Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Jakim targu piszę że w Niemczech po przeliczeniu na nasze jest malina po 32 zł .

To można równie dobrze powiedzieć w Polsce 2zł a w detalu będziesz miał drożej

gdzie płacą te 3-4 euro ? w przetwórni ?, skupie

Opublikowano

no to nie rwijcie. nie będą mieli co na was zarabiać

co niektórzy to i za 1zł by rwali

Opublikowano

witam ma ktos pomysl co to moze byc ogolnie widze niektore pedy mi zamieraj  pryskane tylko od robaka odmiana Laszka na glenie i innych odmianach tego nie widze  <a href=https://zapodaj.net/69c76e78aa521.jpg.html>IMG_20180522_203415.jpg</a>

<a href=https://zapodaj.net/29b06e3f4389f.jpg.html>IMG_20180522_203423.jpg</a>

nAjgorsi sa ci co sobie tylko dorabiaja na owocach mowie dzis na skupie ze jest strajk od 18 czerwca o ona mowi ze i tak beda ludzie rwac i jaki jest sens ja sie przylaczam do strajku oczywiscie bo tylko wtedy to jest sens za ta cene co oni daja tylkko bloto moga kupic nic wiecej i niech to żrą za to kase i zyja i produkuja nie dosc ze mamy nizsze dotacje to i wszystko drozsze w przeliczeniu na zarobki . 

dzis po 2,5 pulpa 2.8 2 klasa 

1 klasa 3,2 za 1 kg hahah i tylko laszka glen odpada  

Opublikowano

przy jakiej cenie jesteście w stanie powiedzieć dość i przestać zbierać malinę ?

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, racyl napisał:

przy jakiej cenie jesteście w stanie powiedzieć dość i przestać zbierać malinę ?

cena minimalna zalezy ale za 1zl to napewno nie 2 to juz odtatecznos za 2 to duze plantacje zgina smiercia naturalna i male tez niektore  i jeszcze wymaganie maja jakby kosztowala 20zl 

cena minimalna na owoce to powinna byc jak dla mnie 5 zl co kupisz za 5 zl w sklepie za 1 kg nic albo jakis szajs zwszacza  co oni robia z tymi owocami  bo pozniej kup sok jabłkowy 20% jabłek np albo w lodach 2% 40 % to chyba marzenie o owoce np tez jogurty itd co jest w sklepach a jak jest 100% to cena tez 6, albo 8 zl za 1 litr chlop tylko sie orobi chba ze ma ha duzo i go stac na pomocnikow to sie oplaca ale samemu zerwac np 1 ha truskawki ciekawe czy ktos tu jest taki ja sam zbieram 30 arow i jest ciezko w tym roku tak samo inne owoce nie stac zeby najac a sadzic ha to tez ryzyko u mnie mowia nasadziles to sobie zbieraj nikt nie przyjdzie do roboty a pozniej pozycz bo masz hahha   

Edytowane przez galars19
Opublikowano

Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej zaczyna działać. Wzywa do przerwania prac i nie podejmowania zbioru od 18 czerwca do odwołania. Pewnie będą trąbić o tym niebawem w Agrobiznesie.

Opublikowano
9 godzin temu, galars19 napisał:

cena minimalna zalezy ale za 1zl to napewno nie 2 to juz odtatecznos za 2 to duze plantacje zgina smiercia naturalna i male tez niektore  i jeszcze wymaganie maja jakby kosztowala 20zl 

cena minimalna na owoce to powinna byc jak dla mnie 5 zl co kupisz za 5 zl w sklepie za 1 kg nic albo jakis szajs zwszacza  co oni robia z tymi owocami  bo pozniej kup sok jabłkowy 20% jabłek np albo w lodach 2% 40 % to chyba marzenie o owoce np tez jogurty itd co jest w sklepach a jak jest 100% to cena tez 6, albo 8 zl za 1 litr chlop tylko sie orobi chba ze ma ha duzo i go stac na pomocnikow to sie oplaca ale samemu zerwac np 1 ha truskawki ciekawe czy ktos tu jest taki ja sam zbieram 30 arow i jest ciezko w tym roku tak samo inne owoce nie stac zeby najac a sadzic ha to tez ryzyko u mnie mowia nasadziles to sobie zbieraj nikt nie przyjdzie do roboty a pozniej pozycz bo masz hahha   

ile kilo/ łubianek malin jesteś zebrać przez dzień ?

