Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, tedek2 napisał:

Nie umiesz czytac? Napisałem Ceny ropy nawozów itp wzrastają wzgledem ceny płodów rolnych

Trzeba wziąć pod uwagę dużo intensywniejszą uprawę, wyższe plony a więc większą podaż i co za tym idzie niższe ceny. Otwarcie granic i rynek globalny czego za PRL nie było więc mogły być chore przeliczniki. Za komuny najpewniej też podatki w paliwie były drastycznie niskie co dodatkowo potaniało ją względem produktów. Najważniejsze jest jednak to że był to odizolowany system w którym nie liczyła się ekonomia a jedynie słuszne poglądy i wiekopomne inwestycje nie wiadomo po co. Zupełnie jak teraz.

8 godzin temu, marekfarmer napisał:

Dawniej Rolnicy  jak  dobrze  gospodarzyli  to w nagrodę  dostali  przydział na samochód  ciągnik  itp.  Teraz w czasach  UE  co Rolnik dostanie za dobre  wyniki w produkcji  A no  Karę  Unia  nałoży 

Po znajomości najczęściej albo po linii partyjnej a nie tam za dobre gospodarzenie. 

Jakie kary na rolnika UE nakłada?

3 godziny temu, marekfarmer napisał:

Jakim  cudem ???

1. Może  uwas na wschodzie  rozkułaczano  ale na zachodzie  gospodarstwa 10-25ha  i więcej  miały  się  świetnie.  Ich obecne  zabudowania  wybudowane w latach 70-80tych.  Sasiad  25ha  w 79 rok  kupił  nowego  Bizon   durgi  sąsiad  rok później  także  25ha  nowy  Bizon.  Myslisz  że teraz  25ha  gospodarstwo  stac  na nowy  kombajn zbożowy ????. 

2.Większość Rolników których znam  którzy gospodarzyli w PRL a teraz mówią jedno kiedyś było lepiej jak za UE.

3. A UE niszczy Polskie Rolnictwo  wystarczy  spojrzeć  jak Rolnicy się zadłużają . Co robią z trzodą  jest  totalna  likwidacja  Polskich producentów  trzody  Rolnicy stają  się  pracownikami  zachodnich koncernów  tuczacych świnie. Zniszczą  trzodę  wezmą  się za resztę.   Polski Minister nie może  wdrożyć  skupu interwencyjnego  bez  zgody  UE.  Nic  praktycznie nie może zrobić  bez  zgody UE

4. I dla twojej wiadomości ja nie siędzę tylko i nie narzekam tylko korzystał z programów UE  korzystałem z prow 2007-13   i próbuje skorzystać z prowu 2014-20 :) 

1.Z 25 ha produkcji typowo rolnej nikt nie ma prawa się rozwijać oczywiście w normalnej ekonomii.

2. Pewnie to gamonie co zamiast ziemie kupować kupili Poloneza i Bizona a teraz biedę klepią. Założe się że też głosują na PIS

3. To po co taki minister co nic nie może? 

4. To ty z jałmużny korzystasz? Ja bym nie brał bo i ciebie zniszczą a poza tym to wszystko jest 2x droższe jak przed UE i przepłacasz i nabijasz kasę koncernom:D

Mirro - a jak piszę że to jest jedna hołota  pod dwoma szyldami to się koledzy bulwersująxD Jednych odrywają od koryta by się sami do niego dopchać.  Jako rzecze JKM - trzeba zlikwidować koryto i będzie spokój

Edytowane przez Ulman
Gość marekfarmer
Opublikowano
6 godzin temu, zetorki12 napisał:

To niech się poda do dymisji , po licho tam siedzi ? Zgadzam się że unia ma szereg popierdzielonych przepisów , a jeszcze nasze głupki dodają coś od siebie . Nawet z tą trzodą , to Polska mogła by z tym zrobić porządek , bo Unia nie daję jakiś ścisłych wytycznych , to nasi olewają rolników i ich tępią zamiast dzików .

Czemu ma się podać  dymisji.

żeby  Polski Minister  Rolnictwa  mógł  przeprowadzić  skup interwencyjny  czegokolwiek musi  mieć zgodę  UE

żeby  dopłacać do przechowywania mięsa  tak samo  musi mieć zgodę UE

Nie wiem czy wiesz  ale  każdy może  do  Polski przywieść  tyle trzody  ile chce  więc  jak Polska mogła by zrobić  z tym porządek.

żeby  uruchomić  pomoc  klęskową  tak samo.

