Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Mszyce na malinach. Co robić?

Opublikowano
3 godziny temu, Mars2 napisał:

Proszę o odpowiedź.

chcesz od razu zarabiać 😂 najpierw to trzeba się nauczyć wyprodukować 😂 czy gleba jest odpowiednia

tak jest  ze wszystkim

posadzić troszkę na początek i zobaczyć jak to będzie ci się widziało i czy dasz radę a potem zwiększać

nikt ci nie zagwarantuje ceny co roku 13zł/kg 😁 przyjdzie czas ze z powrotem będzie po 4zł/kg

wiem że 30 ar to nie jest dużo ale dla kogoś kto w ogóle nie miał z tym styczności to jest za dużo

Opublikowano

@Grippen teraz to wtorek, czwartek i sobota będzie. Wcześniej co 2 czy 3 dni. Porażka. Ja mam co 4,5 m polane i w tamtym roku przy oprysku było w sam raz natomiast w tym roku słabizna, że co 3,5 m może by styknęło. Zauważyłem, że Ci co skosili na wiosnę mają lepsze krzaki ale znowu jeden rwie tak jak ja a drugi mówi, że może z 50 kg dopiero oddał. Jakiś dziwny rok. 

@Mars2 jeśli nie przyjdzie jakiś czynnik naturalny, choroba, przędziorek to można zarobić. A ile to ciężko powiedzieć bo mogą być po 4 zł z mogą być po 13,50 plus vat jak w tym roku.

Opublikowano

Thor, ja kosze zwykle w grudniu krzaki jak juz liscie zzolkna i nie zauwazylem by malina byla jakos gorsza. Badyle wyrosly jak nigdy. Termin ciecia widocznie nie jest tak istotny jak dobre nawozenie, ph, ochrona no i woda.

Jak tam u was z cenami skupu?  Na zakladzie od dzis mam 14zl netto. W detalu ceny jeszcze piekniejsze. Polesianka schodzi na pniu. A to dopiero 3 tydzien zbiorow. 

Opublikowano

Ja też zawsze na jesień koszę i nigdy nie miałem takich słabych malin jak w tym roku a nawożenie, ochrona i i ogólnie wszystko robione tak jak w latach poprzednich. Z tym koszeniem na wiosnę i lepszymi krzakami to zauważyłem bo sam kosiłem znajomym. Ja mam 14,50 plus vat na skupie a koleś mówił, że może dojść do 18-19 bo towaru strasznie mało. Zresztą na skupie w dzień to zbiera teraz tyle od wszystkich co w poprzednim roku nieraz sam przywoziłem. To polesie to na skup czy detal? Nie siwieje Ci jak jest przestane albo trochę dłużej poleży w pojemniczku?

Opublikowano (edytowane)

Wiesz to zalezy co Twoim zdaniem sa slabe krzaki. Kazdy ma swoja skale. Wklej jakies zdjecia to porownamy maliny.

Bialy nalot o ktorym mowisz mialem jedynie w 1 roku po posadzeniu. O dziwo od 2 lat tego nie widze w stopniu ktory by przeszkadal. Polesie to ciemna malina, niektorzy mowia ze bloto. Ale jak zbierasz co 3 dni i opylasz wszystko na swiezo to daje rade. Do handlu na jutro to fakt lepiej Poemat lub Polana sie sprawdza. Dla mnie plusy Polesia to smak, wielkosc owocow no i duza masa owocow. Skad jestes Thor ze u was placa juz 14,50 zl? Jakby do 18 mialo dojechac to bylby juz kosmos. 2 kursy po pol tony i 18 tys w kieszeni. Rewelka. 

Ponoc za rok ma byc tez cena bo zaklady nie skupia tyle surowca co by chcieli. Jest potezne ssanie maliny z zachodu Europy. Serbia sie wysypala z podaza, lubelskie tez oberwalo przez nawalnice czerwcowe. Ludzie beda mocno nasadzac. Trzeba bedzie kupic nowych kilkanascie szpadli do kopania sadzonek 👍

https://www.sad24.pl/jagodniki/4-euro-za-kilogram-malin-w-serbii-co-dalej/

Na zdjeciu Polesie na detal. Chyba tak zle nie wyglada?

20210814_080554.jpg

Edytowane przez Grippen
Opublikowano

Proszę poradę. Zasadziłem jesienią Polesie i okazuje się że jest wirus (karłowatość) trzeba to likwidować. Moje pytanie czy w miejsce po likwidacji można sądzić zdrowa sadzonkę czy wirus przejdzie z zakażonej ziemi.

Opublikowano (edytowane)

Nic te nasadzenia w Polsce nie daczą zwyżki aż takiej bo to są nasadzenia pod kombajn jak pogoda będzie deszczowa jak teraz to kombajnem będzie problem bo mokra malina .