Opublikowano
3 minuty temu, Polowy napisał:

Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej zaczyna działać. Wzywa do przerwania prac i nie podejmowania zbioru od 18 czerwca do odwołania. Pewnie będą trąbić o tym niebawem w Agrobiznesie.

Ta , akurat . To by się kłóciło z pasmem sukcesów naszego ministra .:ph34r:

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Drgnęło lub nie to i tak w tym roku pokasują malinę na wielu plantacjach to może za 2 lata będzie cena do 5 zł ...

pryz jakiej cenie Ty nie będziesz rwał ?

Opublikowano

Przy jakiej cenie dobre pytanie ? Ale zacznijmy od tego czy ktoś tylko z tego żyje czy to tylko dorywczy dochód .

Bo jak ktoś ma 3 ha tylko i ma 0.5 maliny i coś tam innego i jedna osoba tylko dorabia i ma 3 dzieci czy tam 2 i się uczą ale maja już pokończone 18 lat 500 + niema to będzie rwał i za 1,50 .Tak ja to widzę .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Przy jakiej cenie dobre pytanie ? Ale zacznijmy od tego czy ktoś tylko z tego żyje czy to tylko dorywczy dochód .

Bo jak ktoś ma 3 ha tylko i ma 0.5 maliny i coś tam innego i jedna osoba tylko dorabia i ma 3 dzieci czy tam 2 i się uczą ale maja już pokończone 18 lat 500 + niema to będzie rwał i za 1,50 .Tak ja to widzę .

wydaje mi się że jak pójdzie na zarobek do czego innego to więcej zarobi i jeszcze go nakarmią

ile można zebrać kilo przez dzień na skup ?

u mnie tylko detal

Opublikowano
Ja uwazam, ze dopoki nie zostanie uregulowany rynek to bedzie wyzysk plantatora. Sytuacje poglebia fakt, ze niektorzy sa sprzedac maliny za 2-3zl. Ekonomiczna wartosc zaczyna sie od 5 zl. I niech mi nie mowia wlasciciele skupow, ze to wygorowana cena, bo sa oni w stanie bez problemow tyle zaplacic. Pamietacie jak bodajze 4 lata temu skupy placily po 8-10zl/kg? I jakos mieli kase... Niestety kazdy minister rolnictwa ma gdzies ta galaz gospodarki. Nic sie robi, aby poprawic sytuacje, nie mowiac juz nawet o formach wsparcia czy szkoleniach takich jak maja producenci w innych krajach jak np. Serbia, Bulgaria. Zobaczcie, nie ma chyba innych owocow, gdzie bylaby az tak duza rozbieznosc miedzy skupem a detalem. Juz teraz piszecie, ze na skupy sprzedajecie po 2,50 czy 3 zl, a w detalu w mojej okolicy (woj. mazowieckie) dzisiaj cena byla 20-22zl! Dodam, ze na gieldzie na Broniszach w Warszawie cena byla od 5,50 do 9,00 zl.
  • Like 1
Opublikowano

na giełdzie też ci stanieje to tylko kwestia czasu. przestaną wozić na skupy to zapchają giełdy i targowiska i cena chlapnie

Opublikowano

Powiem tak Polskie rolnictwo jest rozwalane jak się tylko da każdy kierunek się chwieje ale sektor warzywniczy jest kładziony na potęgę i świński , niebawem zaczną mieć problemy z wołowiną to tylko chwila zrobi się za dużo puki tanio jest sprzedawane to się opłaca ale jak koszta rosą cały czas i skończy się wołowina .

