Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wpadło i wypadło ale na przykładzie zachwytu Marka większym limitem zwrotu akcyzy vs podwyżka o 10g/l wiekszości wypadło wiecej niż wpadło więc co to za dobrodziejstwo?

Ty mi tam nie pisz o ustawach kominowych tylko dawaj przykład ze za Tuska ktoś zarabiał 40 razy więcej jak teraz za PIS na takim samym stołku. No Roman chyba wiesz co piszesz i potrafisz to udowodnić bo jeśli nie to jak z tobą można powaznie dyskutować jak niepowazny człowiek z ciebie?

Natknałem się na coś takiego . Tekst z wrzesnia 2016

Dotychczasowe przepisy określały w szczególności maksymalną wysokość wynagrodzenia osób objętych ustawą. W zależności od rodzaju zarządzanego podmiotu mogła to być np. sześciokrotność albo czterokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w czwartym kwartale roku poprzedniego, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego (przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw).

Zgodnie z nowymi przepisami, wynagrodzenie członka organu zarządzającego obowiązkowo będzie składać się z części stałej i zmiennej.

Część stała będzie obliczana na postawie przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw i może wynosić do piętnastokrotności tego wynagrodzenia. Nowa ustawa wprowadza widełki określające wysokość wynagrodzenia stałego członka organu zarządzającego w zależności od dwóch z trzech następujących wskaźników dotyczących zarządzanej spółki: 1) wielkości średniorocznego zatrudnienia, 2) wysokości rocznego obrotu netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych, 3) sumy aktywów jej bilansu. W wyliczonych enumeratywnie przypadkach Nowa Ustawa wprowadzi możliwość stosowania wyższych wynagrodzeń, jednakże w każdym z takich przypadków podmiot uprawniony musi sporządzić pisemne uzasadnienie oraz opublikować je na stronie internetowej w Biuletynie Informacji Publicznej.

Tu masz oryginał  https://kadry.infor.pl/kadry/wynagrodzenia/rozliczanie_wynagrodzen/745412,2,Wynagradzanie-za-prace-menedzerow-nowa-ustawa-kominowa-od-9-wrzesnia-2016-r.html

I co ty na to Romanie???

Blondynka jest niewinna dopóki nie jest skazana prawomocnym wyrokiem. To że jest winna według proletariackich kryteriów ciemnych mas pracujących nikogo nie obchodzi a jesli tak to wracmy do zamierzchłej komuny i sprawiedliwości ludowej

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
27 minut temu, Roman176 napisał:

już raz pisałem że za jednego ci wpadło do portfela a za drugiego wypadło 

teraz nie wtedy tak 

wystarczy jedno pytanie kto wprowadził ustawę menadżerską zeby przeskoczyć ustawę kominową i wszystko jasne ☺️

jesteś tak samo gupi jak tusk jak blodynka przyjeła łapuwkę na urode to niewina bo oczarowana agentem tomkiem 

0004R21OAL5YE5I4-C114.jpg

troszkę zaniżone bo zagórowski na jsw miał 1,5,mln  

i co tak zle ??

Stawki wynagrodzeń członków zarządów spółek Skarbu Państwa wynikają z tzw. nowej ustawy kominowej. Liczba zatrudnionych w spółce osób, wysokość jej rocznego obrotu i suma aktywów spółki uzależniają wysokość wynagrodzenia członków jej zarządu. W przypadku Orlenu ustawa przewiduje, że członkowie zarządu Koncernu mogą być wynagradzani stawką miesięczną oscylującą między siedmio- a piętnastokrotnością średniej krajowej.

– Receptą na odpolitycznienie spółek miała być nowa ustawa, która dotyczyć miała spółek, w których Skarb Państwa ma większość lub według ustawowych kryteriów uznanych za „kluczowe”. Jednak według ustawy o wejściu kandydata do rady nadzorczej spółki Skarbu Państwa decydować miał dziesięcioosobowy Komitet Normalizacyjny złożony z powoływanych przez premiera renomowanych osób. Ustawa znosiła też ograniczenia dotyczące wynagrodzeń w państwowych firmach. Ustawę, której pomysłodawcą był Jan Krzysztof Bielecki zablokował marszałek Sejmu z PO Grzegorz Schetyna, ponieważ według doniesień prasowych, ustawa miałaby pozbawić Grzegorza Schetynę wpływów w KGHM.

