Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mało słodka, miękka ale mocno plonuje i ma dużo soku. Odmiana tylko na przerób własny lub szybkiej sprzedaży pod zamówienie.

Opublikowano
6 godzin temu, Taked napisał(a):

Mało słodka, miękka ale mocno plonuje i ma dużo soku. Odmiana tylko na przerób własny lub szybkiej sprzedaży pod zamówienie.

Co wy z tym, że polana jest mało słodka? Miałem z 10 lat i nikt na smak nie narzekał. A z tym sokiem to racja sporo z niej wychodzi. Na sok dobry jest jeszcze polonez

Opublikowano
W dniu 9.08.2025 o 21:16, saszeta napisał(a):

Mam Delniwe w doniczce i Marawvile w glebie. Obie w tunelach. Owoc wielkością taki sam ale w smaku Delniwa bije na głowę Maraville. Być może lepsze miałbym porównanie gdyby obie odmiany były tak samo uprawiane. Mnie nie przekonała. I wysokość około 3 metry

Ile litrowe doniczki i ile pędów zostawiasz w doniczce? 

Opublikowano

Wczoraj miałem kontrolę sanepidu z powiatu i z województwa w zwiazku z produkcją malin, produkcję zgłosiłem do sanepidu w poprzednim roku więc raczej rutynowa a nie donos.

Zdziwiło mnie,że wymagają żebym zrobił na swój koszt badania laboratoryjne malin (koszt ok 1000zł) oraz badanie wody z kranu a w dodatku badanie wody którą nawadniam kropelkowo malny, woda do nawadniania to zbierana deszczowka którą używam awaryjnie podczas suszy.

Czy kogoś spotkało coś podobnego i jakie były wymagania?

Jak niby nie uzupełnię powyższych spraw to czeka mnie duża kara.

Opublikowano
W dniu 16.09.2025 o 21:04, thor1984 napisał(a):

Ile litrowe doniczki i ile pędów zostawiasz w doniczce? 

7,5litra i 2/3 pedy

22 godziny temu, hamlet0 napisał(a):

Wczoraj miałem kontrolę sanepidu z powiatu i z województwa w zwiazku z produkcją malin, produkcję zgłosiłem do sanepidu w poprzednim roku więc raczej rutynowa a nie donos.

Zdziwiło mnie,że wymagają żebym zrobił na swój koszt badania laboratoryjne malin (koszt ok 1000zł) oraz badanie wody z kranu a w dodatku badanie wody którą nawadniam kropelkowo malny, woda do nawadniania to zbierana deszczowka którą używam awaryjnie podczas suszy.

Do nawadniania musi być woda badana. Przynajmniej wg przepisów.

Co robisz z tymi malinami?

Opublikowano
16 godzin temu, saszeta napisał(a):

7,5litra i 2/3 pedy

Do nawadniania musi być woda badana. Przynajmniej wg przepisów.

Co robisz z tymi malinami?

Woda ktorą nawadniam kropelkowo to zbierana deszczowa, używam jej do 5m3 dziennie i z tego co przeczytałem to miesci sie to w zwykłym używaniu i nie trzeba badać.

Plantacja jest roczna są małe zbiory, więc wszystko udaje mi się sprzedać w detalu z przeznaczeniem na przetwory. Sanepid stwierdził że powinienem posiadać informację komu ile i w jakim terminie sprzedaje. Jakaś paranoja przeciesz w dino nikt nie spisuje moich nanych jak kupie 1 kg malin.

Opublikowano
10 godzin temu, thor1984 napisał(a):

@saszeta i w czym to rośnie? Znaczy co jest w doniczce? Pożywki miesza jakiś mikser?

Część torf ze styropianem, część kokos. Zamienniki dosartonów chińskie 

7 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Woda ktorą nawadniam kropelkowo to zbierana deszczowa, używam jej do 5m3 dziennie i z tego co przeczytałem to miesci sie to w zwykłym używaniu i nie trzeba badać.

Plantacja jest roczna są małe zbiory, więc wszystko udaje mi się sprzedać w detalu z przeznaczeniem na przetwory. Sanepid stwierdził że powinienem posiadać informację komu ile i w jakim terminie sprzedaje. Jakaś paranoja przeciesz w dino nikt nie spisuje moich nanych jak kupie 1 kg malin.

