Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Planuję zakup pługa obracanego zastanawiam się między Lemken EurOpal 6 4+ lub Kuhn MultiMaster112 4+, ktoś pracuję takim pługiem? proszę o opinie. Nadmieniam że zoriętowałem się w cenie Lemken ok 61tyś zł a Kunh 46tyś zł. co wybrać?

Edytowane przez Szuma
Opublikowano

jak dla mnie to najlepiej jakbys akpila czy sukova kupil. skad my mamy wiedziec czego ci potrzeba i jakimi srodkami finansowymi dysponujesz?? wybor maszyny to nie tylko kolorki. proponuje zadac sobie odrobine trudu i poczytac forum, a pewno dowiesz sie cos ciekawego.

Opublikowano

Ja mam obrotowy Akpila Km80 3+1 I jeszcze sa inne a ciagam je Case JX 95

Dobrze orze podoba mi sie;)

A orałeś tym pługiem po kukurydzy? Bo ja zamieżam też kupić tan pług ale z większymi odkładniami ten km180 3*48. Głównie uprawiam kukurydze i jestem ciekaw czy bezpośrednio po kombajnie da sie ładnie zaorać.

Opublikowano (edytowane)

A na jakich zabezpieczeniach i jakim traktorem na jakiej ziemi będziesz orał?

Akpil robi KM 180 hydro i resoraka. Długie wyśrubowane odkładnie, ładnie kryją resztki pożniwne. Z zachodu /czyt. z północy/ polecam Overum. Opis znajdziesz na stronie Kongskilde Polska.

Edytowane przez KrzysztofJ
Opublikowano

panowie mam pytanie sąsiad chce kupić 4 skibowy pług obracany a ciągnąć będzie zetor 12045. czy da rade ?? jakie odkładnice ?? jaka firma ??

moim zdaniem pociągnie,odkładnice śrubowe ale jaka firma ??

co sądzicie ??

Opublikowano

ja mam Unie grudziądz 2 skibowy i c-330

panowie mam pytanie sąsiad chce kupić 4 skibowy pług obracany a ciągnąć będzie zetor 12045. czy da rade ?? jakie odkładnice ?? jaka firma ??

moim zdaniem pociągnie,odkładnice śrubowe ale jaka firma ??

co sądzicie ??

unia grudziądz ibis xls 4x48 i ja jeszcze bym terre kupił to zetorka podro

Opublikowano

A co sądzicie o pługach zagonowych półzawieszanych? Bardzo podoba mi się Kverneland BE w wersji 6-7 skib :) Cena za 6 to 86000 netto, a za 7 to 100000 netto. Cena oczywiście do negocjacji.

Opublikowano (edytowane)

szukam atlasa 4 skiby na zabezpieczeniu hydraulicznym za rozsądną cene okolice Piły chodził by z John Deere 6310 na 40 ha glina góry i kamienie :huh: wiec o obrocie musze chyba zapomniec :unsure:

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano (edytowane)

Panowie co moglibyscie mi doradzic. Mam pług unia grudziądz 5 obrotowy Ibis szerokosc lemiesza 58 cm. Gdzy użytkowałem z kołami ciągnika 18,4 było wszystko ok teraz mam ciągnik z kołami 650 . Co musze zrobic żeby była większa bruzda i dobrze krył tę bruzdę?? jakieś sugestie??

Edytowane przez MarekUA
Opublikowano

Ja mam takiego bardzo starego uni grudziądz ma ze 25lat jest 2 skibowy. Podobają mi się kvernelady. Ciągam go c360. Narazie kupić pługa nie zamierzam, bo ten sprawuje się dobrze :(:) Na wiosne oram nim 4 ha i na jesień 4 to razem 8 ha rocznie :)

Jak zaczepiasz ten pług do c 360 , chodzi mi na którym otworze w cągniku i na pługu zaczepiasz łącznik bo ma problem z dobrą orką, pług wychodzi lub słabo wchodzi w ziemię a na pochyłym terenie wywraca sie. Poprostu trudno wyregulować dwuskibowy do sześćdziesiądki

Opublikowano

MTZ 82 : 4 skibowy zwykły polski pług

Ursus 914 : pług Atlas 4 skiby obecnie Bomet 5 x 40

Najnowszy nabytek - MF 6495 + VIS L 5+1 na kołkach z Unii

szatek : myśleliśmy o 6-7 skibach zagonowych półzawieszanych ale z polskich producentów nikt takich nie produkuje a ceny zagranicznych są strasznie nieadekwatne do robionej przez siebie roboty.

Za 100000zł netto możesz kupić 2 x VIS 5+1 L :)

Opublikowano

@globus512 Idziesz do dealera i tam się dogadujesz co i jak i po testach masz opinie.

Opublikowano

Kiedyś C360 ciągał w orce Unia Grudziądz 3*35 a do pokładania było 4*35 bo dokręcaliśmy 4 korpus.

Teraz C385 ciąga ten pług, ale polecono nam do niego 3skibowca od Fortshritta, bo ciągnik bierze tyle samo ale jeździ o wiele szybciej.

Opublikowano

znajomy ciąga 3 razy 30 ursusem c385, dobrze że kumaty chłopak to po każdym dniu pracy połata go spawarką;) a 360 3 razy 35 a tm bardziej 4 to chyba 2 cm głębokości, u mnie w 2 razy 30 czasami koło się mieliło, a ciągnik wszystko sprawne

Opublikowano

Myślę o kupnie pługu obrotowego do ciągnika 60 km zastanawiam się nad jakimś dwu skibowym. Na Allegro w niższej cenie jest pełno ręcznie obracanych za pomocą wajchy, czy ktoś użytkuje taki? czy ciężko to chodzi? i jaka jest zasada odwracania tzn w jedna stronę wajcha to np obrót w prawo w drugą obrót w lewo czy zawsze obrót w tą samą ? Drugie pytanie to sąsiad ma 3 skibowy do MTZ i ma na siłownik z jednym wężem, pytanie brzmi podobnie jak to działa czy np podłączając do c 360 taki typ da się go odwrócić czy musi być hydraulika jakaś specjalna?

Opublikowano (edytowane)

Nowo-nabyty 4 obrotowy kverneland

http://wiesaw.wrzuta.pl/obraz/2AobyJKNFIf/45

ma dodatkowe mocowanie na pierwszej słupicy

http://wiesaw.wrzuta.pl/obraz/7MTQ3ce8Vub/42

http://wiesaw.wrzuta.pl/obraz/3PLOoqYPprZ/43

Czy służą one do mocowania dodatkowo pogłębiaczy? Jaką twardość ma śruba zabezpieczająca słupice?

http://wiesaw.wrzuta.pl/obraz/a0APKCeQ7Hd/44

Edytowane przez wiesaw