A ludzi do zbioru brak .

Dziś malina po 13 ,50 + VAT daje 14,44 zł za kilogram jaka piękna cena .

Borówka sprzedawana po 16 zł kilo .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Pogranicze wzw/wli. Na szczęście tylko  jakieś 30 procent całości tak wygląda. Cena z wczoraj 14.50 plus VAT i nie patrzą na maliny jakosc aby dawać 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

Ladna ta twoja Polana. Moja Polanka tez podobna, moze ciut mniejsza. Polesie za to gigantyczne owoce daje. U mnie oprysk ostatni byl tydzien temu w weekend - Teldor. Jakies 3 tygodnie wczesniej Switch. Nie widze specjalnie zadnych objaw szarej plesni czy innej zgnilizny. Predzej przejrzaly owoc ktorego ktos nie zebral w poprzednim zbiorze. Dodam ze pada dobrze u mnie co drugi dzien od srody a tu jeszcze do czwartku ma padac. Nowych pedow mnostwo. Zbieranko sie zapowiada do konca pazdziernika albo i dalej o ile pogoda pozwoli. Ciekawe ile chlodnie w pazdzierniku zaplaca za maline? Jakby do 20 doszlo to bedzie rekord nie do pobica na dlugie lata. 

20210811_062906.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie. Nie mam malin i się nie interesuję.

Ale ten zakład ma swoją politykę ijest to możliwe. Często wolą kupić gotowy połfaabrykat w określonej ilości. 

Być może zakupili już minimalną ilość i nie chcą umoczyć z mega drogim towarem 

Opublikowano

no właśnie znajoma mi mówiła, że ona gdzieś tam oddawała na punkt skupu scandica i na razie skup wstrzymany bo za drogie maliny a jakość słaba. Podobnie było z tego co słyszałem w Sydole z 5 lat temu jak też były takie drogie. Kupowali wszystko jak leci a później z tego co mówili tiry z Niemiec wracały z towarem. 

Opublikowano
7 minut temu, thor1984 napisał:

no właśnie znajoma mi mówiła, że ona gdzieś tam oddawała na punkt skupu scandica i na razie skup wstrzymany bo za drogie maliny a jakość słaba. Podobnie było z tego co słyszałem w Sydole z 5 lat temu jak też były takie drogie. Kupowali wszystko jak leci a później z tego co mówili tiry z Niemiec wracały z towarem. 

Tiry wracały, bo Niemcy sprawdzają pozostałości, a z tego co pamiętam to sporo malinki przyjechało do nas z Ukrainy.

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Można powiedzieć że cena osiągnęła absurdalny poziom

i w ten sposób zakłady zapewnią sobie malinę za bezcen przez następne 4-5 lat

8 minut temu, damian303 napisał:

Tiry wracały, bo Niemcy sprawdzają pozostałości, a z tego co pamiętam to sporo malinki przyjechało do nas z Ukrainy.

to pewnie też ale zawsze były jakieś klasy a wtedy kupowali wszystko jak leci aby tylko kupić nie patrzyli za bardzo na jakość. Wtedy najdrożej chyba sprzedawałem po 11.50 czy  12.50 netto. 

Opublikowano

Według mnie nie.

Może przybędzie większych plantacji pod kombajn, ale wydaje mi się że pod zbiór ręczny areał znacząco nie wzrośnie.

Opublikowano

w tym waszym sydół magazyn sklepu DomOgrod24  wyjebany ogromny to i handel musi być na dużą skalę

Opublikowano
50 minut temu, Agrest napisał:

Według mnie nie.

Może przybędzie większych plantacji pod kombajn, ale wydaje mi się że pod zbiór ręczny areał znacząco nie wzrośnie.

Być może tak będzie ale sama sadzonka będzie droga dla nowego plantatora to raz drugi raz to siła najemna brak teraz pada a rwacze chcą już po 5 zł od kilograma to zostaje  tylko 10 zł zysku .

Pod kombajn taka malina mokra się nie nadaje .

Opublikowano

Z tych co znam to kto miał maliny więcej czy mnie i kto skasował to raczej nie zamierza do tego wracać. Z tego co widzę raczej nowe osoby będą próbowały swoich sił w tym biznesie. 

@racyl teraz to nawet nie wiem co się tam dzieję z tą chłodnią, czy cos kupują czy nie, Ja stamtąd odszedłem jak musiałem swoją kasę wyszarpywać prawie rok czasu. Ten sklep domogród24 to ma brat tego od chłodni. Oprócz nawodnienia, grili, trampolin i różnego badziewia kręci jeszcze takie interesy https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wojsko-kupuje-latarki-i-kompasy-od-sprzedawcy-grillow/6t64t3s  😁