Skocz do zawartości

jak przepisać gospodarstwo z rodziców na mnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, sprawa niby prosta ale dla mnie nie zrozumiała.

Jak przepisać gospodarstwo rolne z moich rodziców na mnie?

Są to 4 działki rolne o łącznej powierzchni 15 ha, żadnych budynków. Rodzice chcą to na mnie przepisać gdyż idą na emeryturę.Co

potrzeba, jakie dokumenty? gdzie pójść? ile to kosztuje?
z góry dzięki

Edytowane przez farmer1975
Opublikowano

Wal do notariusza , on Cię powinien pokierować i wytłumaczyć z grubsza co i jak .

Opublikowano

dokładnie  do notariusza wal i to jutro jak chcesz  się załapać  na nowy program bo zanim załatwisz wszystkie formalności to trochę potrwa a nabory już za miesiąc.

Opublikowano (edytowane)

Zapytaj rodziców czy posiadają dokumenty potwierdzające że są właścicielami gruntów, akt własności i potwierdzenie wpisu w KW.

Edytowane przez asharot
Opublikowano

Witam, przyłącze się do tematu, bo przez żniwa nie mam kiedy udać się do notariusza, a bardzo ciekawi mnie pewna kwestia. Gospodarstwo prawdopodobnie w przyszłości bd odpisane na mnie aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo. Chciałbym inwestować w nie już swoje pieniądze, tzn remont istniejących budynków itp. 

Czy np. można dokonać takiego zapisu w akcie notarialnym, że gospodarstwo bd w przyszłości (określić np. datę) moją własnością tak że już teraz mogę inwestować swoje pieniądze?

Tak z drugiej strony to jest stryjenki gospodarstwo, lecz ona mieszka poza, a ja i tak obrabiam tą ziemię. Budynki w których trzymam bydło też należą do niej, a przydałaby się modernizacja. Raz stryjenka mówi, że odpisze, a raz się miga, a jeszcze jej starość nie doskwiera więc jej to wszystko, że ma na siebie w niczym nie przeszkadza. Chciałbym dokonać modernizacji budynków, lecz to są koszta, a nie chcę zrobić komuś prezentu jakby coś się odmieniło, że nagle np. to zechce sprzedać. Czy mogę się w jakiś sposób podpiąć w akcie notarialnym?

Opublikowano

dokładnie do notariusza wal i to jutro jak chcesz się załapać na nowy program bo zanim załatwisz wszystkie formalności to trochę potrwa a nabory już za miesiąc.

Jakie nabory?
Opublikowano

Inwestować możesz, ale jak nie masz zapisanych budynków na "papierze" to nie masz do nich żadnych praw i żadne faktury nie pomogą gdy się stryjence odwidzi.

Nie jest do końca tak jak piszesz bo jest w prawie możliwość aby w razie konieczności wywalczyć zwrot tego co się zainwestowało na czyjejś działce ale wiadomo że to trwa i pochłania nerwy, czas i pieniądze - jednak jest taka możliwość

Opublikowano

Jakie nabory?

Wejdz kolego na stronkę  arimr i se przeczytaj najnowszy wpis. Ten  temat nie jest przypadkowy.  a  kolega który chce inwestować w czyjeś budynki niech sobie odpuści,. Mam własność to dopiero ją modernizuję inaczej może być tak jak piszesz pogniewasz się stryjenka sprzeda i szukaj chłopie szczęścia w piwnicy...

Opublikowano

Tylko żeby skorzystac z tego programu to musisz przepisać lub sprzedac gospodarstwo osobie która juz prowadzi gospodarstwo rolne jak zapisza na Ciebie rodzice a Ty do tej pory nie miałeś gospodarstwa to i tak nic nie skorzystaja z tego programu bynajmniej ja tak to rozumie a na forum już ktos założył temat o tym nowym programie

Opublikowano

Witam, przyłącze się do tematu, bo przez żniwa nie mam kiedy udać się do notariusza, a bardzo ciekawi mnie pewna kwestia. Gospodarstwo prawdopodobnie w przyszłości bd odpisane na mnie aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo. Chciałbym inwestować w nie już swoje pieniądze, tzn remont istniejących budynków itp. 

Czy np. można dokonać takiego zapisu w akcie notarialnym, że gospodarstwo bd w przyszłości (określić np. datę) moją własnością tak że już teraz mogę inwestować swoje pieniądze?

Tak z drugiej strony to jest stryjenki gospodarstwo, lecz ona mieszka poza, a ja i tak obrabiam tą ziemię. Budynki w których trzymam bydło też należą do niej, a przydałaby się modernizacja. Raz stryjenka mówi, że odpisze, a raz się miga, a jeszcze jej starość nie doskwiera więc jej to wszystko, że ma na siebie w niczym nie przeszkadza. Chciałbym dokonać modernizacji budynków, lecz to są koszta, a nie chcę zrobić komuś prezentu jakby coś się odmieniło, że nagle np. to zechce sprzedać. Czy mogę się w jakiś sposób podpiąć w akcie notarialnym?

To zapewne będziesz musiał zapłacić 2% wartości majątku do US (przepis od maja br.).

Opublikowano

Tylko żeby skorzystac z tego programu to musisz przepisać lub sprzedac gospodarstwo osobie która juz prowadzi gospodarstwo rolne jak zapisza na Ciebie rodzice a Ty do tej pory nie miałeś gospodarstwa to i tak nic nie skorzystaja z tego programu bynajmniej ja tak to rozumie a na forum już ktos założył temat o tym nowym programie

Ja mam gospodarstwo i rodzice mi przepiszą swoje a oni kupują  kupią  0,5 ha pola aby być w krusie ubezpieczonym przechodzi? bo podobno tak.