Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 7.12.2020 o 19:10, marluk napisał:

Nie stosuj Mythosu. Szkoda pieniędzy i wody :)

A skąd te rewelacje  ? 😂

Akurat ten środek czy jego zamienniki np pyrus  jest dobry czy to w truskawce czy malinie. o jego działaniu można się przekonać po infekcji szarej pleśni

Każdy jeden środek bez pomocy powietrza to nie zadziała jak trzeba

Dnia 8.12.2020 o 21:31, Grippen napisał:

U mnie Tebu w czerwcu byl, Switch, Luna Exp po razie w lipcu i raz Teldor w sierpniu, do tego dodawany jeszcze Kristalon i Asahi. I jeszcze Calypso na robactwo. Wlasciwie to w wrzesniu juz zadnego zabiegu nie robilem. Z plesnia szara jakos wiekszych klopotow nie zauwazylem. Mozna bylo wiecej psikac ale ograniczylem sie w tym roku do tego i tragedii z owocem nie bylo 🙂

😉

zacznij produkować na deser to zobaczysz co to regularne zabiegi i utrzymanie terminowości zabiegów żeby postał i nie spleśniał

A po cholerę ten switch w czerwcu ? za dużo kasy masz żeby pryskać gdy nawet kwiatka nie ma. coś co działa na zamieranie pędów  maliny i jednocześnie na szarą pleśń ładować trzeba później. switch nie jest tani więc trzeba go dobrze wykorzystać 

Opublikowano (edytowane)

Duzo wiesz ale tez bajki opowiadasz 🙂 A to ze pendimetalina hamuje maline to na jakiej podstawie oceniles? W zeszlym roku praktykowalem to metode (glif 2l/ha +stomp w dawce 3,5/ha) i efekt byl zadowolajacy bez zadnych zaklocen wzrostu dla maliny.

Malina jest na tyle silna roslina ze nawet jesli male skrecone fioletowe oczko co wylazi z ziemi dostanie mgielkie z takim stezeniem jak pisalem nie zaszkodzi w zaden straszliwy sposob. Po prostu jesli juz to odchoruje chwile i pojdzie dalej ale nie na pewno po korzeniach zabije wszystkie odrosty wokol.. 

Ale dziekuje za troske i za polecony srodek. Mozliwe ze sprawdze go w przyslosci, bo mam nadzieje ze tegoroczne przyparzenie najgorszych zachwaszczonych miejsc pozwoli w przyszlym roku na podanie samej doglebowki+pielenie.

1 zdjecie to straszny zahamowany rozwoj po oparzeniach herbicydowych...

2 zdjecie jak widzisz Racylu pierwsze fioletowe odrosty wyszly juz po zabiegu psikania glifem takze kwestia jest bardziej dobrania ideal ego terminu gdy malina jeszcze spi i dawki srodka a nie nie teorii ze zawsze cos tam chwyci...

20200916_124942.jpg

20200320_083838.jpg

Edytowane przez Grippen
Opublikowano (edytowane)

I co ci to dało jak  chwastu i tak pełno. chwast wyciąga z gleby nawóz.

Nie jest to jakieś duże polesie. w rzędach dużo jest braków

do tej odmiany nie trzeba aż takich dużych szerokości

czy ty w ogóle wiesz co to jest środek systemiczny i jak działa ?

zastanów sie  nad tym co piszesz

"Malina jest na tyle silna roslina ze nawet jesli male skrecone fioletowe oczko co wylazi z ziemi dostanie mgielkie z takim stezeniem jak pisalem nie zaszkodzi w zaden straszliwy sposob. Po prostu jesli juz to odchoruje chwile i pojdzie dalej ale nie na pewno po korzeniach zabije wszystkie odrosty wokol..  jest zwyczajna

od kiedy skończyłem ze stompem w malinach to i maliny mam zupełnie inne. venzar jest o wiele łagodniejszy a w połączeniu z devrinolem lepsza mięszanka chwastobójcza, np więcej rumianów i nie tylko będzie po mięszance stomp +devrinol

tak samo myślałem co tam stomp 330 i tez nawet 5l litrów ładowałem 😁 sam dobrowolnie z nim nie skończyłem dopiero jak byłem u kogoś koło kraśnika 😁

Dnia 9.12.2020 o 11:59, fcbarcelonacule napisał:

