Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dobrze rozumiem, że powinniśmy być wdzięczni kopalniom, że płacą podatki i odprowadzają składki jak reszta przedsiębiorstw w Polsce? Bo te 61mld złotych to ZUS za pracowników, podatki od nieruchomości czy VAT(który i tak płaci konsument, kopalnia jedynie przekazuje go do budżetu). Dochodowego kopalnie płacą grosze.

Opublikowano

opodatkowanie jednej tony węgla w Polsce w 2000 roku wynosiło 35 zł i 45 groszy. W 2013 roku było to już ok. 95 zł i 15 groszy, 

wypłata z zysku odprowadzana przez jednoosobowe spółki skarbu państwa. Jeszcze w 2011 roku, ostatnim względnie dobrym rokiem dla branży przed załamaniem się światowego rynku węgla, spółki górnicze odprowadziły do państwowej kasy z tytułu wypłaty z zysku ponad 335 mln zł. W 2011 roku sama Kompania Węglowa, borykająca się dzisiaj z ogromnymi problemami finansowymi, wypracowała ponad 554 mln zł zysku netto. Prawie 80 mln z tej kwoty trafiło do budżetu.

Spółki węglowe to również potężny płatnik Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Na składki wobec ZUS, a także Funduszu Pracy, Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych i Funduszu Emerytur Pomostowych spółki węglowe przeznaczyły w 2013 roku ponad 3,6 mld zł. Firmy górnicze są zobligowane również do dokonywania wpłat na rzecz Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz narodowego i wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej.

Kopalnie i zakłady należące do spółek węglowych to także jedno z podstawowych źródeł przychodów tzw. gmin górniczych. Nie chodzi wyłącznie o udział tych gmin w podatku PIT i CIT, choć to kwoty rzędu kilkuset milionów zł rocznie. W 2013 roku wyłącznie z tytułu opłaty eksploatacyjnej, podatku od nieruchomości, a także innego rodzaju podatków i opłat lokalnych, spółki węglowe przelały na konta gmin górniczych prawie 280 mln zł.

11 minut temu, Krassus napisał:

Dobrze rozumiem, że powinniśmy być wdzięczni kopalniom, że płacą podatki i odprowadzają składki jak reszta przedsiębiorstw w Polsce? Bo te 61mld złotych to ZUS za pracowników, podatki od nieruchomości czy VAT(który i tak płaci konsument, kopalnia jedynie przekazuje go do budżetu). Dochodowego kopalnie płacą grosze.

coś ci się po majaczył 

13 minut temu, Krassus napisał:

Dochodowego kopalnie płacą grosze.

te miliony to grosze ale według marketów czemu nie płacą ??

@Krassus znów idą wybory i się uaktywniłeś  tak zawsze przed wyborami ile płacą  można się dorobić ? napisz mi wymagania ? ile za posta 

Opublikowano

A ta kasa? I to co roku wkładana to pożyczka, czy zapomoga? Co roku kupujemy węgiel i gdzie on jest skoro go nie ma?
http://biznesalert.pl/mon-sfinansuje-skup-wegla-ze-zwalow/
"Jak donosi portal 300polityka, prawie 209,5 mln złotych zaoszczędzi w tym roku minister finansów, ograniczając wydatki na obronność. Projekt nowelizacji tegorocznej ustawy okołobudżetowej – którym w środę, w ramach pierwszego czytania, zajmie się Sejm – zakłada zawieszenie w 2015 roku zasady przeznaczania 1,95% PKB na obronność. To z tej oszczędności mogłyby pochodzić środki Agencji na zakup węgla ze zwałów.

Agencja Rezerw Materiałowych jest instytucją rządową powołaną do gromadzenia i gospodarowania rezerwami strategicznymi państwa, w tym rezerwami ropy, produktów naftowych oraz innych paliw. Według danych Agencji Rozwoju Przemysłu pod koniec października 2015 r. na zwałach kopalń zalegało 5,9 mln t węgla (6,16 mln t w końcu września 2015 r. i 8,98 mln t w październiku 2014 r.)".

