Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co polecacie do proximy 82km zagonowego na piaski 5 - 6 klasa troche glinki, czy 4x30 to nie za mało, albo 4x40 na zabezpieczeniu śróbowym to nie zadużo ( chciał bym tym robic również podorywki, bo za kultywator podorywkowy wywalic 10 tys a bierze niecałe pół metra szerzej nie wiem czy się opłaca) 16 ha ornego

Opublikowano

Zetor napisał: 4x40 na piaskach powinien sobie radzić"

Tzn. takie piaski że mf 255/235 radzi sobie bez problemu z 3x30, a w poorywce nawet 2jką poleci

Czy takim pługiem proxima będzie dobrze śmigac na zwykłej skrzyni 10/2 bo pewnie wskazane były by półbiegi?

Opublikowano

Ja do tej proximki bym wzial z uni 4+1 35/40 cm na korpus i orka na 4 korpusy na szerokosc 40 cm a jakby nie szlo to na 35 a na podorywke zakladasz 5 korpus i jedziesz na 2 metry. Wydaje mi sie ze powinien sobie z tym poradzic

pozdrawiam

Opublikowano

Czy na 2 metry to nie wiem, bo ta proxima w galerii na agrofoto to miała 4x35 a nie jak w opisie 4x50 bo to było 50 cm długośc lepiesza :P , więc 4x40 na piachach powinno byc OK do proximy, bo ludzie piszą że farmtrac radzi sobie bardzo dobrze z 4x35 ( a słabszy 8km i lżejszy pół tony) na glinkach pewnie troche wolniej, pewnie 1ka może 2jka byszedł, a z 4x30 pewnie 3ką dało by się latac więc sam nie wiem czy warto inwestowac będzie w pług 4x40, czy pozostac przy 4x30

Opublikowano

@Ferdek07

przeczytaj dobrze moja wypowiedz, chodzilo mi o plug 4+1 o szerokosci roboczej 40 cm na korpus a nie jakies dlugosci lemiesza, i gleboka orka czterema korpusami (jak nie da rady na 40 cm na korpus to na 35 juz powinien napewno, a przestawic tak mozna przeciez) a jak nie chce grubera to do podorywki jeszcze 5 korpus i wtedy 5*40 cm daje 2 metry, i nie sugerowalem sie zadnymi opisami z galeri :P

pozdrawiam

Opublikowano

chej zakupiłem ostatnio pług agonowy Vogel&noot 4 skiby zagonowy zapinam go do proximy i niewiem zabardzo jak go ustawic bo instrukcja jest po niemiecku chodzi mi o pierwszom skibe

Opublikowano

Ja posiadam 4-skibowy pług Unii Grudziądz. Robi na około 18 ha. Narazie większego nie będę kupował, chyba, że zmienię ciągnik na większy ( 7011 zmieniam na inny ).

Opublikowano

A ja posiadam zagonowy pług STALTECH 4x28,32,36,40 do wyboru do koloru. Sprzęt jest na licencji Vogel&Noot, zabezpieczenie: ścinane śruby. Odkładnice pół śrubowe, bardzo ładnie kryje. Pracuje z MTZ 82 i z Zetorem 5320. Zetor głownie w podorywkach.

Opublikowano

ja mam ibisa xxls Vario 4x50 ze zabezpieczeniami non-stop, ciągam go ursusem 1234 i spokojnie daje rade, te Vario to fajna rzecz zwłaszcza na różnorodne ziemie na glinie to jada na zwężonym jak trzeba a na piachu to pełna szerokość. Rocznie orze 120 ha.

Opublikowano

jaki polecicie do zetora 6340 jaki zagonowy a jaki obrotowy jaka szerokości i czy będzie fes dostawał w du...e ziemie klasa 3,4,5 jakim biegiem będę musiał jeździć proszę o odpowiedz :P

pozdrawiam piotr6340

Opublikowano

Ja posiadam POttingera servo 45s na wzmocnionej ramie 4 skibowy => claas axion 810

Zgonowe 4 i 5 uni grudziąz =>ursus 1224

Zagonowe małe 5 i 3 =>zetor 7211:P

I 3 obrotowe czeskie niczym je nie coiągne DO SPRZEDANIA :)

Opublikowano

ja mam overuma 5 skib na pocztku cigalem go ursusem 1012 i nie mial problemow lecz teraz gdy kupiem mf 3670 to ten rok cigagalem go wlasnie nim ale jest mi za maly i mam zamiar kupic wieksyz ale jeszcze nie wiem jaki

Opublikowano
A ja posiadam zagonowy pług STALTECH 4x28,32,36,40 do wyboru do koloru. Sprzęt jest na licencji Vogel&Noot, zabezpieczenie: ścinane śruby. Odkładnice pół śrubowe, bardzo ładnie kryje. Pracuje z MTZ 82 i z Zetorem 5320. Zetor głownie w podorywkach.

Ciekaw jestem tego pługa, a tam nie da się rozstawić jeszcze szerzej lub jest taka wersja?

Czy jak rozstawisz na 40 i robisz podorywki bardzo płytko to dobrze kryje i nie zostają niezaorane pasy pomiędzy korpusami? :P

Opublikowano

dzisiaj oralem buraczysko mf 8240 plugiem z akpilu :) 4+1 rozstawionym na 35 cm na glebokosc 22 cm. 5 przejazd od rowu ziemia zaczela sie robic troszke ciezsza, zredukowalem polbieg (na 4a na reduktorze) i ujechalem do polowy kawalka, puk puk bang bang :D i 3 odkladnie w gorze. ojciec przyjechal z sasiedniego kawalka przeoral miejsce gdzie zerwalem kolki i nic nie wyoral. w ten sposob zakonczylem orke na dzis i juz jestem w domu, jutro zakupie sruby klasy 10.9 zobaczymy jak dlugo wytrzymaja.

zrobilem zdjecia swoim telefonem (wiec jakosc bedzie tragiczna, ale moge wkleic), a ktos jakis czas temu sie strasznie zapieral, ze mechaniczne zabezpieczenia nie wyskakuja pod naporem ziemi, hehe.