Duża dawkę Tebu stosujesz? W zbozach czy rzepaku mowia o 1l na hektar na 200l wody, z kolei w Lunie Exp jest tez tebukonazol ale wzmocniony druga substancja. Zwykle stosowalem 0,15l Tebu 250ew na 100l wody, mysle zeby kiedys przyeksperymentowac z wieksza dawka

A na przedziorka cos stosujesz?

z tebu nie trzeba przesadzać i używać go tyle co jest w lunie expre. w rzepaku tebu to jest ta substancja regulatorem wzrostu . w dodatku to przez tebu ta luna exp ma długą karencję 21dni  a fluopyram  3dni

luna exp = tebu + fluopyram ( substancja działająca na szarą pleśń )

luna expre 200mg/l  dawka - 0,6l /ha  - 500-750l wody

tebu 250mg/l          dawka   - 0,48l/ha - 500-750l

w tym okresie na choroby liści nie opłaca się stosować luny exp lepiej dać tebu przemiennie z zato lub ostatecznie przed kwitnieciem lunę exp

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

A skąd te rewelacje  ? 😂

Akurat ten środek czy jego zamienniki np pyrus  jest dobry czy to w truskawce czy malinie. o jego działaniu można się przekonać po infekcji szarej pleśni

Każdy jeden środek bez pomocy powietrza to nie zadziała jak trzeba

zacznij produkować na deser to zobaczysz co to regularne zabiegi i utrzymanie terminowości zabiegów żeby postał i nie spleśniał

A po cholerę ten switch w czerwcu ? za dużo kasy masz żeby pryskać gdy nawet kwiatka nie ma. coś co działa na zamieranie pędów  maliny i jednocześnie na szarą pleśń ładować trzeba później. switch nie jest tani więc trzeba go dobrze wykorzystać 

A ty sie dobrze w ogole czujesz? Bedziesz teraz wyciagal moje komentarze z histori by ugryzc mnie za nogawke? 

Jakbys sie tak nie nakrecil to bys wyczytal uwaznie co napisalem. Napisalem dokladnie tak:

U mnie Tebu w czerwcu byl, Switch, Luna Exp po razie w lipcu i raz Teldor w sierpniu

Jak widzisz albo i nie Switch byl uzyty w lipcu, bodaj pod koniec z racji karencji w malinie w przeciwienstwie do dluzszej pauzy dla Experience.

Co do produkcji na deser to w wiekszosci taka jest kierowana i nie narzekam bym musial wywalac pol na pol maline z tytulu szarej. Ty to pewnie napierniczasz kaptan wentylatorem co 5 dni od czerwca bo widze yakie cisnienie masz na punkcie opryskow.

Spojrz nizej na malinke z polowy wrzesnia. Faktycznie za malo chemii dostala 🙂

Systemiczne? Ojej a co takiego? Ze systematyczne opryski? 😂😂😂

20200826_085557.jpg

Opublikowano (edytowane)

A kto by ci to kupił na giełdzie

to jest towar urwać z rana i pojechać z tym na targówek i zaraz sprzedać. bez chemii nie da się  lux towaru wyprodukować urwać go z dnia na dzień co by go klienci jedli oczami i dobrze zapłacili

Bez wentylatora żadnego oprysku na grzyba czy na robactwo nie jesteś w stanie skutecznie wykonać

Kaptan w malinach w czasie zbiorów ? 😂  z 14 dniową karencją 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Kaptan to przyklad.. 😉

A dotknales sedna sprawy! Bo nie kwestia jest tyle co wyhodowac a dobrze sprzedac. Ja sprzedaje na punktach pod marketami w cenie 6zl za 500g. Co nie sprzedam idzie w przetworstwo. Zaklad to ostatecznosc. Ty zas to pewnie sprzedajesz na gieldzie z busa bo takich cwaniakow jak ty tam pelno, albo pod zaklad podstawiasz cale swoje wypryskane do polysku cudenka na rampe 😁 

Opublikowano

pod marketami z 4 ha ? 🤣 no pęknę ze śmiechu 😂 to na całym podlasiu ?

Malina to nie truskawka trochę się zapędziłeś kolego

Mam nie dużo a zadbaną i tylko trochę z tego trafia na targowisko a reszta na skup.

