Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

Ta twoja wiedza jak co jest gdzieś zrobione jest o kant d*py rozbić, bo żeś chłopie nic nie wiedział a nawet jesli to i tak nie rozumiesz. Masz ograniczony oglad świata i całosciowo nie ogarniasz a jedynie fragmentarycznie i nijak ci sie to w całość nie chce złozyć.  Wklejasz te gotowce które ci mówia jak masz mysleć  i wiecej ci do szczęścia nie trzeba

twoja za to jest za***ista rolniku wolo rynkowiec a Niemcy i francja najwięcej państwowego nawet wykupujący nasze cukrownie  Südzucker AG to pastwuwka niemiecka 

i ciągle kłamiesz jak najęty tuskomaniaku wystarczy 10 stron wstecz komu lajki przybijasz głośnym wielbicielom po 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Roman176 napisał:

zostawię twoją głupotę bez komentarza ty chłopie jak baba z okresem podjesz przykład gospodarek podajesz Czechy rumunie  gdzie socjal najbardziej rozbudowane nawet w kodeksie pracy wiec wypisz mi w kocu jakiś kraj gdzie jest tak jak ty piszesz... bo narazi bredzisz O SOCJALISTACH A SAM JESTEŚ WIĘKSZY GDY CI KTOŚ TO ZARZUCI TO GADASZ ZE CI SIĘ NALEŻY Z TWOICH PODATKÓW TY MASZ COŚ Z KOMUCHA BO SOCJAL NIE BO INNI MAJĄ ALE TYLKO DLA UPRZYWILEJOWANEJ GRUPY TAK xD

W Czechach i Rumuni nie masz jakiegoś specjalnego socjalu tylko duzo niższe podatki. Płacąc niższe podatki ludziom zostaje wiecej pieniędzy i socjalu nie potrzebują bo sami je zagospodarują bardziej efektywnie. Ty popierasz by ci państwo zabrało i dało a oni po prostu nie zabierają i kto pracuje ten ma i kto leń ten ma fige

Jak oni tacy socjaliści i sie ładnie rozwijają to potępiając socjalizm może robisz źle. Może pod socjalistycznymi  rządami byłby lepszy rozwój jak pod "prawicowymi"

Z moich podatków jak najbardziej mi sie należy bo po co mam płacić na nierobów czy inna swołoccz zwiazkowa co jest wiecznie przepracowana. Niech się wstydzą ci co nic lub  niewiele  wnoszą a pracowici i zaradni musża na nich płacić.  Jak pisałem kikadziesiąt razy bedę korzystał z czego się da by swoje podatki odzyskać i nie finansować socjalu dla gamoni.

O co ci w tym chodzi ? TY MASZ COŚ Z KOMUCHA BO SOCJAL NIE BO INNI MAJĄ ALE TYLKO DLA UPRZYWILEJOWANEJ GRUPY TAK xD

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
12 minut temu, OnufryZagłoba napisał:

Pijacki bełkot ! Wcześnie dziś zacząłeś .

Jeśli nie możesz znaleźć zaginionej litery  to doprawdy nie masz się czym chwalić

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

W Czechach i Rumuni nie masz jakiegoś specjalnego

jesteś tego pewny 

Prawo do zasiłku rodzinnego ogranicza się do dzieci pozostających na utrzymaniu, mieszkających w rodzinach, których główny dochód wynosi poniżej 2,4-krotności minimum egzystencji dla rodziny. Za rodziny uważa się w tym kontekście wspólnoty życiowe rodziców i dzieci pozostających na utrzymaniu, mieszkających we wspólnym gospodarstwie domowym. Zasiłek można pobierać do końca obowiązku szkolnego (generalnie 15 lat). Okres ten przedłuża się do wieku 26 lat w przypadku kontynuowania nauki lub kształcenia zawodowego lub jeżeli dziecko z ważnych przyczyn zdrowotnych nie może być czynne zawodowo lub kształcić się.

Osoby ze stałym miejscem zamieszkania w Czechach, obywatele UE oraz inne osoby wymienione w skonsolidowanej Ustawie o państwowym wsparciu socjalnym nr 117/1995 Slg. Jednemu z rodziców przysługuje zasiłek rodzicielski, jeżeli podczas całego miesiąca kalendarzowego osobiście i całodziennie opiekuje się najmłodszym dzieckiem w rodzinie. Inne przykładowe warunki: dziecko tylko na ograniczony okres czasu może zostać umieszczone w placówce. Pobierający świadczenie może tylko w pewnym zakresie wykonywać pracę zarobkową, jeżeli opieka nad dzieckiem zapewniona jest przez inną dorosłą osobę.

• Możliwość wyboru do wysokości 11.500 CZK miesięcznie, jeżeli co najmniej jeden z rodziców spełnia kryterium, że 70 % jego podstawy wymiaru wynosi ponad 7.600 CZK. Jeżeli dotyczy to obojga rodziców, zakłada się wyższą podstawę wymiaru. Wybrana wysokość zasiłku rodzicielskiego nie może przekraczać 70 % podstawy wymiaru.