Teraz wykryli antybiotyki w jajach w marketach sprzedają same badziewia a ludzie się trują . 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galan99 napisał:

Powiem tak Polskie rolnictwo jest rozwalane jak się tylko da każdy kierunek się chwieje ale sektor warzywniczy jest kładziony na potęgę i świński , niebawem zaczną mieć problemy z wołowiną to tylko chwila zrobi się za dużo puki tanio jest sprzedawane to się opłaca ale jak koszta rosą cały czas i skończy się wołowina .

Teraz wykryli antybiotyki w jajach w marketach sprzedają same badziewia a ludzie się trują . 

Jak ktoś ma  zarobić tyle za maliny czy warzywa co za zboże i bez czasochłonnej ręcznej  roboty to po co się pchać w to i nerwy psuć.

w dzisiejszych czasach to trzeba się umieć przestawiać produkcyjnie,  tak jak to jest w każdej prywatnej firmie. albo zmiana produkcji albo zwinięcie się

Nie mam zbytu na swoje produkty to się przestawiam i produkuje coś innego.

za 1,80zł za kilo maliny to już naprawdę

Ty też chodzisz do marketów i to kupujesz. bez biedronki żaden Polak sie nie obejdzie

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

Jak ktoś ma  zarobić tyle za maliny czy warzywa co za zboże i bez czasochłonnej ręcznej  roboty to po co się pchać w to i nerwy psuć.

w dzisiejszych czasach to trzeba się umieć przestawiać produkcyjnie,  tak jak to jest w każdej prywatnej firmie. albo zmiana produkcji albo zwinięcie się

Nie mam zbytu na swoje produkty to się przestawiam i produkuje coś innego.

za 1,80zł za kilo maliny to już naprawdę

Ty też chodzisz do marketów i to kupujesz. bez biedronki żaden Polak sie nie obejdzie

Tak chodzę do marketu ale po cukier i to gówno warty bo proch nie cukier  nie słodki  wolę kupić w cukrowni  ,  przyprawy to kupuje się nic poza tym Wędlinę ze sklepu przyzakładowego z masarni pieczywo w piekarni , nie jak chleb w markecie po 1 zł kupują z papieru toaletowego tak smakuję to podziękował ja za taki wynalazek .

Mam 0,30 ary maliny poczekam może coś się zmieni nie będę likwidował to tylko 30 ary .

Cena 1,80 za kilogram to zniechęci wielu trzeba przeczekać to nie jest główny dochód z przedstawieniem się na iny profil produkcji to można tylko w zbożach ale w tym roku i pszenicę szału niema .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tak chodzę do marketu ale po cukier i to gówno warty bo proch nie cukier  nie słodki  wolę kupić w cukrowni  ,  przyprawy to kupuje się nic poza tym Wędlinę ze sklepu przyzakładowego z masarni pieczywo w piekarni , nie jak chleb w markecie po 1 zł kupują z papieru toaletowego tak smakuję to podziękował ja za taki wynalazek .

Mam 0,30 ary maliny poczekam może coś się zmieni nie będę likwidował to tylko 30 ary .

Cena 1,80 za kilogram to zniechęci wielu trzeba przeczekać to nie jest główny dochód z przedstawieniem się na iny profil produkcji to można tylko w zbożach ale w tym roku i pszenicę szału niema .

dopiero co w maju w tesco była promocja na polski cukier z krasnego po 1,49zł. 300kg dla pszczółek zakupilismy

gdzie znajdziesz mleko z krasnego stawu 3,2 za przy stałej cenie 1,99zł ? biedronka

chleb w biedronce bardzo przyzwoity jak za te 1,49 z adampola ze świdnika

cukierki, wody, napoje, nabiał

w biedronce cały czas  masz jakąś promocje na coś, ludzie nie zrezygnują z niej tak łatwo bo tam jest po co pójść  tylko szkoda że nie jest to polskie

cukier biedronkowy owszem do niczego

w marketach to sie nie kupuje wedliny i warzyw bo to najgorszej jakości

Jak stara plantacja to nie poczekasz w nieskończoność. 2-3 letnia to tak ale starsze to pokasują