Truskawki to mogę i z 1,5ha sprzedać na rynku a malina to nie to samo

Giełdy to nie moja bajka a nie będę też głupot opowiadał że za 6zł sprzedam pudełeczko malin 500g

Bo żeby mieć popyt mimo ładnego towaru to pudełeczko musi być pełne z czubem a tam zawsze jest więcej a nawet i ponad 600dag

tak samo cena raz jest 8zł a raz 5zł

Opublikowano
55 minut temu, racyl napisał:

I co ci to dało jak  chwastu i tak pełno. chwast wyciąga z gleby nawóz.

Nie jest to jakieś duże polesie. w rzędach dużo jest braków

do tej odmiany nie trzeba aż takich dużych szerokości

No ale nasza dyskusja wyszla z tego ze byla potrzeba oczyszczenia czyms skutecznym chwastow z rzedow malin. Wytlumaczylem Ci ze ostrozny oprysk G w odpowiednim czasie i dawce zalatwia problem przed jeszcze wychodzacymi malinami. Te chwastki ktore widzisz na zdjeciu juz zdychaja i do konca marca nie bedzie sladu po nich. Dopiero doglebowka wchodzi potem na czysta ziemie i robi swpka robote. Tylko to chce Ci wyjasnic 🙂

Braki sa bo mialem problem z chrzaszcem majowym ktory zzarl korzenie do twardzizny.. na dzis juz jest odsadzone wszystko.

Problemem w wielkosci byl brak wody. Ale w tym sezonie rusza kropelka wiec licze na wieksze krzaczki na zdjeciu 🙂

Odmiane dobrze trafiles. Na zdjeciu akurat kwatera z Polesiem. Rzedy duze bo pod kombajn robione. Zreszta jak juz sypnie maliny to pedy tak sie klada ze busem ledwo sie przejezdza a i tak maliny na lakierze smugi gdzies zostana. Na dzis jeszcze odpuszczam mechaniczny zbior poki mam ludzi do zbioru i pewny zbyt w deserze.

Nie musisz mi wierzyc z cenami. Na swiezo do pol tony da rade wcisnac gdy pogoda dopisuje. Kwestia marki i dobrego polozenia stanowiska handlowego. Reszta w hurtownie i w przetworstwo, oczywiscie tez oddac trzeba cos dla molochow bo fakt bez tego bym sie usral z ta malina 😉

Najnizek w tym sezonie w detalu sprzedawalem po 10zl i to znajomych. Normalna cena to 12zl, przy wiekszej ilosci 11zl. I powiem ze nawet Polesie to nie problem, wiec zastanow sie nad ta jakoscia, gatunkami, czy opryskami bo to nie o to sie do konca rozchodzi..  Dobranoc 🙂

Opublikowano
9 godzin temu, Grippen napisał:

No ale nasza dyskusja wyszla z tego ze byla potrzeba oczyszczenia czyms skutecznym chwastow z rzedow malin. Wytlumaczylem Ci ze ostrozny oprysk G w odpowiednim czasie i dawce zalatwia problem przed jeszcze wychodzacymi malinami. Te chwastki ktore widzisz na zdjeciu juz zdychaja i do konca marca nie bedzie sladu po nich. Dopiero doglebowka wchodzi potem na czysta ziemie i robi swpka robote. Tylko to chce Ci wyjasnic 🙂

Jaką dawkę G stosujesz? Mi się wydaje, że najlepszy termin to grudzień, wtedy jest pewność, że wszystko śpi (oczywiście jeśli w grudniu są dodatnie temperatury rzędu 3-8 stopni.

Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał:

@racyl co to tam za nawóz leży u Ciebie w rzędach?

@racyl co to tam za nawóz leży u Ciebie w rzędach?

tak same siarczany na razie i fosdar

Opublikowano
11 godzin temu, Grippen napisał:

Braki sa bo mialem problem z chrzaszcem majowym ktory zzarl korzenie do twardzizny.. na dzis juz jest odsadzone wszystko.

Problemem w wielkosci byl brak wody. Ale w tym sezonie rusza kropelka wiec licze na wieksze krzaczki na zdjeciu 🙂

Odmiane dobrze trafiles. Na zdjeciu akurat kwatera z Polesiem. Rzedy duze bo pod kombajn robione. Zreszta jak juz sypnie maliny to pedy tak sie klada ze busem ledwo sie przejezdza a i tak maliny na lakierze smugi gdzies zostana. Na dzis jeszcze odpuszczam mechaniczny zbior poki mam ludzi do zbioru i pewny zbyt w deserze.