Opublikowano

Sama Biedronka w 2017 zapłaciła prawie 500 mln złotych CITu.

65% podatków jakie płacą kopalnie to koszty pracownicze, później VAT (który i tak płacą klienci), a na końcu od nieruchomości itd. Więc kopalnie łaski żadnej nie robią płacąc podatki bo jak założysz firmę to będziesz też bardzo podobne płacił. No i nie zapominajmy, że przez przywileje emerytalne górników, każdy Polak musi z własnej kieszeni w innych podatkach dorzucić 4-5 mld ekstra do ZUS.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Elektrownia Niederaußem (niem. Kraftwerk Niederaußem) – elektrownia węglowa zasilana węglem brunatnym[1] należąca do niemieckiego koncernu RWE, największa tego typu elektrownia o mocy 3864 MW. W 2007 roku skwalifikowana została jako trzecia, a w 2011 jako pierwsza elektrownia tego typu w Unii Europejskiej oraz 7. na świecie o największej emisji dwutlenku węgla[2]

CO2 a Bełchatów  27-28 tWh

cie zmartwić bo wg wikipedii niemcy maja 22 GWh 

chyba ci się jednostki jebły przy kopiowaniu 

• roczna średnia produkcja – 22.000 GWh (roczne zapotrzebowanie na elektryczność około 5 milionów osób),

terawatogodzina    1 000 000 000 kWh

W wat
kW kilowat 1000 watów
kWh kilowatogodzina
MW megawat 1000 kW
MWh megawatogodzina 1000 kWh
GW gigawat 1 000 000 kW
GWh gigawatogodzina 1 000 000 kWh
TW terawat 1 000 000 000 kW
TWh terawatogodzina 1 000 000 000 kWh

Twoje hobby  to udowadnianie każdego dnia że jesteś idiotą i nieukiem ? 

Wedle twojego ułomnego intelektu  niemiecka elektrownia produkuje 22 gWh co wystarcza dla 5 mln ludzi. Bełchatów wytwarza 27 tWh więc ponad 1000 razy więcej co proporcjonalnie powinno wystarczyć dla 5 mld ludzi 🤣 

Jakby tego było mało zaraz pod tekstem że niemcy mają 22 gWh wkleiłeś info że mają 22 000 gWh  i nawet nie skumałeś innego rzedu wartości. Zgodnie z tabelą jednostek którą wkleiłeś 22 000 gWh = 20 tWh - słownie 22 tysiące gigawatogodzin jest równe 22 terawatogodzinom. Tak wiec jak zwykle wszystkie moje wyliczenia sie zgadzaja a że myslenie sprawia ci ból to robisz z siebie gamonia na poziomie master. 

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

ulman to wyprowadź się do bułgarii tanio skromnie i biednie  

Na realne cyfry o kosztach elektryczności zamiast twoich bajań zabrakło ci odpowiedzi? Jakoś mnie to nie dziwi.

Krassus -Roman to lewak i wydaje mu sie że tak jak za komuny powinno się czcić fizoli. Powinniśmy być im wdzięczni że w ogóle raczą pracować  Kopalnie  to perła w koronie naszej gospodarki i jakby nie ryli pod ziemią to by się kraj rozsypał. Tak maja napieprzone w głowach od Gierka i jak widac to przechodzi z pokolenia na pokolenie.  By im swiatopogląd wyprostować i  pokazać miejsce w strukturze społecznej to trzeba kogo ś takiego jak M Thatcher. 