STAWA KOMINOWA

– Maciej Owczarek, prezes Enei, poznańskiej spółki energetycznej kontrolowanej przez Skarb Państwa mógł zarabiać osiem razy więcej niż dotychczas i nie naruszać przy tym ustawy kominowej. Jak nakazywała ustawa Owczarek dostawał do tej pory 6-krotność średniego wynagrodzenia, czyli około 20 tys. zł miesięcznie. Od 1 lipca 2010 roku jego zarobki wzrosły do 80 tys. zł plus premie, które mogły sięgnąć podobnej kwoty. Rocznie była to kwota ponad 1,9 mln zł.

Ominięto to w ten sposób, że zamiast dotychczasowej umowy o pracę, Maciej Owczarek podpisał kontrakt menadżerski nie tylko z Eneą, ale też z innymi spółkami należącymi do grupy, w których ustawa kominowa nie obowiązywała. Decyzję o podpisaniu kontraktów menedżerskich z zarządem Enei podjęła dziesięcioosobowa rada nadzorcza. Rząd posiadał w energetycznym koncernie 51% udziałów. Członkowie rady nieoficjalnie przyznali, że zgodzili się na kontrakty menedżerskie dla zarządu, by obejść ustawę kominową.

– Szefem PGE został Krzysztof Killian, osoba z bliskiego otoczenia Donalda Tuska i Jana Krzysztofa Bieleckiego, były działacz Kongresu Liberalno-Demokratycznego i Unii Wolności. W 1991 roku był dyrektorem gabinetu ministra przekształceń własnościowych, następnie dyrektorem generalnym Urzędu Rady Ministrów. W gabinecie Hanny Suchockiej zajmował stanowisko ministra łączności. Był m.in. doradcą prezesa Banku Handlowego i Softbanku. W maju 2008 roku został wiceprezesem zarządu oraz dyrektorem ds. marketingu i zarządzania relacjami z klientem w Polkomtelu, a w 2011 roku został członkiem Rady Nadzorczej PKO BP.

Trza było jeszcze wstawić ile w tym czasie Morawiecki zarabiał ...

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Ty mi tam nie pisz o ustawach kominowych tylko dawaj przykład ze za Tuska ktoś zarabiał 40 razy więcej jak teraz za PIS na takim samym stołku. No Roman chyba wiesz co piszesz i potrafisz to udowodnić bo jeśli nie to jak z tobą można powaznie dyskutować jak niepowazny człowiek z ciebie?

to teraz sobie porównaj .. do obecnej władzy już było to z hubertusem 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Dotychczasowe przepisy określały w szczególności maksymalną wysokość wynagrodzenia osób objętych ustawą. W zależności od rodzaju zarządzanego podmiotu mogła to być np. sześciokrotność albo czterokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw bez wypłat nagród z zysku w czwartym kwartale roku poprzedniego, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego (przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw).

Zgodnie z nowymi przepisami, wynagrodzenie członka organu zarządzającego obowiązkowo będzie składać się z części stałej i zmiennej.

Część stała będzie obliczana na postawie przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw i może wynosić do piętnastokrotności tego wynagrodzenia. Nowa ustawa wprowadza widełki określające wysokość wynagrodzenia stałego członka organu zarządzającego w zależności od dwóch z trzech następujących wskaźników dotyczących zarządzanej spółki: 1) wielkości średniorocznego zatrudnienia, 2) wysokości rocznego obrotu netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych, 3) sumy aktywów jej bilansu. W wyliczonych enumeratywnie przypadkach Nowa Ustawa wprowadzi możliwość stosowania wyższych wynagrodzeń, jednakże w każdym z takich przypadków podmiot uprawniony musi sporządzić pisemne uzasadnienie oraz opublikować je na stronie internetowej w Biuletynie Informacji Publicznej.

Tu masz oryginał  https://kadry.infor.pl/kadry/wynagrodzenia/rozliczanie_wynagrodzen/745412,2,Wynagradzanie-za-prace-menedzerow-nowa-ustawa-kominowa-od-9-wrzesnia-2016-r.html

I co ty na to Romanie???

a gdzie te miliony za po ??

4 minuty temu, Ulman napisał:

Blondynka jest niewinna dopóki nie jest skazana prawomocnym wyrokiem. To że jest winna według proletariackich kryteriów ciemnych mas pracujących nikogo nie obchodzi a jesli tak to wracmy do zamierzchłej komuny i sprawiedliwości ludowej

winy jest już jak przyjął łapówkę ..

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Trza było jeszcze wstawić ile w tym czasie Morawiecki zarabiał ...

dawaj 

• Like 1
Opublikowano

Ja ? Sam poszukaj i porównaj . Dla mnie to jedna i ta sama banda . Nic mi nie zabrali , ani nie dali jedni i drudzy . A wszyscy zaczynają swoje rządy od premii i wczasów .