Nie musisz mi wierzyc z cenami. Na swiezo do pol tony da rade wcisnac gdy pogoda dopisuje. Kwestia marki i dobrego polozenia stanowiska handlowego. Reszta w hurtownie i w przetworstwo, oczywiscie tez oddac trzeba cos dla molochow bo fakt bez tego bym sie usral z ta malina 😉

Najnizek w tym sezonie w detalu sprzedawalem po 10zl i to znajomych. Normalna cena to 12zl, przy wiekszej ilosci 11zl. I powiem ze nawet Polesie to nie problem, wiec zastanow sie nad ta jakoscia, gatunkami, czy opryskami bo to nie o to sie do konca rozchodzi..  Dobranoc 🙂

zapuszczasz ugór na plantacji a potem latasz z glifosatem. nawet nie masz pojęcia jak i kiedy skutecznie zastosować doglebówkę

polesie deserem ? 😂 no pękne ze śmiechu. polesie to jak mówiłem rano wstać urwać w kobiałki i na rynek i na nic więcej się nie nadaję.

co do poloneza to trzeba go umieć uprawiać

Polosie do hurtowni ? ubaw na całego 😂 nie zabezpieczone od pleśni, nie utwardzone i ciemniejące 🤣

I w kobiałkach po 500G 😂

2 minuty temu, marluk napisał:

Ten fosdar to w tym roku raczej nie będzie dostępny

od kiedy go stosuje nie mam problemów z przebarwieniami na liściach. nie potrzebnie zdradzam tajniki

taka sama forma fosforu jak w polifosce start. fosforu nigdy za dużo

14 minut temu, marian7k napisał:

Jest venzar 500 SC i 80 WP (500g/l a drugi 80%)

wszystko idealnie wcześniej  napisałem

Opublikowano

Ogólnie choć fosfor to bardzo ważny pierwiastek to maliny wcale go dużo nie pobierają i jeśli mamy jako takie pH i daliśmy go przed założeniem plantacji to ze względu na to że fosfor jest mało ruchliwy w glebie to potem nie trzeba walić nie wiadomo jakich dawek. Jak dla mnie, to żaden z tych cudownych nawozów typu hydrokomplex nie mają optymalnego składu pod maliny. 

Ja z jesieni po skoszeniu malin zgarniamy je z rzędów przetrząsarko zgrabiarką co daje mi potem fajne warunki do zastosowania doglebowki. 

Opublikowano (edytowane)

A myślisz że mi szkoda było kasy na wapnowanie pola przez założeniem plantacji.

Już taki jeden mundry pisał że rozsiał trochę krety po wierzchu i myśli że mu ph podkoczy. ph wcale tak łatwo nie jest podnieść jak to piszą na tych workach z kredą że rozsiejesz 500kg/ha i już zaraz się podniesie

to nie chodzi o to czy go dużo pobierają czy jest w glebie tylko o to żeby był dostępny dla roślin. tak jak z wapnem możesz mieć dobre ph a wapń będzie mało dostępny dla roślin

Na odpowiednim ph dostępność dla rośłin się nie kończy

w malinie fosforu i wapnia nigdy nie jest za dużo a wręcz przeciwnie

Nie stosuje complexu, lepsza jest polifoska start, lepiej się rozpuszcza i jest tańsza.

Od kilku lat nie daje praktycznie azotu po za tym w poli start a maliny mam większe i ładniejsze niż kiedyś jak podsiewałem saletrą a nawet mocznikiem

Każdy się pyta co ja im daję że takie wysokie i duże a to jak widać od azotu nie zależy

drobne chwasty zgrabiarką usuniesz ale nie murawy rozrośniętej

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

@racyl plantacja przed 4 rokiem owocowania (chodzi mnie o fote z twojego posta)

Jakim sposobem można mieć taką plantację? Jeśli to nie tajemnica to opowiedz, robisz gryzarką czy innym jakimś " cudem"

