tomek_3336

belarus sam opuszcza podnośnik

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
tomek_3336    0

Witam,

mam belarusa 820.2 z 2012r z ładowaczem czołowym metal fach. sprawa dotyczy podnośnika, nie trzyma on danej wysokości, tylko opuszcza podnośnik i co dziwnego nawet w czasie jazdy. co może być problemem? Proszę o pomoc

Dodam, że tura mi nie opuszcza, cały czas trzyma daną wysokość, nawet po nocy jest ta wysokość co zostawiłem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotrek26    1

Prawdopodobnie padły uszczelniacze na siłowniku podnośnika i puszcza olej, ew. masz rysy na tłoku. Nie wiem jak to dokładnie wygląda w tym modelu, ale prawdopodobnie będziesz musiał odkręcić cały tył (cały panel z osłonami WOM itp) i w środku za skrzynią masz ten siłownik - lub pod kabiną po lewej stronie bodajże. 
LINK DO SIŁOWNIKA
"Cóś takiego": (zdjęcie użytkownika serweryn20) :)
mtz-silownik-podnosnika_13540_46_91161.j

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

tomek_3336    0

Puszcza pod obciążeniem? Jak tak to jakim.

 

podnośnik opuszcza się sam nawet bez obciążenia przez noc, a jeżeli chodzi o opuszczanie w czasie jazdy to z agregatem uprawowym 3,2m, prasą, z każdą maszyną, ponieważ na ramieniach podnośnika jest zaczepiona belka z zaczepem do transportu maszyn

Prawdopodobnie padły uszczelniacze na siłowniku podnośnika i puszcza olej, ew. masz rysy na tłoku. Nie wiem jak to dokładnie wygląda w tym modelu, ale prawdopodobnie będziesz musiał odkręcić cały tył (cały panel z osłonami WOM itp) i w środku za skrzynią masz ten siłownik - lub pod kabiną po lewej stronie bodajże. 

LINK DO SIŁOWNIKA

"Cóś takiego": (zdjęcie użytkownika serweryn20) :)

mtz-silownik-podnosnika_13540_46_91161.j

 

z tyłu żadnego wycieku nie widzę, tylko z przodu pod kierownicą widzę, że się "poci"

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotrek26    1

Ale to nie wycieka na Zewnątrz, to tak zwany przeciek wewnętrzny. Tłok nie trzyma oleju bo olej idzie po uszczelniaczach za tłok. Większość opadania podnośników to własbie przez to. To te zielono-czarmne uszczelniacze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robi57362    380

Moze poprostu wyreguluj dzwignie i sprawdz ta przekleta tulejke na dzwigni.mnie ta tulejka do szalu doprowadza


jesli pomoglem kliknij fajne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rudi0018    2

To ja mam identyczny problem, tyle, że u mnie opuszcza się sam, szczególnie podczas jazdy, bo dźwignia opada samoczynnie w dół, a jeśli ją zablokuje lub przytrzymam, to wszystko w porządku. Co da się na to poradzić? Aby ta dźwignia nie odbijała w dół?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek_3336    0

czy ten tłok może być przyczyna otwierania klapy i opuszczania podbieraka w mf z562 z 2015r? niby elektohydrauliczne zamykanie klapy jest

 

tu działa wszystko przez pilot( klapa, podbierak, siatka)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotrek26    1

To ja mam identyczny problem, tyle, że u mnie opuszcza się sam, szczególnie podczas jazdy, bo dźwignia opada samoczynnie w dół, a jeśli ją zablokuje lub przytrzymam, to wszystko w porządku. Co da się na to poradzić? Aby ta dźwignia nie odbijała w dół?

Może spróbuj dokręcić śrubę mocowania dźwigni. Masz tylne sterowanie podnośnikiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez kowal1108
      Dym i olej wyrzuca przy odpalaniu przez filtr powietrza. Co to może być? Uszczelka? Nie chce już odpalić. Wcześniej kilka razy się zdarzyło że dym poszedł filtrem ale odpalał. Teraz już nic...
    • Przez Scappy
      Cześć . Zbliża mi się wymiana głowicy ,bo przepuszcza ona olej do komory spalania . Obecna była już na szlifie i Pan powiedział że następna regeneracja musi być już konkretna,bo zawory głęboko siedzą i może się to nie zamknąć w 900 zł . Myślę że lepszą opcją będzie kupno nowej głowicy i jest kilka ofert na rynku . Co polecacie żeby nie wpaść w niepotrzebne koszty ? Czeka mnie też wymiana pierścieni,może i też tłoków ale to zobaczymy .
       
      Pozdrawiam
    • Przez Delbeta
      Jaki płyn lać do wspomagania, tego zbiornika z przodu ciągnika w belarus 952. 4 ?
    • Przez dziki97
      Witam potrzebuję zrobić w miarę dokładny prędkościomierz do swojego ruska, potrzebny będzie do oprysków i siania nawozów.  Zastanawiam się na prędkościomierzem GPS, mógł bym używać go także  w Fortschricie 323. Posiada ktoś z was takie urządzenie i jak to się sprawuje???? do tej pory używałem telefonu z jakąś tam apka ale to denerwujące.
    • Przez Proktor
      mam problem z tylnym podnośnikiem w belarusie 1221 , a mianowicie chodzi o to , gdy np zaczną orać to działa wszystko ok podnosi pług normalnie , problem się dopiero zaczyna gdy już z 0,5-1 ha za orze w tym momencie gdy olej już się zagrzeje... i problem polega na tym że później już nie chce mi podnosić pługa ani opuszczać nie kiedy jak szarpnę mocno ciągnikiem to opuści , lub można opuścić lub podnieść wciskając taki guziczek z tyłu na pompie , ale to za każdym razem trzeba tak wciskać ale to tylko podnieść siłowniki na max i min można a np w połowie by było podniesione to już ciężko ,, a i regulacja siłowa to wtedy nie działa ... a gdy np na następny dzień odpale go jak jest zimny to wszystko ładnie działa... dzwoniłem do mechanika i on mi podpowiadał by zmierzyć ciśnienie oleju bo może być za duże lub za małe i wyregulować ale najpierw trzeba je zmierzyć w szybko złączu ... ciągnik ma z 280mth i jak przyjechał na ruskim oleju to później mi trochę ubyło jego i dolałem L-HL 68 i czy może być takie coś przyczyną że się zmieszały ? problem się zaczął od 200 mth wcześniej wszystko chodziło ładnie ... czy ktoś się może spotkał z takim czymś lub jakieś sugestie ? w trakcie szwankowania dotykałem węży to aż takie gorące nie były ..
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.