Opublikowano

Ja tej różnicy nie odczuwam , a widzę niemal ten sam kierunek u większości . Koryto , nażreć się , a później jakoś będzie .

Opublikowano

Jak w telewizji  mówia że jest kolosalna zmiana to tak jest i kropka. Jak się postaramy to za 40 lat dogonimy czechów u których górnik zarabia 15 tys + ekstrasy a kasjerka chyba 4-5 tys jak pisał Roman

7 minut temu, Roman176 napisał:

to teraz sobie porównaj .. do obecnej władzy już było to z hubertusem 

a gdzie te miliony za po ??

winy jest już jak przyjął łapówkę ..

dawaj 

Czyli nie potrafisz udowodnić tego co napisałeś? Jakoś mnie to zupełnie nie dziwi . Ktoś ci to wmówił i powielasz bez zastanowienia a jak trzeba wykazać ze to prawda to  nie potrafisz i jakieś pierdolety pociskasz. Biedny Ty!😷

Gdzie te miliony za PO? To ty powiedz bo twierdziłes oczywiście bez pokrycia w faktach że wtedy zarabiali 40 razy więcej a PIS zmienił ustawe menadzerska tak by mogli zarabiać  jeszcze więcej. Po co to zrobili jak za PO była patologia i juz zarobki były za duże? Pewnie nie wiedziałeś jak jest tylko przyswoiłeś to co propaganda wmówiła.

Winny jest jak jest skazany. Twoje zdanie i interpretacja prawa  nikogo nie interesuje. Właśnie dlatego tłuszcza zawsze bedzie ktytykowac sady bo na chłopski rozum tak jak w twoim przypadku , im się wydaje że ktoś jest winny . Sprawiedliwość ludowa - komuna lata 50te.

Opublikowano

a ja widze po zarządzaniem spółek 

Przed chwilą, Ulman napisał:

Jak w telewizji  mówia że jest kolosalna zmiana to tak jest i kropka. Jak się postaramy to za 40 lat dogonimy czechów u których górnik zarabia 15 tys + ekstrasy a kasjerka chyba 4-5 tys jak pisał Roman

jak kiedyś pisałem w d*pie byłeś gówno widziałeś i lewicowych gazet się naczytałeś 😋

przykładem jest prezes jsw jak po tragedi opowiadał prowadził konferencje wiedza od a do z a poprzedni nic nie umiał powiedzieć tylko się chował za rzeczniczkę 

Opublikowano (edytowane)

Jak ty jesteś wstanie zweryfikować wiedze jak ty pojecia  nie masz co sam  piszesz?

Umiesz wykazać że wtedy zarabiali 40 razy wiecej jak teraz i że PIS zmienił ustawę menadzerską by zbyt wysokie pensje ograniczyć, czy jak zwykle nie?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ja też się cieszę jak coś robią w dobrym kierunku , no ale co robią ? Duuuuużo słów , czynów niewiele , a jeszcze te mareckowe półprawdy . Mnie osobiście mało obchodzi wielka polityka . Mnie interesuje los szarego wyborcy .

Opublikowano

jesli przed wodna panienka uciekl maz- byly skinhead i narodowiec to sie tuskowi nie dziwie, kiedys  na prezydenta krakowa startowal adrian zajal honorowe 3 miejsce 23% ,ona na pewno zdobedzie wiecej ale kandydata sld ze sosnowca pewnie nie pokona........

bugala -wrocila-ale jaja,ale jaja bedzie wesolo, ten co na dworcu po pijanemu sie awanturowal-zapomnialem nazwiska- tez zdaje sie wrocil do radia gdansk.............sodowa do glowy uderza szybko..

mirro- sprawdz vice-ministrem czego jest szefernaker-zdziwisz sie, ale chyba niedlugo, niedawno  przemawial do zolnierzy to widac wyraznie ze byl niedysponowany-poplynie jak rzecznik prezydenta-juz trzeci odszedl.

ja tu pisze od czasow gdy premierem byl j.kaczynski wiec chyba jestem pis-owskim trolem😎,a zaczalem czytac jeszcze w czasach kazia marcinkiewicza

Opublikowano
22 godziny temu, DTaras napisał:

Nie mam czasu na drażnienie Alamo. Widać jak traci kontrolę. Rozwiązałem mu sznurówki a wyp... się sam. Najpierw ujawnił w czym robi co zdaje się nazywa trollowaniem a następnie zaszeregował mnie do schematu czyli kto nie ze mną to z PO... Muszę rano wstać ale pobawiłbym się jeszcze...