Nadgorliwcy. Pewnie jakieś stare baby co są w wieku przedemerytalnym. Oni podeszli jak do typowego przedsiębiorcy który wytwarza żywność i sprzedaje na fakturę. 

Olej to. Nikt Cię nie będzie sprawdzał.  Może przyjadą Ci kiedyś na kontrolę ale nie koniecznie w czasie zbiorów. Po prostu nie podlewasz i nie sprzedajesz

Opublikowano
10 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Ja nigdy nie miałem kontroli ale z tego co słyszałem to sanepid kontroluje bardziej  że tak powiem higienę produkcji a więc czy rwiesz w rękawiczkach, gdzie trzymasz towar jeśli jest taka konieczność np. jak wywozisz go na drugi dzień  badanie wody, żeby zerwane maliny w razie przetrzymywania nie miały styczności że zwierzętami. Ale z tego co słyszałem to u jednych sprawdzają 3-4 rzeczy a u innych całą litanię, zależy na kogo się trafi. Od pobierania próbek i badania ich to chyba bardziej jest Pirion a jak już chce to robić sanepid to niech robi to na swój koszt a nie, że Ty.

2 godziny temu, saszeta napisał(a):

Część torf ze styropianem, część kokos. Zamienniki dosartonów chińskie 

Nadgorliwcy. Pewnie jakieś stare baby co są w wieku przedemerytalnym. Oni podeszli jak do typowego przedsiębiorcy który wytwarza żywność i sprzedaje na fakturę. 

Olej to. Nikt Cię nie będzie sprawdzał.  Może przyjadą Ci kiedyś na kontrolę ale nie koniecznie w czasie zbiorów. Po prostu nie podlewasz i nie sprzedajesz

Masz te maliny szybciej w tunelu? Znajomy kiedyś miał w tunelu w gruncie to oprócz tego, że wyjebaly pod sam szczyt tunelu to były normalnie jak na polu?

Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 08:08, hamlet0 napisał(a):

a po co zgłaszałeś to do sanepidu? jest jakiś wymóg? przypuszczam że jak raz Cię skontrolowali to będą częściej cię nękać, bo statystyki muszą się zgadzać a innych nie mają. Zawsze mnie zastanawia jak to jest jak na skupie skrzynki wymieniam to owalone jakby cały sezon nie myte a tu się czepiaja nie wiadomo czego. 

Opublikowano
5 godzin temu, solek01 napisał(a):

a po co zgłaszałeś to do sanepidu? jest jakiś wymóg? przypuszczam że jak raz Cię skontrolowali to będą częściej cię nękać, bo statystyki muszą się zgadzać a innych nie mają. Zawsze mnie zastanawia jak to jest jak na skupie skrzynki wymieniam to owalone jakby cały sezon nie myte a tu się czepiaja nie wiadomo czego. 

Tak jest wymóg zgłaszania do sanepidu jak produkujesz i sprzedajesz jakąkolwiek żywność roślinną. Zgłosiłem bo mam sąsiadów którym wszystko przeszkadza a zwłaszcza jak pryskam wieczorem w nocy, więc spodziewam się donosu i kontroli, ponadto inni rolnicy mają zgłoszone uprawy i raz tak było że jak u kogoś wyszło coś w uprawie to sprawdzali wszystkich w promieniu 100 metrów czym pryskane itp. Jak cos nie tak to kara a nawet jeden musiał niszczyć kukurydzę około 1ha.

Faktycznie starsza pani przed emeryturą potraktowała mnie jak prodenenta w fabryce żywności.

Z tym żeby nic nie robić to też nie bardzo, bo ostatecznie ta kontrola jest niezamknięta i czakają na uzupełnienie braków. Na razie dowiozłem im na szybko listę zabiegów SOR i nawożenie certyfikat zakupionych opakowań na maliny, umowę odbioru nieczystości z szambo, badanie wody z wodociągów, ostatnie badanie gleby.

Po weekendzie ma odezwać się do mnie ta Pani, dam znać co wyniknie.

Opublikowano

Może tu chodzi o powiązania tych sąsiadów z sanepidem ?. Jak im coś będzie przeszkadzało to na jednej instytucji się nie skończy .

