Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Od skrajności w skrajność 😄

powiedz kiedy ostatnio uprawiałeś maliny, truskawki zarobkowo ?

Powiedz jak sypiesz nawozy pod maliny? 

Tylko nie mów że jak w latach 70tych sadownicyvwapnowali - szuflę pod pień drzewka😁.

Jak daleko sięga system korzeniowy od środka rzędu?

Jakim siewnikiem siejesz? 

Opublikowano
5 minut temu, marian7k napisał:

Dzięki za podpowiedzi. @racyl ty chyba za karę na tym forum.

pooglądaj sobie filmiki z plantacji malin albo z malinowe faktory to sa zrozumiesz jakiej szerokości mają ludzie rzędy, ile roślin mają na metr bierzący rzędu i sam zrozumiesz czy warto sypać nawóz na 1,5metra.

Opublikowano (edytowane)

Daj sobie spokój z tym malinowe faktory ,jak masz maliny to sam musisz wyłapać co i jak na plantacji potrzeba malinom .

Dodam jedno z najważniejszych to nawadnianie maliny woda to podstawa 60 % sukcesu , malina jest ciężka ma wagę 2 tygodni lub i więcej bywa nie ma opadów . Maliny owoc jest jak piórko .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, marian7k napisał:

To napisz jakie wnioski wyciągnąłeś z "malinowe faktory"

każdy niech sobie sam sam wyciągnie w końcu wiedza kosztuje. powiem jedno, ilość pędów na mb rzędu daje  sporo do myślenia podobnie zasięg taśmy kroplującej

2 minuty temu, galan99 napisał:

Daj sobie spokój z tym malinowe faktory ,

Ja wiem że Ty wszystko z góry na nie 😄

Opublikowano

No znowu od skrajności w skrajność. Nie stosuje nawet połowy tego i nawet wszystkiego nie śledzę ale nie będę negował z góry  jak Ty istnienia grzybów czy potogenów

Opublikowano

1,5m to raptem 75cm na stronę. Każdy jeden sadowniczy rozsiewacz rzuca na tyle lub więcej. System korzeni włośnikowych na pewno sięga na tę odległość.

No ale malinowego factory nie oglądam. 😁

Opublikowano

kolego nie masz styczności z ludźmi co produkują okazały deser i tak wszystko negujesz. zakręć się obok ludzi co produkują tylko deser to ci wytłumaczą po co i dlaczego

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

1,5m to raptem 75cm na stronę. Każdy jeden sadowniczy rozsiewacz rzuca na tyle lub więcej. System korzeni włośnikowych na pewno sięga na tę odległość.

No ale malinowego factory nie oglądam. 😁

jak tak mówisz że korzenie tyle sięgają to trzeba po 3 taśmy kroplujące zakładać żeby to wszystko napoić  😄.

Ja sieję tyle ile   rzędy zostawiam. wiadomo że w porzeczkach czy aronii nie da się ograniczyć bo rośliny przeszkadzają ale w malinie jesiennej .

Przy obecnych cenach nawozów tym bardziej ludzie nauczą się szanować i efektywnie wykorzystywać nawóz

Powiedz kolego jaką wydajność ma duży kosz w ślęzie i dlaczego nie ma takich przegród jak w małym koszu

Opublikowano

Jedna taśma kroplująca to nie wymóg czy zlecenie a podyktowany pozorną ekonomią wybór wielu plantatorów.

A dla dobrego zaopatrzenia roślin taśmy powinny iść dwie.

Myślę że wiesz jak rozchodzi się woda przy nawadnianiu kropelkowym i że tworzy odwrócony lejek.

Duży kosz chyba miał 40 albo 45m³ wydajności ale nie pamiętam. Do znalezienia w necie.

Nie bardzo wiem o których przegrodach piszesz.

Kierownice strumienia powinien mieć każdy opryskiwacz.

Ślęzy nie mam już z 15 lat więc nie pamiętam.

I nie polecam do malin z uwagi na wysoko osadzony kosz, więc przy wąskich nasadzeniach nie opryskasz dołu.

