Skocz do zawartości

Czym tanio utwardzić podwórko???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tylko kamieniarski, zwietrzlina jak już. One jest ostry i zklinują  się, rzeczny i  z piaskownie nie nadają  sie. Ram zasypałem, kawałek dziuru po dmuchawie piaskiem z piaskowni, bo miałem, to po roku wybrałem i zasypałem  piachem z  kamieniarstwa.

Kamień najlepszy nawet okrąglaki, bo zklinują się  na dole.

Pod dom pod kostkę wybierałem do metra, potem zagęszczarka 500 lub wieksza piach i kostka.

Opublikowano

wiesz to by wcale nie było tak tanio nie wiem czy nie trzeba mieć projekt jak chcesz betonować na stałe  njalepiej jak piszez dać piachu a na to kamień jak masz 

Opublikowano

Nawet 15 starczy.

Znajomemu robiliśmy pod zakład produkcji w metalu, to 10-12 cm lane było B20 i B25, Dylatacja i od razu szalunek  było  z płaskownika 80x6 a  w środek siatka zbrojeniowa z 6 mm. Kwadraty 2,5x2,5 maks 3x3.m  Jeździ po tej posadce widlak 12 ton i wozi blachy po 3-6 ton i prawie  nic nie dzieje się, po za tym że beton oszukali i ściera się pod kolami.

Opublikowano

fajnie się wam strzela z tymi głębokościami wykopu... normalnie sami fachowcy ;) jeden ma gline albo kamień na 40cm a drugi jakąś kurzawke... i bez stabilizacji czy wymiany gruntu nic nie zrobi solidnego.. no ale wy se dalej planujcie te wykopy ;)

Opublikowano

No to napisałem od czego zależy głębokość korytowania.. co masz pod wierzchnią warstwą ziemi? jak nie masz za dużych wymagań a woda ma gdzie uciec to wolałbym sobie położyć płyty drogowe bo zawsze możesz poprawić a beton zrobiony na byle jakiej podbudowie pęknie i pozamiatane... pod płyty wybiorę parę cm ziemi i finał
Jeśli jest bagno to trzeba to usunąć albo zamówić sobie firmę od stabilizacji gruntu no ale to już tanie nie będzie

Opublikowano (edytowane)

No to napisałem od czego zależy głębokość korytowania.. co masz pod wierzchnią warstwą ziemi? jak nie masz za dużych wymagań a woda ma gdzie uciec to wolałbym sobie położyć płyty drogowe bo zawsze możesz poprawić a beton zrobiony na byle jakiej podbudowie pęknie i pozamiatane... pod płyty wybiorę parę cm ziemi i finał

Jeśli jest bagno to trzeba to usunąć albo zamówić sobie firmę od stabilizacji gruntu no ale to już tanie nie będzie

płyty betonowe 1*3m niby fajne ale ułożyć to równo to niewykonalne same płytysom nierówne jedna wypukła druga wklęsła tak 3 inaczej a dodatkowo po położeniu jej na wypozipmoeamej podsypce płyta zazwyczsk na złość nierówno siądzie. I tak wychodzom schodki progi nierówności więc odradzam jeśli masz innom możliwość Edytowane przez California
Opublikowano

Witam. Zamierzam utwardzić drogę płytami drogowymi typu jomb 100cmx75cmx12,5cm. Płyty zamierzam zakupić nowe, dowiadywałem się w okolicach Puław za nową płytę 100x75x12,5 podwójnie zbrojoną drutem 6 gładką proponują mi cene 34zł brutto + 2,8zł/km transport 160szt z rozładunkiem. Nie będe całej drogi układał tylko koleiny, tzn 1metr płyta, 90-100cm przerwa(może tłuczniem wysypie, albo trawka będzie rosła) 1metr kolejna płyta. Długość drogi około 60m w prostej lini. Pod płytami zamierzam wysypać z 10-15cm piachu, oraz 10-12cm chudego betonu(tak łącznie około 30cm żeby było),oraz to zagęścić i na to płyty. Czy ktoś coś takiego praktykował?? Dodam że to będzie droga główna do gospodarstwa, co drugi dzień przyjeżdza ciężarówka po mleko( solówka). Na kostkę niestety mnie nie stać.

Opublikowano

Ja mam zakupione podklady kolejowe betonowe 3sztuki na 2 metry kwadratowe przy zakupie 700sztuk płacilem 3000zł i faktura zebrane 20cm i układane ładowarką woda spływa szczelinami i po sprawie ,oczywiście układane większą powierzchnią do góry a z czasem szczeliny sie zaszlamują wodą z ziemią z mycia maszyn lub z kół

Opublikowano

Ja mam zakupione podklady kolejowe betonowe 3sztuki na 2 metry kwadratowe przy zakupie 700sztuk płacilem 3000zł i faktura zebrane 20cm i układane ładowarką woda spływa szczelinami i po sprawie ,oczywiście układane większą powierzchnią do góry a z czasem szczeliny sie zaszlamują wodą z ziemią z mycia maszyn lub z kół

Ale to cena z transportem?

Opublikowano

sprzedam kamien polny rozny kaliber ok 250 t

Kamień polny nie zbyt nadaje się, nie klinuję się.

Podkłady kolejowe są bardzo masywne i dobre, niestety bardzo pracochłonne i drogie w ułożeniu.

Opublikowano

Firma rozbierała nieczynną linie kolejową i składowali na polu a ja tylko zbierałem i woziłem do siebie mam zdjęcie w galeri pod agregatem

no to fajnie trafiłeś na okazję. U mnie nikt nie rozbiera torów bo ich nawet nie ma w pobliżu.

Opublikowano

Panowie mam pytanie do zorientowanych (po którym zapewne spadnie na mnie fala krytyki jak to bywa). A więc: Jaki może być CAŁKOWITY koszt wyłożenia podwórka kostką brukową, a jaki wylania betonem.
Z tym, że wszystkie prace chciałbym żeby wykonała jakaś ekipa. Podłoże mam gliniaste. I chciałbym na to wjeżdżać bez obaw co najmniej 25-tonowym pojazdem.
Chodzi mi o orientacyjny koszt zł/m2