Edytowane przez marian7k
Opublikowano

Moje zdanie jest takie, o ile rzad malin jest po scieciu na tyle czysty to wystarczy doglebowka na jesien (jak pisal Thor) i drugi raz doglebowka na wiosne + reczne pielonko i to wystarczy w temacie chwasta. Jesli natomiast z roznych przyczyn na metrze biezacym nie wybilo na tyle duzo pedow by zacienic teren i wzglednie zatrzymac rozwoj chwastow przez caly sezon jestem zdania ze warto ostroznie i (o zgrozo!) nie wszedzie zastosowac wyparzenie chwastow po to by malina, jak sam pisales miala wiecej skladnikow dla siebie i mogla spokojnie zdobyc czysty zabezpieczony doglebowka teren.
Poza tym czy ja pisalem gdzies ze mam tylko Polesie? Mam tez Polane, Poemat, Poranna Rose i Sugane. To jaka malina idzie w detal na rynek, jaka do hurtowni, jaka do wlasnego przetworzenia, a jaka do zakladu decyduje nie ty a wylacznie tylko ja :) Czasem pojdzie i Poemat do zakladu a czasem i Polana na targ, z Polesia natomiast wytwarza sie genialny sok bo jest miaszysta.. choc nie raz i tym sie glownie handluje a nikt z klientow nie narzeka. Wydaje mi sie ze brakuje Ci czegos bo zachowujesz sie na tym forum jak taki smarek-cwaniarek. To ze to cos w Twoim postrzeganiu sie nie miesci, nie znaczy ze to jest zle i ze czegos nie da sie tak zrobic :)

Opublikowano

6 minut temu, marian7k napisał:

@racyl plantacja przed 4 rokiem owocowania (chodzi mnie o fote z twojego posta)

Jakim sposobem można mieć taką plantację? Jeśli to nie tajemnica to opowiedz, robisz gryzarką czy innym jakimś " cudem"

teraz będzie 4 rok, glebogryzarką, jak malina dostanie to co trzeba to i rośnie, a jak rośnie i jest duża to zaciemnia rzędy

tak jeżdżę glebogryzarką i ugorów w międzyrzędziach przypominających pastwiska nie ma. 

jak nie ruszasz międzyrzędzi to te mlecze, taszniki czy inne cholerstwa przęłażą na rzędy

Opublikowano
3 godziny temu, marluk napisał:

Jaką dawkę G stosujesz? Mi się wydaje, że najlepszy termin to grudzień, wtedy jest pewność, że wszystko śpi (oczywiście jeśli w grudniu są dodatnie temperatury rzędu 3-8 stopni.

Przy G 360sl, do 2l/ha (250l wody). Choc przy chwascie chlapnietym po zimie i pewnie 1,5l by starczylo. Temperatura wystarczy i powyzej 0° tyle ze efektow od razu nie zobaczysz. One beda pozniej widoczne. Ogolnie ciagnikiem balbym sie psikac po calosci, ale recznie gdzie jest kiepsko z czystoscia warto to rozwazyc. 

Co do miesiaca grudzien czy nawet styczen osobiscie bym nie robil tego. Co kosiarka nie chwycila to bedzie wystawac i wtedy szkody beda wieksze niz na przedwiosniu gdy roslina jeszcze dobrze sie nie obudzila a w wiekszosci stare listki maliny zdechly a nowe jeszcze nie wyszly. Moim zdaniem najlepiej koncowka lutego/poczatek marca o ile sniegu nie ma i jest troche na plusie. 

Opublikowano

trafiła się dopiero pierwsza wiosna od lat gdzie malina jest dobrze uspiona a przez ostatnie lata to już pod koniec stycznia potrafiła się budzić

I nie od razu po ścięciu nawet jak zielonych odrostów nie ma

to taka syzyfowa robota pryskasz pryskasz a to i tak wyłazi. dokładnie przechodzą  chwasty jak z zachwaszczonego pola od sąsiada

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, racyl napisał:

Od kilku lat nie daje praktycznie azotu po za tym w poli start a maliny mam większe i ładniejsze niż kiedyś jak podsiewałem saletrą a nawet mocznikiem

Każdy się pyta co ja im daję że takie wysokie i duże a to jak widać od azotu nie zależy

No teraz mundry to blysnales wiedza merytoryczna 😂 😂

Pewnie truskawke tez tak dajesz azotu na poczatek sezonu i zawiazanie paka i masz krzaki pod kolano. Dawka 12% azotu w Starcie rozwiazuje wszystkie problemy odzywienowe rosliny. Eureka! Ze ja na to nie wpadlem wczesniej 😉

Pofatyguje sie i wkleje 2 screeny na temat azotu by przypadkiem jakis poczatkowy sadownik nie poszedl Twoja droga rozwoju.. przelicz sobie ile malina potrzebuje azotu. Oczywiscie ty wiesz wiecej niz Dr Jarosz, Krawiec czy Barszczewski i wszystko zaraz wysmiejesz... i to taka z Toba dyskusja 😉