Miałem ślęzę Miałem mączniaka w agreście. Zmieniłem opryskiwacz, zginął mączniak. A opryski te same. Tylko dawki zmniejszyłem i prędkość zabiegu zwiększyłem. Czyli same korzyści że zmiany.

Do wiśni można nadal używać ale nie do jagodowych.

Opublikowano

Nie o ślęze a o samą przystawkę pytam bo mam dwa opryskiwacze z małymi przystawkami zaczepianymi na podnośnik. z jednego  zrobiłem do truskawek z wylotami na 10 rządków a drugi mam z wycętymi przegrodami oprócz tej po środku i ten wiatr nie równo się rozchodzi po tym półkolu.

Jak się domyślasz chodzi mi o równy rozkład powietrza potrzebny do zamontowania rur

Właśnie nie każdy opryskiwacz ma kierownice.

ślęza duża miała 80cm wentylator a jak zamieniłeś na opryskiwacz z wentylatorem 90cm albo 100cm to i wydatek powietrza zwiekszył się. tak samo łopatki wirnika mogły być pod innym kątem i też to da jeszcze więcej powietrza. więcej powietrza to i lepsza penetracja roślin.

Do malin to myślę że spokojnie skieruje to powietrze niżej, z resztą ja nie mam z tym problemu to mam zabawkę na podnośnik to i mogę tęż opuscić niżej. Ona i tak w jednej strony wali bardziej u dołu niż z drugiej 😄 z tymi wyciętymi przegrodami.

Chcę zmienić kosz na większy 80 albo od innego opryskiwacza tylko mam obawy że jak tam nie ma przegród to jeszcze bardziej będę miał nierówny wylot powietrza.

Ja widzisz chodzi mi o podłączenie dyfuzorów i kierowanie powietrza tam gdzie chcę ale musi mi ono równo rozkładać się na rury.

Wiem że nie robi się wylotów na rury na wiatrakach a na turbinach, tylko że na wiatrakach jest większa wydajność niż na turbinach

Opublikowano

No to tu konstrukcja ślęzy kuleje i nigdy nie da równo powietrza na obie strony, a jak jeszcze wycięte przegrody/kierownice to już w ogóle.

Ludzie kombinowali na tym koszu, rzeźbili kolumny, wstawiali kierownice w różnych miejscach o różnych kształtach i lipa.

Możesz kombinować ale zabawy w ciul.

Co do mojego opryskiwacza to  stary lochmann ma naście, a może i ponad 20 kierownic, do tego z kosza wychodzi coś na kształt lejka, powietrze ładnie opływa i kierownice kierują je wrządek pod kątem około 40⁰ do przodu, zgodnie z kierunkiem jazdy. Czyli oprysk idzie jakby pod włos.

Po mojemu jak chcesz się w konstruktora bawić to zajedź do chłopaków z Zagajdzia lub Wilkowa. Na pewno mają wiele koszy po okazyjnych cenach, w których będziesz miał równy wydatek i nieporównywalnie większy wydatek powietrza

Opublikowano

o tych gościach mówisz ?

https://www.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-sadowniczy-wloski-1000l-lochmann-CID757-IDNNNWB.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=2

tu też na tym foto to nie widzę żadnych kierownic po po za blachami łączącymi. nie widzę tu żeby powietrze wylatywało pod kątem

opryskiwacz sadowniczy włoski 1000l lochmann

w sobotę byłem u tych ale gość co tym handluje to nie wiele czai po co są przegrody. sam zresztą stwierdził że z prawej strony też jest mniej powietrza

https://www.olx.pl/d/oferta/sorarui-850l-1000l-1500-mitterer-opryskiwacz-sadowniczy-sleza-lochmann-CID757-IDAUEhE.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=1

to tam też te zabawki nie miały przegród ani kierownic

Sorarui 850l 1000l 1500 mitterer opryskiwacz sadowniczy Ślęza Lochmann

Opublikowano

@Agrest widziałem właśnie taki tak jakby "symetryczny wiatrak na stałe" w obudowie zaraz za ruchomym wiatrakiem.