Mirro - święta prawda - zrobili fikcję kupując wegiel z zapasów  od kopalni i nagle "pstryk" dostały kasę bez ponoszenia kosztów i wyszły na plus.  Generalnie to już tych 5mln ton na zapasach chyba wcale nie ma. Sprzedali , pokazli gamoniom  że kopalnie na plus nie wspominając jak to działa i się gawiedź cieszy. Z drugiej strony to może niech nie tłumaczą bo dużo prostrzych rzeczy zwolennicy PISu nie są w stanie pojąć. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

mysle ze to objasniłes Krassus stąd mój wpis o stracie a zarazem zysku . miarodajnym obrazem sytuacji górnictwa jest kurs akcji notowanych na giełdzie papierow wartosciowych  [ zysk-kurs akcji rosnie    ] skoro były takie zyski to dlaczego było tak żle z wyceną akcji https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=JSW  do ULMAN ZYSKI TYLE MILIARDOW a głupcy inwestorzy z grubymi prtfelami sie niepoznali . ulman inwestorzy sa madrzejsi od nas i ich nie oszukasz  kliknij kurs z 5 lat wstecz lipiec 2015r  kurs akcji 11zł        1  wrzesnia 2017 108 zł a wczoraj 70 zł za akcje 

Opublikowano

I teraz ja się pytam. Jak może iść modernizacja armii skoro każdy rząd traktuje budżet MON jak skarbonkę, albo zaskórniak na wypadek gdyby nagle górnikom przypomniało się że w okolicach "Barbórki" może zabraknąć kasy? Teraz jeszcze z budżetu MON mają być budowane drogi. Porąbane towarzystwo.

A jak o podatkach mowa.
https://www.mf.gov.pl/c/document_library/get_file?uuid=637b8d3e-4829-4dfc-8acf-5d87dae58d6d&groupId=764034

• Thanks 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Lepsze  drogi  niż   niepotrzebne  sterty  złomu  

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, marekfarmer napisał:

kupisz czołg putin i tak go pierdnieciem skasuje a wdrodze co najwyzej 10 metrow dziury 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

mysle ze to objasniłes Krassus stąd mój wpis o stracie a zarazem zysku . miarodajnym obrazem sytuacji górnictwa jest kurs akcji notowanych na giełdzie papierow wartosciowych  [ zysk-kurs akcji rosnie    ] skoro były takie zyski to dlaczego było tak żle z wyceną akcji https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=JSW  do ULMAN ZYSKI TYLE MILIARDOW a głupcy inwestorzy z grubymi prtfelami sie niepoznali . ulman inwestorzy sa madrzejsi od nas i ich nie oszukasz  kliknij kurs z 5 lat wstecz lipiec 2015r  kurs akcji 11zł        1  wrzesnia 2017 108 zł a wczoraj 70 zł za akcje 

Nie tylko zysk jest parametrem decydującym o wycenie akcji. Kondycja branży,  otoczenie konkurencujne, prognozy dla branzy, otoczenie polityczne i inne. Ustaw sobie wykres cen akcji w okresie max. Kurs idzie w parze zę światowymi cenami węgla z przesunieciem może pół roku.W połowie 2011 przekroczył nawet 140 pln.  Oczywistym jest że jeśli ceny węgla ida w górę to i akcje spółek go sprzedających równiez. To jest najoczywistsza z oczywistości.

5 minut temu, jarecki napisał:

kupisz czołg putin i tak go pierdnieciem skasuje a wdrodze co najwyzej 10 metrow dziury 

Tekst roku!

Długo żes dedukował tą mądrość?

Opublikowano
8 minut temu, marekfarmer napisał:

No to pamiętaj żeby w okolicach świąt, kiedy w dobrym tonie jest wywieszanie flagi ,zamiast biało -  czerwonej wywiesić białą. 

Opublikowano (edytowane)

tak jak napisałes ulman  tylko jak byłby zysk to i otoczenie nie  miało by takiego wpływu na wycene  co najwyzej 10%   . a co do czołgu bez jakiejkolwiek pomocy z innego panstwa niedamy sobie rady z ruskimi  co najwyze 2 dni moglibysmy się bronić jak sie dozbroimy to 7 dni .