Ile masz tych malin ?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, thor1984 napisał(a):

Ja nigdy nie miałem kontroli ale z tego co słyszałem to sanepid kontroluje bardziej  że tak powiem higienę produkcji a więc czy rwiesz w rękawiczkach, gdzie trzymasz towar jeśli jest taka konieczność np. jak wywozisz go na drugi dzień  badanie wody, żeby zerwane maliny w razie przetrzymywania nie miały styczności że zwierzętami. Ale z tego co słyszałem to u jednych sprawdzają 3-4 rzeczy a u innych całą litanię, zależy na kogo się trafi. Od pobierania próbek i badania ich to chyba bardziej jest Pirion a jak już chce to robić sanepid to niech robi to na swój koszt a nie, że Ty.

Masz te maliny szybciej w tunelu? Znajomy kiedyś miał w tunelu w gruncie to oprócz tego, że wyjebaly pod sam szczyt tunelu to były normalnie jak na polu?

W tunelach wszystko wyższe zawsze rośnie. 

U mnie tunele to głównie osłona przed deszczem i przymrozkami. Na przyśpieszenie nie szczególnie zwracam uwagę 

8 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Tak jest wymóg zgłaszania do sanepidu jak produkujesz i sprzedajesz jakąkolwiek żywność roślinną. Zgłosiłem bo mam sąsiadów którym wszystko przeszkadza a zwłaszcza jak pryskam wieczorem w nocy, więc spodziewam się donosu i kontroli, ponadto inni rolnicy mają zgłoszone uprawy i raz tak było że jak u kogoś wyszło coś w uprawie to sprawdzali wszystkich w promieniu 100 metrów czym pryskane itp. Jak cos nie tak to kara a nawet jeden musiał niszczyć kukurydzę około 1ha.

Faktycznie starsza pani przed emeryturą potraktowała mnie jak prodenenta w fabryce żywności.

Z tym żeby nic nie robić to też nie bardzo, bo ostatecznie ta kontrola jest niezamknięta i czakają na uzupełnienie braków. Na razie dowiozłem im na szybko listę zabiegów SOR i nawożenie certyfikat zakupionych opakowań na maliny, umowę odbioru nieczystości z szambo, badanie wody z wodociągów, ostatnie badanie gleby.

Po weekendzie ma odezwać się do mnie ta Pani, dam znać co wyniknie.

Ja mam że 20 lat w sanepidzie zgłoszone maliny. Były raz na kontroli w styczniu parę lat temu. Powiedziałem że temat malin nie aktualny i temat kontroli ucichł.

Od stosowania sor to jest piorin a nie sanepid.

U mnie w powiecie też takie stare biurowy są. Dlatego działalność (przetwórnia warzyw) mam w sąsiednim. Tam nie ma żadnego problemu bo ludzie normalni pracują

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
12 godzin temu, racyl napisał(a):

Może tu chodzi o powiązania tych sąsiadów z sanepidem ?. Jak im coś będzie przeszkadzało to na jednej instytucji się nie skończy .

Ile masz tych malin ?

Mam 1.5 ha malin. Jak zgłaszałem do sanepidu to od razu wtedy powiedzieli mi, że będę miał kontrolę w sezonie, więc tym razem to raczej nie sąsiedzi.

Słyszałem plotki, że lubią dostawać koperty, ale problem w tym, że nawet jakbym chciał dać to nie mam z czego, bo plantacja świeża i w tym roku to na pokrycie kosztow nawet nie wiem czy się zwróci.

Opublikowano
20 godzin temu, solek01 napisał(a):

Na skup nie pojadą obejrzeć skrzynek bo pracują do 15😄

Opublikowano
10 godzin temu, thor1984 napisał(a):

@saszeta a co powiesz o delniwie? Na fb szalu ogolnie nie robi. Jedni chwalą, inni narzekają ale to jak z każdą odmianą. 

Smak bdb, wielkość owocu bardzo duża przez większość sezonu, ciemnieje i nie jest trwała. I puszcza pełno pędów a to problem w doniczkach. U mnie teraz wylatuje.

Na wiosnę glena i tulameen long cane postawie

• Thanks 1