A  dlaczego  dodają  coś  od siebie   co ??? Zastanawiałeś  się  kiedyś  może ???  Przepisy UE  są takie  że  każdy może  je interpretować  na różne  sposoby  i z tego wychodzą  cyrki.  w UE   nawet  nie umieją  napisać  porządnie  prawa  bo każdy  je interpretuje inaczej.   chociaż i tak  te  przepisy to stek  bzdur   i idiotyzmów

Akurat  tu się mylisz  bo  dziki odstrzeliwują  za Sawickiego  nic  nie robili  w związku z ASF. A nad  ASF  i  tak nie  zapanują  bo   po prostu  się nie da  choroba  przenosi  się   poprzez  dzikie  zwierzęta  a nad nimi  nikt niema kontroli.

3 godziny temu, Ulman napisał:

1.Z 25 ha produkcji typowo rolnej nikt nie ma prawa się rozwijać oczywiście w normalnej ekonomii.

Każdy ma  takie samo  prawo  żeby  się  rozwijać

Ty  pisząc  to  udowadniasz  że  powinieneś zmienić  nik  z Ulamn  na  ,,Kim Jong Ulman ,, :D 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Ulman napisał:

Świnie same sobie koryta nie odbiorą bo za dużo gamoni dostatnio z tego zyje. 

Bedą jaja? https://wiadomosci.wp.pl/zaskakujacy-scenariusz-ws-macierewicza-nieoficjalnie-zajma-sie-nim-amerykanie-6220212478118017a

Zaczyna się problem bo technologia związana z tarczą antyrakietową to nie produkcja wafelków. Aby sprzedać, przekazać graty z tą technologią odbiorca musi być w miarę wiarygodny. Przykładem może być sprzedaż radiostacji Harris. Długo nasze zakłady w Czernicy Wrocławskiej musiały starać się aby stać się centrum serwisowym i prowadzić szkolenia operatorów. Same moduły szyfrujące to nie w kij dmuchał. Wszystko opiera się na zbudowaniu zaufania. Antonii jak widać tego zaufania nie budził, więc pewnie i  ruchy z cenami zaporowymi na Patrioty w jakimś stopniu się z tym wiążą. Chyba że to gra na kozła ofiarnego, kandydat idealny.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

To ile w Polsce jest dzików , a ile odstrzelili ? Tak plus , minus . Bo ciekaw jestem czy przypadkiem nie więcej dzików się rodzi , niż ich odstrzeliwują .

Niech ktoś wytłumaczy tym tumanom w rządzie że całkowita likwidacja dzików , to będzie najszybsza , najtańsza i najbardziej skuteczna walka z asf . Żadne bioasekuracje tu nic nie dadzą !

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, marekfarmer napisał:

1. Akurat  tu się mylisz  bo  dziki odstrzeliwują  za Sawickiego  nic  nie robili  w związku z ASF. A nad  ASF  i  tak nie  zapanują  bo   po prostu  się nie da  choroba  przenosi  się   poprzez  dzikie  zwierzęta  a nad nimi  nikt niema kontroli.

2.Każdy ma  takie samo  prawo  żeby  się  rozwijać

Ty  pisząc  to  udowadniasz  że  powinieneś zmienić  nik  z Ulamn  na  ,,Kim Jong Ulman ,, :D 

1. Piszesz słusznie ze nie ma nad tym kontroli więc jak teraz strzelają a za Sawickiego nie,  to jest to bez znaczenia bo efekt ten sam.

2.  Ma prawo w sensie że nikt mu nie zabroni rozwoju. Niestety ekonomia jest taka ze z ha produkcji rolnej masz 2-3 tys zysku więc z 25 ha ok 70 tys /rok licząc optymistycznie. Wychodzi ok 6 tys/mc i to ledwie starczy na skromne życie rodziny. Z 25 ha nie ma jakiejkolwiek możliwości rozwoju i tak jest w każdej normalnej ekonomii. 25 ha warzyw daje lepsze możliwości ale tez szału nie będzie. O produkcji rolnej na 25 ha trzeba szybko zapominać bo to może być jedynie zajęcie dodatkowe a nie główne.  Ja się często zastanawiam  jak ci co 25 ha rolnej mają nie umierają z nudów. Nie wiem czy w roku 2 miesiące pracują

Mirro - amerykanie wiedzą co robią. Jednostkom niezrównoważonym i z niejasnymi koneksjami nie można udostępniać  zaawansowanych technologii. 

