Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, dziś podczas siania nawozu MF 3070 jechałem szybko po nierównym polu i w pewnym momencie rozłączyło mi skrzynie, po prostu ciągnik przestał jechać. Gdy włączyłem bieg i chciałem pojechać nie mogłem gdyż przednie koła się zablokowały, wyłączyłem wałek i jakoś udało się ruszyć najpierw do tyłu potem do przodu. I teraz jak wlacze wałek i chce jechać przednie koła się blokują, co to może być, spotkał się ktoś z czymś takim?

Edytowane przez ziomek2169
Opublikowano (edytowane)

heh znam ten traktor wzdłuż i wszerz ale nie widze związku. A ciekawe co by było jakbys wał przedniego napędu wyrzucił? Żeby w tych MFach był WOM zależny od jazdy no to można szukać jakiś związków ale tu...

A jak stwierdziłeś że to przednie koła blokuje a nie tylne? koła zablokowane i poradzi je pchać tylna os? Zleksza absurd

Zdjąc lewą klape tylnego mostu i pooglądać sprzęgła bo cóż...

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Przy uszkodzonych pierścieniach uszczelniających (tych metalowych) na koszu sprzęgłowym WOM, po załączeniu WOM następuje spadek ciśnienia na magistrali 17bar. Wtedy samoczynnie próbuje zmienić żółw na zając a ponieważ nie ma dostatecznego ciśnienia nie następuje to w pełni. To daje efekt blokowania przednich kół bo przy okazji załącza się przedni napęd, którego sprzęgło jest rozłączane ciśnieniem oleju.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez sznajdik
      Jak w temacie wie ktoś jak fachowo ustawić prawidłowy kąt wtrysku tu akurat mf 3060
    • Przez manik
      Witam
      Problem leży w pompie Lucas, wycieka paliwo na zaznaczonym na zdjęciu elemencie.
      Jak zniwelować ten wyciek? Czy tą śrubę z talerzem można wykręcić samemu (i jaką spełnia funkcję?) czy niezbędny będzie mechanik/pompiarz? Podejrzewam że jest tam jakiś oring który przepuszcza paliwo?

• Przez marcin80wlkp
      Mam wyciek z pompy paliwowej z elementu zaznaczonego na zdjęciu na żółto. Można tym obracać dookoła i wtedy paliwo wylatuje mniej lub bardziej. Za co jest on odpowiedzialny? Czy dostanę gdzieś coś takiego, nowego? Czy można to ewentualnie wykręcić i zaślepić? Z góry dziękuję za pomoc.

• Przez KamilMF
      Kupował ktoś z użytkowników forum dokumentację od tego sprzedającego ? Chciałbym wiedzieć czy te tłumaczenia są dobre. https://www.olx.pl/d/oferta/massey-ferguson-serii-5400-serwisowa-instrukcja-napraw-j-pol-CID751-IDJOmxl.html
    • Przez Danioboss
      Cześć. Mam problem z Fergusonem 3610. Podczas przełączania na zająca czuć jakby bieg był załączony ale nie jedzie na żółwiu jedzie prawidłowo czasami nie chce ruszyć na 1 biegu. Elektrozawór sprawny. Wymieniony czujnik żółw zajac. Kontrolki świeca się prawidłowo. Cisnienie na gniazdach diagnostycznych w normie. Rok temu zalany nowy olej wraz z filtrem. Wszystko w miarę chodziło.
  • Dodaj nową pozycję...
v