• Możliwość wyboru do wysokości 7.600 CZK miesięcznie, jeżeli co najmniej jeden z rodziców spełnia kryterium, że 70 % jego podstawy wymiaru nie przekracza kwoty 7.600 CZK, lub jeżeli w dniu urodzenia najmłodszego dziecka nie można ustalić dziennej podstawy wymiaru tylko dlatego, ponieważ w okresie pobierania zasiłku rodzicielskiego za urodzone wcześniej dziecko upłynął okres przysługiwania zasiłku macierzyńskiego, a prawo do zasiłku rodzicielskiego za najmłodsze dziecko powstaje bezpośrednio po prawie do zasiłku rodzinnego za starsze dziecko. Również tutaj obowiązuje zasada, że przyjmuje się wyższą podstawę wymiaru.

• Jeżeli dla żadnego z rodziców nie można ustalić dziennej podstawy wymiaru zgodnie z Ustawą o ubezpieczeniu chorobowym (np. z powodu dłuższego bezrobocia), zasiłek rodzicielski do ukończenia przez dziecko 9. miesiąca wynosi 7.600 CZK a następnie do ukończenia 4. roku życia 3.800 CZK.

Becikowe to jednorazowe świadczenie dla rodzin z niskimi dochodami. Przysługuje ono kobiecie, która urodziła pierwsze lub drugie żywe dziecko, lub osobie, która przysposobiła dziecko do pierwszego roku życia, jeżeli dochód rodziny (bez zasiłku rodzicielskiego i rodzinnego) w kwartale poprzedzającym kwartał, w którym dziecko się urodziło lub zostało przysposobione, wynosił mniej niż 2,7-krotność minimalnego zapotrzebowania rodziny. Świadczenie to wynosi 13 000 CZK za pierwsze oraz 10 000 CZK za drugie dziecko.

oni mają nawet wliczone ile powinieneś zarobić jeśli masz rodzinę xD 

Opublikowano (edytowane)

Romek po co krzywdzisz swoja rodzine ....nie lepiej zajac sie dzieciakiem niz robić z siebie blazna na forum ?...po co sie tak wysilasz przeciesz i tak nic z tego nie rozumiesz haha

Znowu  bedziesz pisał do siebie w święta   jak rok temu ?

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

A Ty marko gotowy już do Świąt ? Śpiewasz już kolędy ? Idziesz jutro na Pasterkę ?

Opublikowano

Nic nie zaczynam . Nie masz ochoty to nie odpowiadaj . Tak zagadałem do ...  kolegi .B|

Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

A Ty marko gotowy już do Świąt ? Śpiewasz już kolędy ? Idziesz jutro na Pasterkę ?

przecież to lewak on bd szabat obchodził a na księży pluł  

Opublikowano

Daj spokój . Proponuję na czas Świąt nie używać epitetów . Może od jutra zaczniemy ?

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Nic nie zaczynam . Nie masz ochoty to nie odpowiadaj . Tak zagadałem do ...  kolegi .B|

Hehe ....cos mi sie zdaje ze juz ci  to tlumaczylem kiedys ....ale skoro zapomniales to znaczy ze mnie nie szanujesz wiec nie bede sie powtarzal 

Opublikowano
9 minut temu, zetorki12 napisał:

Daj spokój . Proponuję na czas Świąt nie używać epitetów . Może od jutra zaczniemy ?

no ok ale próbowałem wzeszłym roku  chyba ze lewacy zaczną gadać ludzkim głosem w święta 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Roman176 napisał:

2,4-krotności minimum egzystencji dla rodziny. to jest dobre xD

Ty czasem nie pomyliłeś minimum egzystencji z płaca minimalną?

Minimum egzystencji to kwota u nas rzędu  ok 500 Pln. Ile w Czechach nie wiem ale moga być to zupełnie minimalne kwoty wiec 2,4 raza minimum egzystencji może być bardzo nisko umieszczoną poprzeczką.  

U nas tez masz socjal http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/7,79331,19254275,zasilek-macierzynski-2016-ndash-komu-ile-i-jak-dlugo.html  i do tego 500+

Po przekroczeniu 2,4 minimum już nie jest tak super.

W Czechach masz 15 i 22% PIT 19% CIT, Vat 20% . Odliczenie vatu przysługuje na wszystko co jest związane z funkcjonowaniem firmy w 100%.  Upraszczają i obnizaja podatki - zupełnie odwrotnie jak u nas

Wesołych Świąt i oby w Nowym Roku  zdrowie Wam dopisywało a katastrofy na które przymusowo socjaliści każą nam płacić was omijały

Edytowane przez Ulman
Gość marekfarmer
Opublikowano

22094886-1705512581_mem.jpg

:D:D  :D 

I tym  miłym  Akcentem

Życzę  wszystkim Wesołych  Świąt 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję  bardzo

I tobie  również  życzę   owocnej walki z twoimi obsesjami

Edytowane przez marekfarmer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v