Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam jestem tu nowy i nie bardzo się orientuje gdzie mógłbym to znaleźć a mianowicie chodzi mi o dawki pokarmowe albo może ktoś pomoże obliczyć dawkę paszy treściwej , więc mam owies,żyto,grykę,łubin słodki (boruta) , ostatnio tez kupiłem koncentrat z Nutreny-(opas) na objętościowe mam siano i koszone ale bardzo słabej jakości bo nie stosuje nawozu , byki mają 20miesięcy i około 470kg HF

Opublikowano

Ktoś się orientuje czy są jakieś minimalne wymagania co do ilości poideł w przeliczeniu na sztuki bydła (opasów)? Bo szukałem w Internecie przez google oraz czytałem zasady wzajemnej zgodności ale nie mogę znaleźć ile konkretnie sztuk bydła na jedno poidło? Czy po prostu wystarczy tyle aby nie stały w kolejce? Czyli np. 1 poidło na 5 sztuk? Byki trzymane luzem.

Ja Ci powiem z własnego doświadczenia że nie 10 tylko 25 szt będzie pić z jednego poidła, tylko że poidło szybko się zużywa, chodzi o części ruchome.

Opublikowano (edytowane)

no sam wiem ze coś nie gra nie wiem dokładnie w kilogramach bo sypie wiadrami ale mogę zważyć a mianowicie 4widra owsa , 2wiadra żyta , 1wiadro gryki i 1wiadro łubinu   do gotowej już śruty dosypuje po pól szklanki koncentratu karmie w dwóch dawkach po 2,5kg na sztukę siano kiszonka do woli i na wieczór jeszcze siano

Edytowane przez rafalek24
Opublikowano

koledzy mam takie pytanie co do zywienia bykow

robi ktos z was osypke z samego owasa i lubinu??

mam malo ha owsa zawsze dobrze sypie to bym nadrobil iloscia a lubin wiadomo durzo bialka a ono przeciez naj wazniejsze

prosze o kometarze..

Opublikowano

widzę ze kolega JASTRZAB901 już wie jakę dawki ale mi możesz pomóc, daje moim bykom własną śrutę i nie wiem jakie dawki mam dawać może pomożesz , do dyspozycji mam owies,żyto,grykę,i łubin BORUTA dodaje tez koncentrat z Nutreny (opas) byki to HF waga około 470kg objętościowa to sianokiszonka i siano

Opublikowano

20 miesięcy i nie całę 500kg to coś nie ten teges jest. Nie ma energi w Twoim paszeniu brak kuku. Chyba otręby mają jakąś tam energie z najłatwiej dostęnych pasz bo tak to jeszcze wysłodki oczywiście :)

żyta też max 20% można dać 

więc na 100kg owsa możesz dać 20kg żyta 15-20kg łubinu i gryki nie wiem ile ale zapewne też 15-20kg 

i ta sianokiszonka jest bardziej jak siano czy bardziej jak kiszonka? tzn suchą zbierałeś czy szybko po skoszeniu??

może coś źle napisałem ale zapewne poprawi mnie ktoś :)

Opublikowano

kolego jaka dawka cie by interesowała tak się składa że mam program do układania

witam kolego. no wlasnie niewiem jak ta dawke rozpisac tak aby byla optymalna. obietosciowa tylko siano. waga od 150kg staly by u mnie do 320kg.

w tym roku do dyspozycji mam 40%owies 40% pszenzyto 20% lubin

czy moge mieszac w takich proporcjach??

dodam ze owies bede sial dopiero na wiosne i mam dylemat czy nie rozbic areal ktory na to przeznaczylem na pol, i jedna polowe owies a droga cos innego - przenice, gryke, albo moze zyto?? czy lepiej zostawic ten owies na calosci?

Opublikowano

dobra masz mnie..  :)

doradzisz cos?

np takie..

ale niewiem czy warto w ogole..

http://www.hrsmolice.pl/index.php?p=zyto_02

mój znajomy siał BOJKO i w żniwa musiał zaorać bo nie opłacało się kosić

20 miesięcy i nie całę 500kg to coś nie ten teges jest. Nie ma energi w Twoim paszeniu brak kuku. Chyba otręby mają jakąś tam energie z najłatwiej dostęnych pasz bo tak to jeszcze wysłodki oczywiście :)

żyta też max 20% można dać 

więc na 100kg owsa możesz dać 20kg żyta 15-20kg łubinu i gryki nie wiem ile ale zapewne też 15-20kg 

i ta sianokiszonka jest bardziej jak siano czy bardziej jak kiszonka? tzn suchą zbierałeś czy szybko po skoszeniu??

może coś źle napisałem ale zapewne poprawi mnie ktoś :)

bardziej sucha , mam też kiszonkę z drugiego pokosu ale jakoś słabo ją pobierają

Opublikowano (edytowane)

ja tam mam w pryzmie po poludniu koszone a zbierane rano  pobieranie super ale ja daje w paszowóz 50% sianokiszonki 50% kiszonki z kukurydzy do tego TMR z śruty jęczmiennej śruty rzepakowej, koncentrat i mocznik wszystko mieszane w mieszalniku w mieszalniku a poźniej do wozu do tego melasy ok 0,2kg na sztukę no i ziarno gniecione z kukurydzy z rękawa :) byki godzinę pobieraja a reszte czasu rzują orbity hahaha

Edytowane przez cichy84
Opublikowano

@ rafelek24 zmniejsz dawkę żyta i łubinu do +/- 20%, napisałeś że sianokiszonkę dostają rano a wieczorem siano, ile tego dostają?Lepiej będzie sianokiszonka rano i wieczorem, na to treściwa, zwiększ dawkę do minimum 3kg.

Może sianokiszonka jest słabej jakości? Jak robiona i jeszcze napisz coś o tym sianie.

Byki są w kojcach czy na uwięzi?

Bez kukurydzy też będą żyły, no ale wiadomo, lepiej jak jest.

Żeby lepiej jadły to kup drożdże, posypujesz nimi sianokiszonkę i odstaw na jakiś czas ten opas z Nutreny.Nie ma biegunek?

Podaj więcej szczegółów.

Opublikowano

MACIEJO360 opisze Ci całodniowe żywienie rano mieszanka treściwa po około 2,5kg do 2,8 kg potem woda bo poje z koryta i kiszonka oporowo popołudniu woda i dalej kiszonka wieczorem mieszanka treściwa po 2,5-2,8kg woda podgarniam kiszonkę której niezajadły i na to kostka siana na około 3 byki ,rano wyrzucam pod nogi to czego nie zjadły  . jeszcze miesiąc temu dawałem treściwą 3 razy dziennie po 2,5kg ale stwierdziłem ze może za dużo im daje i zmniejszyłem do 2razy . kiszonka i siano nie są za dobrej jakości bo mam TUZy i nie pamiętam żeby była siana świeża trawa przez ostatnie 20lat . byki stoją na uwięzi .