Po takiej ripoście zaczyna człowiek mieć wyrzuty sumienia, że znęca się nad niepełnosprawnym umysłowo.Jeśli myślicie że odlot postępaków ma jakieś ograniczenia, to się mylicie

• Like 2
Opublikowano

Byś napisał lepiej , jak to było z tym przejęciem mediów publicznych przez PiS .

Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

Umiesz wykazać że wtedy zarabiali 40 razy wiecej jak teraz i że PIS zmienił ustawę menadzerską by zbyt wysokie pensje ograniczyć, czy jak zwykle nie?

http://m.niezalezna.pl/13857-kolejna-afera-rzad-pozwala-na-omijanie-prawa

5 minut temu, zetorki12 napisał:

Byś napisał lepiej , jak to było z tym przejęciem mediów publicznych przez PiS .

teraz to jest demokracja pis tvp po,n tvn kiedyś wszystko było po

Opublikowano

To jak jest PiSowe , to demokracja , a jak było POwe to było ... nie demokracja ?

Opublikowano (edytowane)

jeśli wszystko ma jeden to było dobrze? a tak jeden czeka na potknięcie drugiego ........

i tak po ma 80 % mediów bauer media axel springer gw nessliki i inne kłamiące główna 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

TVP przejeli patriotycznie  ze zdradzieckich łap opozycji. Musieli wszystkich skompromitowanych dziennikarzy łacznie z Janowskim wymienić bo stanowili układ. Wzieli Rchoni , jakieś inne sieroty czy moją ulubienice sepleniące bezguście modowę Dominikę Cosic. I zrobili słusznie bo taki matoły napewno żadnego układu nie stworzą

Czy ty Roman umiesz czytać po polsku i rozumiesz w tym języku? Co to ma wspólnego z twoim twierdzeniem że wtedy zarabiali 40 razy więcej jak teraz? Umiesz to poprzeć jakimś przykładem czy bedzie jak zwykle?

Co do Enei- wtedy musieli omijać prawo a teraz PIS je  zmienił i juz nie musza omijac  tylko robia to na legalu. Zaprawde róznica miedzy nimi jest gigantyczna🤣

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał:

jeśli wszystko ma jeden to było dobrze a tak jeden czeka na potknięcie drugiego ........

i tak po ma 80 % mediów bauer media axel springer gw nessliki i inne kłamiące główna 

Możesz jaśniej ?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Czy ty Roman umiesz czytać po polsku i rozumiesz w tym języku? Co to ma wspólnego z twoim twierdzeniem że wtedy zarabiali 40 razy więcej jak teraz? Umiesz to poprzeć jakimś przykładem czy bedzie jak zwykle?

jesteś gupi czy czytać nie umiesz gdy przed wprowadzeniem ustawy tuska prezes nie mógł zarabiać więcej jak 20tyś a teraz porównaj do obrazka do kwot milionowych 

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Możesz jaśniej ?

logicznie gdy nawywija coś pis to tvn buczy od rana do wieczora gdy po to pis grzmi a polsat teraz też nie boi się puszczać puszcza jedno i drugie 

Opublikowano

No a teraz pewnie PIS sprawił że zarabiaja 20 tys tak jak według socjalisty być powinno? Możesz pokazać jak PIS uzdrowił ten system? Może pozwalając podnieść limit kontraktów z 6  do 15 krotności wynagrodzenia?

No ale piszemy o sprawach obok tematu głównego który brzmi - pokaż mi Roman na przykłądzie jak za PO zarabiali 40 razy więcej jak za PIS tak jak sam napisałeś. Umisz czy nie umisz?

Opublikowano

No mają swoje wpływy , to prawda . No ale jak ... SŁOWO DAJĘ . Takiej propagandy , i jeszcze z taką cichą niespokojną muzyczką w tle , to ja chyba od 80 lat nie słyszałem . No i wtedy bez muzyczki było .

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

No a teraz pewnie PIS sprawił że zarabiaja 20 tys tak jak według socjalisty być powinno? Możesz pokazać jak PIS uzdrowił ten system? Może pozwalając podnieść limit kontraktów z 6  do 15 krotności wynagrodzenia?

pisze jak z dzieckiem, pzu zarabia bodajże 60/80tyś a ile za po ?? 

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

No ale piszemy o sprawach obok tematu głównego który brzmi - pokaż mi Roman na przykłądzie jak za PO zarabiali 40 razy więcej jak za PIS tak jak sam napisałeś. Umisz czy nie umisz?

za po 2,8mln pzu  za pis 60x 40 = 2,4mln

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v