Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niedobory bialka jak uzupelnic zeby zaspokojic w pelni ich potrzeby a nie przedobrzyc? niektórzy daja sama qq i slome i rosna, inni srute ze zboz jeszcze inni dodaja koncentrat. ile bialka w paszy zeby ani zamalo ani za duzo?

Opublikowano

Akurat jestem w PZHiPBM już dłuższy czas więc się tak nie unoś i mógł bym ci powiedzieć dużo więcej o nim niż ty sobie wyczytałeś. Rozmawiałem kiedyś z kumplem, który pracuje w konradzie i powiedział mi tak na pewien temat ,, nie ma problemu u nas to się i byki cielą,, i stąd ten mój tekst na temat tej hodowli

Opublikowano

reklama dzwignią handlu znasz to powiedzenie?przestań tak slepo wierzyć w to co piszą każdy sprzedający ma swój najlepszy towar wszystkie inne są beeeeeee .co mi z Twoich kolczyków i zdjęć, widziałes kiedyś jak się szykuje bydło na wystawe?tak samo i do katalogu nastroszony umyty fotoszop kilka kilo dopiszą i naiwniak złapany masz takie byczki nigdy nie będziesz miał bo wytłumaczenie będzie: poszedł po lini matki a nasienie kosztuje im wyżej na liscie tym droższe .oceniasz moją paszę a podstawowych produktów nie znasz gdzie liznołeś trochę wiedzy też kolorowe pisemka?

Opublikowano (edytowane)

@edi25 sama qq i sloma czy też zboża- są to pasze energetyczne, pewnie że urosnąć urośnie ale będzie rósł wolniej i zużyje więcej paszy. Konieczne jest biało. w suchej masie ok 14-15% BO

Edytowane przez Spartakiada
Opublikowano

sorry ze wam przerywam ale rzadko tu bywam a jak juz jestem to chcialbym sie czegos dowiedziec na temat od lepszych od siebie a nie, oglądać kłótnie czyi byk dzisiaj więcej przyrósł

@edi25 sama gg i sloma czy też zboża- są to pasze energetyczne, pewnie że urosnąć urośnie ale będzie rósł wolniej i zużyje więcej paszy. Konieczne jest biało. w suchej masie ok 14-15% BO

zboze to tez bialko a jak z koncentratem to wgl duzo go tam jest. tylko pytanie ile bialka w paszy ma byc a ile paszy na byka?

Opublikowano (edytowane)

pisz konkrety jakie masz zboże co jeszcze oprócz zboza dla jakiego bydła w jakim wieku chcesz pomocy ale jak Ci pomóc. konkretnie mam to i to wiek taki i co za bydło

Błędy !!!!

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

w zbożu masz ok 10% Białka w suchej masie wychodzi ok 12% czasem może i więcej czyli mniej niż potrzeba za to energi ma nadmiar więc jest paszą energetyczną. koncentrat ma 30-40% czyli w suchej masie odpowiednio 35-45%

Opublikowano

sruta z 20%koncentratu 3kg na sztuke w kazdym wieku. qq i wyslodki do oporu siano 1kg na dzien

u mnie na koncie masz dawkę ustawioną tylko że na premiksie i soi -żyta raczej nie dawaj na młyny sprzedaj

gdzie to masz?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Panowie, uspokójcie trochę tą dyskusję !!!!

Opublikowano

zwiększ koncentrat do jakichś 25-30% i powinno być ok. Śruty nie zwiększasz więc zwieksz białko z wiekiem. nie musisz robić oddzielnej paszy. np zrób dla tych 200-300kg a starszym dodawaj jakąś miarkę samego koncentratu

Opublikowano (edytowane)

no te male maja 200kg paszy 3kg a qq i wyslodkow 10kg zjedza

a starszym jeszcze wiecej koncentratu to ile? niedlugo to i 50% bedzie malo.

Edytowane przez edi25