Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam instrukcję ,niestety w języku niemieckim ale i tak jest baaardzo przydatna, w razie potrzeby można poświęcić wieczór i z pomocą np. tłumacza google dotrzeć do interesujących nas informacji.

Opublikowano

Na tabliczce po prawej str. przy pomoście kierowcy nie ma numeru? Nie jestem pewien ale wydaje mi sie że jakiś numer jest w okolicach mocowania tylniej osi.

Co do instrukcji podaj emaila na priv, to prześlę Ci .

Opublikowano

tabliczka tak jak mówisz a numer jest niżej nad prawą przednią osią. Patrzysz na tabliczkę i jedziesz w dół, jakby to powiedzieć, wejść między heder a prawe koło i tam jest chyba numer o ile mnie pamięć nie myli.

Opublikowano

W/g katalogu internetowego ta część nazywa się tłumik czyli inaczej mówiąc ( bynajmniej tak mi sie wydaje ) amortyzator hydrauliczny.

Opublikowano

Witam, potwierdzam jest to tłumik to zmniejszenia ciśnienia przepływanego oleju. Olej wpada  do tego zbiornika i odbija się od ściany i wpada mniejszym strumieniem dalej. w poprzednim roku miałem awarie tego urządzenia, puścił spaw i zaczął bardzo  olej uciekać, pomogło pospawanie .

Opublikowano

Witam. Mam problem a mianowicie daliśmy orbitrol z New Hollanda 8030 do regeneracji teraz założyliśmy i pomimo że koła są całkiem skręcone kierownicą nadal można kręcić . Dlaczego ? 

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dziwny ten filtr , u mnie w 8050 filtr hydrauliki znajduje sie w zbiorniku na olej hydrauliczny, a taki jak zamiesciłeś na zdjęciu miałem pod zbiornikiem paliwa i filtrował paliwo, wymieniłem go na zwykły odstojnik paliwa od stara bo nie mogłem takiego dokupić .Olej jaki zalałem do ukł,hydraulicznego to BOXOL i działa bez zarzutu.

ps .Z tego co widzę na zdjęciu to ten filtr też jest w pięty w ukł. paliwowy :blink: , f. hydrauliki znajdziesz wewnątrz zbiornika na olej hydrauliczny-trzeba spuścić olej i odkręcić pokrywę zbiornika wtedy trzeba zdjąć metalową pokrywkę na sprężynkach i wydobędziesz filtr.

Edytowane przez detom
Opublikowano

i u mnie też jest tylko w zbiorniku. I zastanawiam się czy jest wymienny czy go nie ruszać.

Zawsze można dołożyć dodatkowy tylko skąd podstawę do niego.

PS: Co do filtra paliwa to jest firmy hi-fi dostępny z tego co wiem

Opublikowano

Witam. Otóż od niedawna jestem posiadaczem NH 8030. Mam do wymiany dwa pasy jezdne (od silnika do napinacza i od napinacza do skrzyni). Niestety nie można z nich odczytać numerów. Czy wie ktoś jakie pasy tam pasują ? Dobrze by było gdyby ktoś z forum miał tego hollanda i mógł to sprawdzić :)

Z góry dzięki ;)

Opublikowano

Nr. katalog. od silnika do wariatora 356024, od wariatora do skrzyni 80230077-  w każdym szanującym sie sklepie przełożą to na wymiary pasów.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za porady, dzisiaj udało się w końcu zakończyć przygotowania kombajnu do żniw i sprawdzić nieco w polu :) 

Mam jeszcze tylko takie pytanie, jaką szczelinie ustawiać do zboża?

Ustawiliśmy około 10mm, a obroty bębna młócącego do około 1000obr/min.

Opublikowano (edytowane)

Kombajn NH 8060 chodzi mi o rurę wysypu zboża po prostu jest przegnita na obrotnicy. Może ktoś podpowie gdzie i za ile mogę kupić, czy ta rura chodzi na ślizgu czy na jakichś kulkach. Proszę kolegów o pomoc.Może pasuje od któregoś bizona?

Edytowane przez marian7k
Opublikowano

Mam sprawę, chodzi dokladnie o pompę wody (silnik ford) trochę cieknie i teraz pytanie . Jest ona jakoś rozbieralna czy cała do wymiany się kwalifikuje ? Miał któryś z kolegów taki problem ?? 

Opublikowano

Witam

Zamierzam zmienić starego claasa senatora na 8060. Mam pytanie czy te modele mają  zwolnice czy są bezpośrednio są na półosi?

Czy napęd jest tylko mechaniczny czy jest też hydrostat? Czy oba sita są żaluzjowe?

Do modelu przekonuje mnie ta podwójna młocarnia, 

Ceny i dostępność części. Chociaż do swojego senatora nie ma problemu z częściami w internecie.