Zetorki - Marek ma rację ze strzelanie nic nie da . Z naturą nie wygramy a wystrzelać wszystkich dzików się po prostu nie da. Daremny trud

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

@UlmanOwszem jest rozwój,niestety Twoją pracą jest klepanie bzdur przed komputerem każdego dnia, więc nie wiesz co piszesz,m arnujesz czas który inni wykorzystują z pożytkiem dla poprawy funkcjonowania gospodarstwa.Najlepiej wam na tym "spokoju" przez 25 lat wyszedł Kulczyk, Krauze, Balcerowicz, Baksik, Gudzowaty, Gąsiorowski, Walter, Kwaśniewski, Urban, Morel, Wolińska, Michnik, Kiszczak,Kania, resortowe dzieci, tajne kapusie, volksdeushe,beneficjenci okrągłego stołu pełnego kantów i im podobni "zaradni" cwaniacy którzy przez morze czerwone krwi, na plecach Solidarności i krzywdzie ludzkiej suchą nogą przeszli do gospodarki wolnorynkowej w której profity były zarezerwowane tylko dla postkomunistycznych złodziei. Kto kupował willę po prefercncyjnej cenie z 99%!! bonifikatą..Kto kupował grunty w Konstancinie okzyjnie za 6 US$ od gminy? Kwaśniewski. Towarzysze utrzymali przywileje bezkarności, stanowiska w mediach, i dostęp do kręcenia lodów. Złote myśli powinni wypisać na pomniku ku czci PO+PSL "To był ch*** d*** i kamieni kupa". Rozdzielali pieniądze wg klucza partyjnego a za PO&PSL

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tedek, krowy  to i owszem ale 25 ha roślinnej to bezrobocie.

Mirro , nie liczą sie kwalifikacje ale przynalezność ideowo - partyjna. 

Alamo- o jakim rozwoju piszesz?

Przy okrągłym stole niejaki Kaczyński też zasiadał?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Bla bla bla,ten Kaczyński ma Wille,czy niejasne zażuty dorabiania się  majątku?Odstaw kompa człowieczku,weź w łapki książeczkę "Afera Taśmowa" tam szczegółowo opisane  jak kolesie pastwią się publiczną forsą dla własnych korzyści,przy okazji o takich jak Ty,zwykłych ludzi pracy,wyrażając się z pogardą

• Like 3
Opublikowano

No nie wiem, ale na pomniku miłościwie panujących podobny napis również odzwierciedlałby stan rządów. Co najśmieszniejsze, wczoraj minister Kowalczyk strasznie ubolewał nad pensją ministerialną. W tym świetle słowa Bieńkowskiej przestają być naganne, bo jak kogoś ganić  za prawdę? Widzisz Alamo, jak dostatecznie długo posiedzisz nad rzeką to masz szansę że zobaczysz płynące nią zwłoki Twojego przeciwnika. Tak jest i tu, poczekaliśmy i słowa Bieńkowskiej okazały się proroctwem. Przyroda jest jednak mądra i sama wytępi oszołomów.

Opublikowano

Alamo, mam w nosie ich pogarde bo i ja mam ich w gdzieś. Każda władza demokratyczna ma w głębokim poważaniu szarego człowieka bo jest on potrzebny do głosowania. Trzeba sprzedać dobrą historię wyborcy by zagłosował . Jedni obiecują niskie podatki i  pro europejski kierunek inni wstają z kolan i okraszają socjalem ale to i tak jedno draństwo.  Jak się samemu o siebie nie zadba to na państwo nie ma co liczyć, No chyba ze się jest gamoniem

Był Kaczyński przy tej zdradzie okrągło stołowej czy nie?

Ja się zawsze zastanawiałem co takiego złego powiedziała Bieńkowska mówiąc ze taki mamy klimat. Kiedyś o to pytałem ale nikt nie umiał odpowiedzieć. :/ Alamo, może ty to wiesz?

Opublikowano (edytowane)

Jasne..Jak ktoś chce sobie coś wmówić,to wmówi,zwłaszcza Ci ideologgy LGBT i wszelkiej maści,sobie popatrz na wskaźniki gospodarcze,oraz te zagraniczne "lewicowe" które tak nienawidzą tego rządu,do tego dodaj zadowolenie ludzi+ stan bezrobotnych,i porównaj z PO&PSL i w końcu przestań bajki dla maluczkich kidać:ph34r:

25 minut temu, mirro napisał:

No nie wiem, ale na pomniku miłościwie panujących podobny napis również odzwierciedlałby stan rządów. Co najśmieszniejsze, wczoraj minister Kowalczyk strasznie ubolewał nad pensją ministerialną. W tym świetle słowa Bieńkowskiej przestają być naganne, bo jak kogoś ganić  za prawdę? Widzisz Alamo, jak dostatecznie długo posiedzisz nad rzeką to masz szansę że zobaczysz płynące nią zwłoki Twojego przeciwnika. Tak jest i tu, poczekaliśmy i słowa Bieńkowskiej okazały się proroctwem. Przyroda jest jednak mądra i sama wytępi oszołomów.