W poprzednim roku jak przejeżdżałem przez wymysłów koło karczmisk to takie coś było w opryskiwaczu, nawet był bez kurtyny.

Myślisz Agrest że to odpowiada za równomierny rozkład powietrza ? są te przegrody co prawda symetrycznie rozmieszczone na całym obwodzie i pochylone pod kątem. Bo w większości to co jest dostępne w używkach to nie ma tego. wiatrak i goła obudowa

W agrolii też niby taka super fajna i też goło https://www.olx.pl/d/oferta/wentylator-przystawka-do-opryskiwacza-CID757-IDN3VpJ.html#0cf60292a5

Wentylator, przystawka do opryskiwacza

@thor1984 nie mam tak daleko. byłem w piątków to już tak daleko nie jest ta wilcowola

Opublikowano (edytowane)

Tak, te wyokrąglone blaszki odpowiadają za równomierny rozkład. Co kilka cm jest załamywany strumień powietrza. Ma to swoje wady - duże zapotrzebowanie na moc.

W tej agroli bida, ale masz przy obudowie coś na wzór lejka po którym powietrze opływa.

W ślęzie jak pamiętam zderza się ze ścianą

https://www.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-sadowniczy-2000l-CID757-IDN2gzg.html

Tu masz idealny rozkład bo w koszu są dwa przeciwbieżne wentylatory

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

W ślęzie to prawda prawie ściana. to nie moja ale jeszcze bardziej zniszczona bo nie ma nawet tej przegrody na środku

autoxautomAUTOcFFFFFF.jpg

W agroli to prawda łagodniejszy jest wypływ powietrza ale też ono nie będzie równomierne. w tych zagranicznych używkach też jest łagodniej z przejściem powietrza

Droższe są takie zabawki z kierownicami ?

Opublikowano

A nawet nie wiem. Myślałem że każdy jakieś ma.

Ja za lochmanna 1500 z 2003r w 2013 dałem 31tys. Ale 70km ma co robić.

Wcześniej miałem starą Floridę. Kosz 30cm od ziemi I była super.

W Zagajdziu firma Agrimax robią wszystko wedle życzenia na zamówienie.

A w malinie super sprawiłaby ci się przystawka Wijaszka. Miejscowość Klementowice.

Kupić starego miterrera, ta przystawka i masz zarąbisty opryskiwacz.

https://www.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-sadowniczy-przystawka-sadownicza-porzecka-maliny-CID757-IDg2RWp.html

Opublikowano (edytowane)

Byłem właśnie w sobotę u tego gościa to co stało przed garażem to nie widziałem żeby w którymś były takie kierownice. jeden był co go robili w garażu to też goły. wiatrak obudowa i tyle.

Pytałem go po co są te przegrody w ślęzach to nie umiał odpowiedzieć..  Mówiłem mu że potrzebuje przystawkę do przerobienia do truskawek bądź do malin z powietrzem przez dyfuzory to chciał mi to wcisnąć a ja nie mam do tego przekonania bo małe turbinki. W tym to nawet dwie były ale to i tak będzie słabo dawać bo to małe średnice.

Mówił że nie da się zrobić z wentylatora opryskiwacza do truskawek ale nie umiał tego wytłumaczyć. Jakby nie patrzeć to np turbina nobili ma góra wydajność 16tys 

Otwórz zdjęcieOtwórz zdjęcie

Te orginalne opryskiwacze do truskawek z dyfuzorami mają wydajność od 11tys do 16tys a byle ślęza ma około 20 tys a takie coś jakby z 90cm wiatrakiem zapakować to by zapierdzielało

Widziałem właśnie w necie te jego przystawki, wydaję mi się, że  to nic innego jak ramienia wyprofilowane z blachy z zamontowanymi na końcach rozpylaczami.

Na tym zdjęciu to widzę że te kierownice są w tym opryskiwaczu

Opryskiwacz sadowniczy przystawka sadownicza porzecka maliny

Agrest dużo większy oprór stawiają takie kierownice ?

Edytowane przez racyl