Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A u mnie porażka 70% kukurydzy leży połamana po silnym wietrze kilka dni temu. Jak myślicie dużo uda się podebrać??

Była piękna rokowała na 12-14t a tu może ze 4 będzie

qq.jpg

qq2.jpg

qq3.jpg

qq4.jpg

Opublikowano (edytowane)

O w mordę! Ale katastrofa. Za długo trzymałeś ją na polu, powinieneś golić minimum 2 tygodnie temu. U mnie pod wielkimi topolami ( kilka arów) też tak wygląda, ale tam była suchutka już miesiąc temu, bo drzewa wypijały całą wodę. Jeżeli namówisz kombajnistę, żeby bardzo nisko opuścił dzioby to ograniczysz straty, pod warunkiem, że kolby mocno się trzymają. A tak z ciekawości zapytam, jaka to odmiana?

No, no, ładny plon Codigipa. Też ją mam i nie powinno być źle. Sporo roślin od nawietrznej u mnie jest wygiętych w łuk. Wichura ją trochę pokładła we wcześniejszej fazie i tak to wygląda. Ale plus za to, że się wtedy nie połamała.

A swoją drogą, to musieli ją ostro pompować pod ten rekord, skoro ma taką wilgotność. U mnie już 2 tygodnie temu zeszła na ok, 27%.

Edytowane przez torpedo
Opublikowano (edytowane)

Sam srodeczek kraju.

Wczoraj skoszone KWS Figaro. Plon 12.9 tony przy wilgotności 25%. Było jeszcze sporo zielonego. 2 razy zapytała się mlocarnia. Wasze Figaro tez tak mają? Nie chciałem z nią czekać, bo ziarno bardziej nie doschnie juz chyba, albo duże ryzyko wichur i zwierzyny.

Ambriosini sypala podobnie. Trochę mokrzejsza 27 % ale to niskie pole zalane przez bobry, zostało z 0.3 ha niewykoszone. 2 wtopy kombajnu. 

Czesciowo sprzedane do Wipasz Koło. 480 netto + 9.5 zł za %. Kolejka na kilka godzin. 

Co sądzicie o transporcie 4 zl/ km liczone w dwie strony od bazy transportowej, przez moje pole, na skup? 100 napiwku za przeładowanie samochodu o 2 tony.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacek472 napisał:

A u mnie porażka 70% kukurydzy leży połamana po silnym wietrze kilka dni temu. Jak myślicie dużo uda się podebrać??

qq.jpg

qq2.jpg

qq3.jpg

qq4.jpg

Pozbierać pozbiera  ale musisz się liczyc że pełno ziarna na ziemi będzie .Kosilismy taka w tym roku to łańcuchy ciągnące kuku w przystawce lupaly kaczany i pełno ziarna i kawałki kaczanow leżały na ziemi .Z 30procent będzie strat ,nic na to nie poradzisz

Edytowane przez lonoh
Opublikowano

szukaj przystawki ze ślimakami po bokach. Taką samą miałem w zeszłym roku po Ksawerym. Na najgorszym kawałku zebrałem 5 ton. Średnia prawie 13 była ale większość zasłonięta lasem

Opublikowano
23 godziny temu, jacek472 napisał:

qq.jpg

qq2.jpg

qq3.jpg

qq4.jpg

Nie łam się, większość podniesiesz kombajnem. w zeszłym roku tak miałem i nie było za bardzo co zbierać po kombajnie.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, torpedo napisał:

O w mordę! Ale katastrofa. Za długo trzymałeś ją na polu, powinieneś golić minimum 2 tygodnie temu. U mnie pod wielkimi topolami ( kilka arów) też tak wygląda, ale tam była suchutka już miesiąc temu, bo drzewa wypijały całą wodę. Jeżeli namówisz kombajnistę, żeby bardzo nisko opuścił dzioby to ograniczysz straty, pod warunkiem, że kolby mocno się trzymają. A tak z ciekawości zapytam, jaka to odmiana?

No, no, ładny plon Codigipa. Też ją mam i nie powinno być źle. Sporo roślin od nawietrznej u mnie jest wygiętych w łuk. Wichura ją trochę pokładła we wcześniejszej fazie i tak to wygląda. Ale plus za to, że się wtedy nie połamała.

A swoją drogą, to musieli ją ostro pompować pod ten rekord, skoro ma taką wilgotność. U mnie już 2 tygodnie temu zeszła na ok, 27%.

Będę golił za 2 tyg, niestety, kombajnista może się namówi nisko kosić bo to ja:P odmiana dekalb dkc 3441 wilgotność 19,5% Niewiem jak reszta działek bo to na zdjęciach to 5ha dzisiaj objadę resztę działek z tą i innymi odmianami.

19 godzin temu, lonoh napisał:

Pozbierać pozbiera  ale musisz się liczyc że pełno ziarna na ziemi będzie .Kosilismy taka w tym roku to łańcuchy ciągnące kuku w przystawce lupaly kaczany i pełno ziarna i kawałki kaczanow leżały na ziemi .Z 30procent będzie strat ,nic na to nie poradzisz

zobaczymy, jak wykoszę to dam znać co i jak.