20210307_143401.jpg

Screenshot_20190410-164211_Drive.jpg

Edytowane przez Grippen
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Grippen napisał:

Moje zdanie jest takie, o ile rzad malin jest po scieciu na tyle czysty to wystarczy doglebowka na jesien (jak pisal Thor) i drugi raz doglebowka na wiosne + reczne pielonko i to wystarczy w temacie chwasta. Jesli natomiast z roznych przyczyn na metrze biezacym nie wybilo na tyle duzo pedow by zacienic teren i wzglednie zatrzymac rozwoj chwastow przez caly sezon jestem zdania ze warto ostroznie i (o zgrozo!) nie wszedzie zastosowac wyparzenie chwastow po to by malina, jak sam pisales miala wiecej skladnikow dla siebie i mogla spokojnie zdobyc czysty zabezpieczony doglebowka teren.
Poza tym czy ja pisalem gdzies ze mam tylko Polesie? Mam tez Polane, Poemat, Poranna Rose i Sugane. To jaka malina idzie w detal na rynek, jaka do hurtowni, jaka do wlasnego przetworzenia, a jaka do zakladu decyduje nie ty a wylacznie tylko ja :) Czasem pojdzie i Poemat do zakladu a czasem i Polana na targ, z Polesia natomiast wytwarza sie genialny sok bo jest miaszysta.. choc nie raz i tym sie glownie handluje a nikt z klientow nie narzeka. Wydaje mi sie ze brakuje Ci czegos bo zachowujesz sie na tym forum jak taki smarek-cwaniarek. To ze to cos w Twoim postrzeganiu sie nie miesci, nie znaczy ze to jest zle i ze czegos nie da sie tak zrobic :)

weź nawet się nie ośmieszaj z tą hurtownią bo nie wierzę że u was tacy głupi są handlarze że kupują niezabezpieczony towar

tak samo klient kupi kobiałkę wstawi do lodówki a potem wyjmie wieczorem albo następnego dnia i mu spleśnieje albo ciapa się zrobi

Polesie to jest dobre na skup albo zrywam rano i go sprzedaję. sugana miękka i bez utwardzania d*pa

poemat gorzej wygląda niż dawna polka

polonez to jest typowy deser ale bez odpowiedniej wiedzy i zadbania jest mięciutki i szybko robi się drobiazg

9 minut temu, Grippen napisał:

No teraz mundry to blysnales wiedza merytoryczna 😂 😂

Pewnie truskawke tez tak dajesz azotu na poczatek sezonu i zawiazanie paka i masz krzaki pod kolano. Dawka 11% azotu w Starcie rozwiazuje wszystkie problemy odzywienowe rosliny. Eureka! Ze ja na to nie wpadlem wczesniej 😉

Pofatyguje sie i wkleje 2 screeny na temat azotu by przypadkiem jakis poczatkowy sadownik nie poszedl Twoja droga rozwoju.. przelicz sobie ile malina potrzebuje azotu. Oczywiscie ty wiesz wiecej niz Dr Jarosz, Krawiec czy Barszczewski i wszystko zaraz wysmiejesz... i to taka z Toba dyskusja 😉

I wszyscy widzieliśmy jak wyglądały Te twoje niskie malinki po tym azocie 😂  to jednak im poskąpiłeś azotu jak takie niziutkie

chłopcze moje malinki dostają dostają odżywki przez ferdygację i to im wystarcza

Edytowane przez racyl
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

I wszyscy widzieliśmy jak wyglądały Te twoje niskie malinki po tym azocie 😂 chłopcze moje malinki dostają dostają odżywki przez ferdygację i to im wystarcza

Gdyby glowa sluzyla ci do myslenia a nie do tego by w deszcz nie nalalo sie do srodka, to bys wyczytal co pisalem. A pisalem ze problemem byl na tamtych zdjeciach brak wody a nie brak azotu. Koncze z toba dyskusje bo w swoim zachowaniu przypominasz mi malpe z ktora ni jak idzie sie dogadac. Dziekuje, do widzenia. 

Opublikowano

Jak im dasz wodę to będzie obwinianie  azotu 😂

Leć prędko i zacznij sprzedawać to może sprzedasz te swoje maliny z 4 ha pod marketami 😂

zobacz jak powinna wyglądać plantacja sugany

498961248_7_1000x700_sadzonki-malin-sugana-.jpg