Edytowane przez jarecki
Gość marekfarmer
Opublikowano

No  i sam widzisz   kupa  złomu   a droga  to droga   ludzie będą  mieli  jakiś  pożytek  a tak tylko   stała by kupa  złomu  i zdrewniała 

Opublikowano

Ja też jestem za budową dróg. Za takie bzdurne 500+ z jednego roku wybudował by ok 400 km autostrady. Coś by po tych pieniadzach zostało a tak wszystko przezrą i przepiją albo na niemieckie samochody wydadzą.

Jarecki - wysokie ceny wegla = zysk  = wysokie ceny akcji.

niskie ceny wegla = brak zysku/strata = niska cena akcji. 

Kupując akcje nabywasz udział w biznesie. Płacił bys drogo by stać się częścią biznesu generującego straty? 

Na kazdym rynku akcji w perspektywie długofalowej  skoki o +/- 10 % to absolutne minimum zmienności cen. Chciałbyś by państwo dokładało by wykazać  zysk  a to wszystko po to zeby kurs akcji za bardzo się nie zmieniał? Czy ja dobrze rozumiem?

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krassus napisał:

Sama Biedronka w 2017 zapłaciła prawie 500 mln złotych CITu.

Na pytania „Wyborczej" o wysokość podatku dochodowego nie odpowiedziały Media Markt i Saturn. Carrefour odesłał dziennikarzy do biura prasowego we Francji, z kolei Lidl, Tesco i Auchan udzieliły wymijających odpowiedzi, nie informując o konkretnych kwotach.

chyba jako jedyny

1 godzinę temu, mirro napisał:

A ta kasa? I to co roku wkładana to pożyczka, czy zapomoga? Co roku kupujemy węgiel i gdzie on jest skoro go nie ma?
http://biznesalert.pl/mon-sfinansuje-skup-wegla-ze-zwalow/
"Jak donosi portal 300polityka, prawie 209,5 mln złotych zaoszczędzi w tym roku minister finansów, ograniczając wydatki na obronność. Projekt nowelizacji tegorocznej ustawy okołobudżetowej – którym w środę, w ramach pierwszego czytania, zajmie się Sejm – zakłada zawieszenie w 2015 roku zasady przeznaczania 1,95% PKB na obronność. To z tej oszczędności mogłyby pochodzić środki Agencji na zakup węgla ze zwałów.

Agencja Rezerw Materiałowych jest instytucją rządową powołaną do gromadzenia i gospodarowania rezerwami strategicznymi państwa, w tym rezerwami ropy, produktów naftowych oraz innych paliw. Według danych Agencji Rozwoju Przemysłu pod koniec października 2015 r. na zwałach kopalń zalegało 5,9 mln t węgla (6,16 mln t w końcu września 2015 r. i 8,98 mln t w październiku 2014 r.)".

odsyłam cię do ulmana i artykułu wyborczej że rezerwy były na potrzeby długu więc nie mogła je zakupić arp

Opublikowano

To są dane poufne lub tajne bo zapasy są  strategiczne i nikt się nie dowie za ile kupili ile kupili i co się z tym staóło. Sprytnie wymyslone. Przynajmniej nikt ich nie złąpie na kłamstwie

17 minut temu, marko-kolo napisał:

pewnie będzie po czym uciekać na zachód ;)

Zęby było tylko czym uciekac i co zatankować

Opublikowano
1 godzinę temu, Krassus napisał:

No i nie zapominajmy, że przez przywileje emerytalne górników, każdy Polak musi z własnej kieszeni w innych podatkach dorzucić 4-5 mld ekstra do ZUS.

to jest najlepsze morze z 400zł twojego zusu =4800 rocznie 🤣 za 40 lat pracy 192tyś 🤣

kopalnia każdemu górnikowi odpłaca 3tyś zusu =36tyś rocznie bez barbórek i innych premii x 28/30 policze ci 28 1,ponad milion 

16 minut temu, mirro napisał:

To co kupiła ARM? Bo nie kupowała tylko raz. A jeśli kupiła to gdzie to jest?

nie wiem ale raczej by nie kupowali po powiększyli by dziura węglową a zatym ceny do góry 

2 minuty temu, Ulman napisał:

To są dane poufne lub tajne bo zapasy są  strategiczne i nikt się nie dowie za ile kupili ile kupili i co się z tym staóło. Sprytnie wymyslone. Przynajmniej nikt ich nie złąpie na kłamstwie

myślę ze ktoś by już w ciągu 3 lat złapał by ich 

Opublikowano

Ja myslałem że przez 3 lata kogoś rozliczą za te afery i złodziejstwo a tu nic.  Różne cuda sie zdarzają

Jak mozna złapać na kłamstwie kogoś kto nie podał żadnych szczegółów tylko zasłania się tajemnica?  No weź pomyśl 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Wedle twojego ułomnego intelektu  niemiecka elektrownia produkuje 22 gWh co wystarcza dla 5 mln ludzi. Bełchatów wytwarza 27 tWh więc ponad 1000 razy więcej co proporcjonalnie powinno wystarczyć dla 5 mld ludzi 🤣 

Jakby tego było mało zaraz pod tekstem że niemcy mają 22 gWh wkleiłeś info że mają 22 000 gWh  i nawet nie skumałeś innego rzedu wartości. Zgodnie z tabelą jednostek którą wkleiłeś 22 000 gWh = 20 tWh - słownie 22 tysiące gigawatogodzin jest równe 22 terawatogodzinom. Tak wiec jak zwykle wszystkie moje wyliczenia sie zgadzaja a że myslenie sprawia ci ból to robisz z siebie gamonia na poziomie master. 

tu masz racje zmyliły mnie Łączna moc maksymalna elektrowni wynosi 5472 MW. 

moc elektryczna – 3000 MW

ci mają prawie 2 razy niżej 

Opublikowano

Czyli kasa poszła, wliczona do zysku, bo przecież jakoś to na tony przeliczyć trzeba było.  Jeśli węgiel nie wykopany czyli koszty wydobycia nie poniesione. 
A teraz pytanie. Nagle ARM mówi że chce ten węgiel i co? Nagle przestajecie wysyłać Niemcowi węgiel i na gwałt kopiecie co pod kilof wpadnie?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Ja myslałem że przez 3 lata kogoś rozliczą za te afery i złodziejstwo a tu nic.  Różne cuda sie zdarzają

Jak mozna złapać na kłamstwie kogoś kto nie podał żadnych szczegółów tylko zasłania się tajemnica?  No weź pomyśl 

przecież sam korwin powiedział ze woja 2 największych partii równa się skonsumowanie małych, bo bd miały największe poparcie  powiedział to rok temu lub 2 i z po n mu się sprawdziło a co bd dalej zobaczymy 

2 minuty temu, mirro napisał:

Czyli kasa poszła, wliczona do zysku, bo przecież jakoś to na tony przeliczyć trzeba było.  Jeśli węgiel nie wykopany czyli koszty wydobycia nie poniesione. 
A teraz pytanie. Nagle ARM mówi że chce ten węgiel i co? Nagle przestajecie wysyłać Niemcowi węgiel i na gwałt kopiecie co pod kilof wpadnie?

jsw jest inna sytuacja bo jest wegiel koksowy dla nas po ok 1500zł dla huty 800  a pgg ma tylko zysku na tonie bodajze 50/100zł  arm nigdy nic nie kupiło od jsw chyba że morze w celach zarobkowych to by było okradanie 

gdyby nie wysłać parti niemcowi to płacimy karę i to wysokie oni sami sobie przyjeżdżają nawet obsługują kopalnie db 

PSL chce, by rodzice pracowali krócej. "To rozwiązanie dla biur, nie dla przemysłu"

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/psl-chce-by-rodzice-pracowali-krocej-to,181,0,2422453.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v