Skocz do zawartości

Ciągnik 110-130KM do 70tyś.zł- Renault vs Case vs MF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A myslisz ze w renowce bedzie taniej, sasiad ma renie to za sam synchro od rewersu powiedzieli mu 3.5 tys...do seri 81xx czy 61xx pasuja czesci od 36x5 i 30x5 mowie o mostach, skrzynich, silnikach. seria 82xx i 62xx niestey juz sie rozni. Dodam jescze ze np 6190 rozni sie od 8110 w budowie podnosnikiem jest słabszy, a most np jest ten sam.

Akurat synchro rewersu jest wszędzie to samo http://www.rol-parts.pl/synchronizator-kpl-mf-rewers-3385888m92,id9591.html. Mi tam się o tryba bardziej rozchodzi bo z takim przypadkiem się spotkałem

Opublikowano

Wydaje mi się, ze przesadzacie jeżeli chodzi o dostępność części, fakt że Renault jest bardziej "popularny" i znajdziesz wszystko w każdym sklepie, natomiast do Fergusona też masz szeroki wybór części zamiennych bo od tego są sklepy internetowe, prawda? Cenowo też nie wychodzi to drogo.

Opublikowano

jak porównujecie MF 61xx to odpowiednik w reni to seria Ares 6xx gdzie skrzynia i tylni most jest ten sam więc nie wiem w czym macie problem z czesciami do skrzyni. Seria 62xx jest just sporo inna od 61xx chocby ze względu na rewers elektrochydrauliczny czy też ze względu na całkowicie inne pompy olejowe - 61xx ma zębatą a 62xx tłoczkową LS o zmiennym wydatku.

Jęzeli kolega pyta o stare renówki to zapewne dysponuje kwotą +- 45 tyś a za tyle serie 61xx czy tez 81xx raczej nie są osiągalne, w tej kasie prędzej z seri 3xxx. użytkownik  AG chuck00 ma na pchnięcie swojego fergusona 3120 120 km z 93 roku, podpytaj się jego bo sprzęt w jednym rekach od kilku lat i cały czas pracuje ;) i nie jest to jakiś ulep szykowany na handel ;)

Opublikowano

z racji tego ,że naprawiamy te zachodnie statki poleciłbym Masseya 81xx serię, ale z punktu widzenia jako,że mamy również gospodarstwo poleciłbym z renault Aresa serię 600 , a z Masseya 6180,6190...  seria 81xx sypie się jak domki w czeczenii, koszt skrzyni w Vario jak robimy waha się od 13 do 16tys, a w masseyu 81xx przewyższa nie raz wartość opłacalną ,(bo kazdy jezdzi do konca a nie jak widzi i slyszy cos niepokojacego) dlatego nie raz lepiej kupić drugą skrzynię, drugie (w mf 81xx jeżeli elektryka jest w złym stanie to autotronic rozwali najpierwe most, albo uwali calkiem autotronic a jezeli bedziesz pozyczał przyczepy sasiadom polecą następnie hamulce, jak polecą hamulce zrobią się opiłki, jak zrobią się opiłki staną zawory elektrohydraulicznego sterowania, następnie będzie roboty na miesiac czasu.  w mf serii 61xx dzieją się nie raz komedie typu nie chce do przodu jezdzic, jezdzi tylko do tylu, niekiedy wydziera widelki rewersu, jak nie pilnuje sie olejow szlak trafia hamulce (reczny , tylne) ... aresy analogicznie do mf 61xx, 62xx...   stare renault tzw" stodoły" z racji kabiny :)   tam skrzynki biegow  ida jak swieze buleczki, motory chodza ale co z tego mwma jezeli przekladnie sa wiotkie... dla porowniania lozyska igielkowe w mf maja koszyczki metalowe, a w renault plastikowe!   jezeli renata delikatnie wyje to w srodku ma juz odgnioty od igielek lozyska...  renault nie ma skomplikowanej elektryki i elektroniki typu auto2,auto 3, datatronic, ehr d, ale francuscy inzynierowie nadrobili awaryjnoscia w mechanice...      P.s  ja poleciłbym fendta 512 514 ale aby mial instalacje w dobrym stanie to tam nie ma co sie psuc chyba ze zostal przekrecony z 25tys mtg na 9800!!!       pozdr fendagro

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v