Litości..przecież Bieńkowska nie była jedyna

16 minut temu, Ulman napisał:

Był Kaczyński przy tej zdradzie okrągło stołowej czy nie

Pytanie rodem z przedszkola haha

Już poważnie,no był,miał wpływ na przebieg wydarzeń? 

Edytowane przez Alamo
  • Like 3
Opublikowano
Dnia 12.02.2018 o 15:01, agromatik napisał:

polksitu a jest tu taki ?? trochę wszystko ubarwiłeś  my nie chcemy jak twoja partia(po) d*py dawać za darmo tylko spójna i równa gospodarka to tak za dużo  do ciebie  z drugiej strony jak  mamy nadwyżkę tylko wykonujemy czarną robotę za nich gospodarstwa przejęte fabryki montownia eu jednym słowem 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

2.  Ma prawo w sensie że nikt mu nie zabroni rozwoju. Niestety ekonomia jest taka ze z ha produkcji rolnej masz 2-3 tys zysku więc z 25 ha ok 70 tys /rok licząc optymistycznie. Wychodzi ok 6 tys/mc i to ledwie starczy na skromne życie rodziny. Z 25 ha nie ma jakiejkolwiek możliwości rozwoju i tak jest w każdej normalnej ekonomii. 25 ha warzyw daje lepsze możliwości ale tez szału nie będzie. O produkcji rolnej na 25 ha trzeba szybko zapominać bo to może być jedynie zajęcie dodatkowe a nie główne.  Ja się często zastanawiam  jak ci co 25 ha rolnej mają nie umierają z nudów. Nie wiem czy w roku 2 miesiące pracują

hahaha ulman ty sam nie wiesz co piszesz  a praca za 1500zł w markecie sobotami niedzielami to szczyt marzeń ??  

ty spiskowiec twój zbawca korwin napisał o tusku zdrajca i sprzedawczyk Niemcom polskiej gospodarki  powinien wisieć kolejny spisek ??xD

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Za darmo nie , czyli za kasę już tak ? :D

a jesteś gorszym rolnikiem od niemieckiego ze masz mniejsze dopłaty twoim zdaniem równa konkurencja ?? chyba ze jesteś głupszy to spoko....

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Alamo napisał:

Skojarzenie niepoprawne,opózniony zapłon?B|

Chyba nie u mnie .-_-

Opublikowano
26 minut temu, Alamo napisał:

Jasne..Jak ktoś chce sobie coś wmówić,to wmówi,zwłaszcza Ci ideologgy LGBT i wszelkiej maści,sobie popatrz na wskaźniki gospodarcze,oraz te zagraniczne "lewicowe" które tak nienawidzą tego rządu,do tego dodaj zadowolenie ludzi+ stan bezrobotnych,i porównaj z PO&PSL i w końcu przestań bajki dla maluczkich kidać:ph34r:

Pytanie rodem z przedszkola haha

Już poważnie,no był,miał wpływ na przebieg wydarzeń? 

Wzrost pkb jest mylnym wskaźnikiem. Jak niemiec ma pkb per capita 300 a polak 100 i nam wzrośnie o 4% a im o 2% to sie oddalamy a nie gonimy. Propaganda wmówi ze jest dobrze to lud uwierzy. 

Jak nie miał wpływu to po cholere tam czas tracił? 

2 minuty temu, Roman176 napisał:

hahaha ulman ty sam nie wiesz co piszesz  a praca za 1500zł w markecie sobotami niedzielami to szczyt marzeń ??  

ty spiskowiec twój zbawca korwin napisał o tusku zdrajca i sprzedawczyk Niemcom polskiej gospodarki  powinien wisieć kolejny spisek ??xD

Mam to zupełnie w nosie. Jak się gamoń nie uczył i nie ma głowy by samemu coś zrobić to niech siedzi za 1500 w sklepie. To jego zmartwienie

Jak Tusk tak za darmo wszystko sprzedał to go PIS zamknie ale jakoś sie na to nie zanosi. To jedna klika i jedni drugim krzywdy nie zrobią

Przed chwilą, Roman176 napisał:

a jesteś gorszym rolnikiem od niemieckiego ze masz mniejsze dopłaty twoim zdaniem równa konkurencja ?? chyba ze jesteś głupszy to spoko....

Masz mniejsze dopłaty ale nie masz dochodowego. Tam jest dobrze gdzie nas nie ma. Bierz się do roboty a nie biadolisz jak wiejski gamoń że inni maja lepiej. Czemu nasz suwerenny rząd nie załatwi wyrównania dopłat?