19 godzin temu, saszeta napisał:

szukaj przystawki ze ślimakami po bokach. Taką samą miałem w zeszłym roku po Ksawerym. Na najgorszym kawałku zebrałem 5 ton. Średnia prawie 13 była ale większość zasłonięta lasem

Taką będę miał przystawkę ze ślimakami bocznymi, tylko niestety dopiero uruchomienie mam w umowie 17 października:S więc muszę czekać

1 godzinę temu, 90210grzesiu napisał:

Nie łam się, większość podniesiesz kombajnem. w zeszłym roku tak miałem i nie było za bardzo co zbierać po kombajnie.

Mam nadzieje że w miare się pozbiera ale i tak pewnie połowa kolb się pourywa, za to ludzie z wioski będą mieli radochę bo se suchych kolb nazbierają.

A może zwykłym hederem próbować?

Jak myślicie suszyć czy mokrą handlować 19,5%?

Edytowane przez jacek472
Opublikowano
Dnia 29.09.2018 o 14:24, adamson330 napisał:

Sam srodeczek kraju.

Wczoraj skoszone KWS Figaro. Plon 12.9 tony przy wilgotności 25%. Było jeszcze sporo zielonego. 2 razy zapytała się mlocarnia. Wasze Figaro tez tak mają? Nie chciałem z nią czekać, bo ziarno bardziej nie doschnie juz chyba, albo duże ryzyko wichur i zwierzyny.

Ambriosini sypala podobnie. Trochę mokrzejsza 27 % ale to niskie pole zalane przez bobry, zostało z 0.3 ha niewykoszone. 2 wtopy kombajnu. 

Czesciowo sprzedane do Wipasz Koło. 480 netto + 9.5 zł za %. Kolejka na kilka godzin. 

Co sądzicie o transporcie 4 zl/ km liczone w dwie strony od bazy transportowej, przez moje pole, na skup? 100 napiwku za przeładowanie samochodu o 2 tony.

dobra cena ,licząc czas stracony w kolejce ,

plony jak piszecie ładne ,u mnie w powiacie Gniezno kiepsko w tym roku susza zrobila swoje ,plony w okolicy od 2 do 9 ton ,mi Ambrosini posypała 6t na 4b 5 kl ,wilgotność 21% cena 500+v i 6zl za kazdy %

Jacek ja bym mokra sprzedawał  wysuszenie do 14% kosztuje najwięcej ,jesli dobrze zaplaca za % i zejda do 21 to nie warto suszyć ,to moje zdanie

Opublikowano

u mnie powiat łęczyński od dzisiaj rusza skup, płacą po 470 netto za tone +7zł za każdy procent, ale nie wiem do ilu dopłacają, ale pewnie do 25 więc cena przy 19,5 wilg będzie 505 netto, a po wysuszeniu wiele chyba wagi nie ubędzie, a cena będzie pewnie ze 650 za suchą, dodam że mam swoją suszarnie i nie wiem czy konstruować piec na drewno czy dać sobie spokój. Bo jak dopłacają do 18% to wywiozę mokrą.

Byłem na innych działkach i ta odmiana DKC 3441 leży na każdej, razem 10 ha, Ciekawi mnie jeszcze czy pioniera wyłożyło, dzisiaj podjadę obejrzę 

Jak myślicie, próbować hederem zbożowym kosić tą leżącą?

Opublikowano
Dnia 26.09.2018 o 14:18, mazowsze napisał:

To na Mazowszu nie ma szans na taką ceną bo kukurydzy w brud. 

Elewarr Proboszczewice 520 netto + 8 zł za każdy procent do 26. 

tak płacą tyle tylko ze tam sprzedac nie mozna bo zapisy robią na ponad miesiac do przodu dzwonilem a tam za ponad miesiac zapisac na dostawe dopiero moga to wezcie .... 

Opublikowano
U nas taka padnięta była koszona w poprzek bo leżała wzdłuż rzędów. Ja bym nie czekał za tą przystawką jak łodygi suche i pogoda to kosić zwykłym hederem. Bizonem się kosiło a lepszym kombajnem to pójdzie.
Opublikowano
11 godzin temu, misiekk45 napisał:

Wczoraj wreszcie sprzątnięta.

12 ton z ha, 23 %, 520 netto (470 + 50 za %) - Silopol oddział w Oporowie

Ładny plon i cena. Zdradzisz techniki uprawy jaka gleba co wsypałeś i czym pryskałeś? 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 1.10.2018 o 21:39, tomasz1992 napisał:

A jaką cenę daje Cedrob ?

500 netto + 10 zł za % i dopłacają do 18%.

Dnia 1.10.2018 o 21:40, warchest napisał:

tak płacą tyle tylko ze tam sprzedac nie mozna bo zapisy robią na ponad miesiac do przodu dzwonilem a tam za ponad miesiac zapisac na dostawe dopiero moga to wezcie .... 

Dziwne. Byłem osobiście w tamten piątek i powiedzieli, że w poniedziałek mogę przywozić nawet 10 łódek bo nie mają ziarna. A cenę już obniżyli z 520 na 510. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mistrzu2 napisał:

Ładny plon i cena. Zdradzisz techniki uprawy jaka gleba co wsypałeś i czym pryskałeś? 

W naszym rejonie deszcz był wtedy kiedy było potrzeba. Przez ostatnie 1.5 miesiąca nie padało.  Siałem agropolis z kws 83 tys nasion na ha. Gleba 3 i 4 klasa. Zaorane na jesieni. Na wiosnę 200 kg mocznika, 200 kg soli pod agregat i 200 kg polifoski w podsiewacz. Oprysk tylko 1- successor zaraz po siewie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v