Opublikowano

wiecie ktory bank pozyczyl pieniadze kulczykowi na zakup ciechu-nawet on z kieszeni nie wyciagnalby 600mln ???? czas start -kto pierwszy odpowie-niestety nagrody nie bedzie pytanie jest za proste:D, wiem,wiem prezes nic nie mial do powiedzenia.........B|

frasyniuka przymkneli podobnie jak za dawnych lat- historia lubi sie powtarzac jako parodia, wiec za kilka lat moze sie trafic, taka niedzielna noc, ze i prezesa zamkna ,w koncu spelni sie jego marzenie o zostaniu bohaterem-  edwarda gierka 13 XII tez  internowali,:26_nerd:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Władysław_Frasyniuk#/media/File:Lech_Kaczynski_i_Wladyslaw_Frasyniuk.jpg

od 20 roku jesli doplaty jeszcze beda zostana obnizone co najmniej o 10% -wiec pelna zgoda niemcy straca wiecej.......

Opublikowano

Ulman pisał że obecna władza tylko szuka pretekstów do wojenek i tylko straszy POwców więzieniami , bo tylko chce ciągle propagandą elektorać karmić . Wychodzi na to że ma rację , bo dziś gdy prokuratura chciała wsadzić do aresztu byłego prominentnego POwskiego przekrętacza  w sprawie Ciechu  , to SĄD się nie zgodził bo niby ma nie dać rady zamataczyć   na taktwarde dowody . To kur... jak są tak twarde dowody , to po co jegomościa puszcza się wolno ???? Chyba po to aby za jakiś czas mówić ,że PISowska prokuratura nic nie zrobiła i dowody przepadły a gość wyjechał w siną dal . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Ulman napisał:

Mam to zupełnie w nosie. Jak się gamoń nie uczył i nie ma głowy by samemu coś zrobić to niech siedzi za 1500 w sklepie. To jego zmartwienie

Jak Tusk tak za darmo wszystko sprzedał to go PIS zamknie ale jakoś sie na to nie zanosi. To jedna klika i jedni drugim krzywdy nie zrobią

hihi lewaku chcesz mieć więcej pola daj ludziom kasę sami puszczą przykład Niemcy Austria itp   mój kolega pracuje w Austrii na gospodarstwie 25ha  właściciel ma 63 lata i ani mu się śni przekazać rodzinie synom bo jak przekaże to co pierwsze zrobią to wszystko sprzedają ty nie wiesz jak w niemczech się gospodarzy to się nie odzywaj  

20 minut temu, gienio007 napisał:

Ulman pisał że obecna władza tylko szuka pretekstów do wojenek i tylko straszy POwców więzieniami , bo tylko chce ciągle propagandą elektorać karmić . Wychodzi na to że ma rację , bo dziś gdy prokuratura chciała wsadzić do aresztu byłego prominentnego POwskiego przekrętacza  w sprawie Ciechu  , to SĄD się nie zgodził bo niby ma nie dać rady zamataczyć   na taktwarde dowody . To kur... jak są tak twarde dowody , to po co jegomościa puszcza się wolno ???? Chyba po to aby za jakiś czas mówić ,że PISowska prokuratura nic nie zrobiła i dowody przepadły a gość wyjechał w siną dal . 

nie znasz tego jak ukradł milion to nie pójdzie siedzieć jak ty ukradniesz czekoladę to pójdziesz...

36 minut temu, jacus napisał:

frasyniuka przymkneli podobnie jak za dawnych lat- historia lubi sie powtarzac jako parodia, wiec za kilka lat moze sie trafic, taka niedzielna noc, ze i prezesa zamkna ,w koncu spelni sie jego marzenie o zostaniu bohaterem-  edwarda gierka 13 XII tez  internowali,:26_nerd:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Władysław_Frasyniuk#/media/File:Lech_Kaczynski_i_Wladyslaw_Frasyniuk.jpg

Frasyniuk wytłumaczył się z kont miała grube miliony na firmę transportową  90 latach ??

Kredyty bankowe w owym czasie były praktycznie niedostępne,a jak były dostępne,to oprocentowane na 100% rocznie(w 1990 stopę procentową ustalano co miesiąc,za styczeń wynosiła 116%,w 1993 roczna około 50%) Taka wysokość odsetek czyniła biznes prawie niemożliwym.

może wygrał w lotto xD 

już znalazłem 

http://niezalezna.pl/96995-dorota-kania-ujawnia-interesy-frasyniuka-i-tajemniczy-byly-esbek-kim-jest-zdzislaw-kmetko

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v