Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak chodzilo mi o kostki, opasy utrzymuje na głebokiej sciólce, 15kg na kojec

pioter

tak w ciagu 6 miesiecy mialem sztuki od 300 do 350 kg

Mo ojciec zajmuje sie skupem i sprzedazą cielat nie wiem w jakim sa wieku ale przecietnie maja od 90-100 kg sa i wieksze jesli uda mu sie tanio kupic przewaznie Limousiny i Simmentalery sa i HF-y CB krzyzówki z miesnymi i Charolaisy . Te byki sprzedalismy u kumpla ojca ktory ma ubojnie i sprzedaje półtusze gdzies pod Krakowem

Na tucz kontraktowy mielismy ochote ale po przemysleniu nie skorzystalismy z oferty.

Ja mysle ze jesli masz kase zeby zainwestowac to za wlasne pieniadze kup sobie cieleta a pozniej mozesz sprzedac gdzie ci bedzie pasowalo, a jak podpiszesz umowe to juz jestes zobowiazany do tych zakladów

POZDRO :):)

Opublikowano

jakbym miał pieniądze... <_< u mnie z ciletami jest juz jakiś czas problem.3 tyg kosztują HF 650 zł, CB 700, a mieszaniec 800 zł.mało tego przy sprzedarzy po 24 m-cach różnica w cenia za sztukę jest nawet 1000zł, także wydaje mi się że warto kupić trochę lepszego cielaka...

dzisiaj przyjechało 12 szt simmentalera i 8 krzyzówki simmentaler z limousin. narazie 20 szt zobaczymy co dalej...

Opublikowano

wczoraj minęło 3 tyg jak przywieźli cielęta.po dwóch tyg były odsadzone od mleka, ale troche za szybko...najgorsze sa biegunki ;) trochę dałem ciała z mlekiem bo najpierw tata kupił jakies najtańsze...nie wiem co go skusiło...później kupiłem sano i było lepiej, ale i tak kilka sztuk ma do tej pory i nic nie pomaga...ogólnie to większośc cieląt chodziła przy krowie i cięzko je przyzwyczaić na stała paszę.

zdjecia dzisiaj wrzuce.

Opublikowano
@SAMIK

to te 350kg uzyskałęś w 6 m-cy???

do jakich zakładów sprzedawałeś byki po 5,5 i jakiej rasy były???

gdzie zaopatrujesz się w cielęta i w jakim wieku???

co myślicie o tuczu kontraktowym???mam okazję wziąś na umowe 20 cielaków (simental) w wadze 100 kg i opasać je do 24 m-cy...ubojnia daje 3 % więcej, sprzedaż WBC, a cena jest z dnia sprzedaży.

Napisz cos wiecej o tym tuczu?? Tzn. kto wyklada kase na cieleta??Po ile wychodza??Czy dokladnie po 24 miesiacach trzeba sprzedac? I z tego co widzialem na fotkach to sa simentale i chyba polskie czerwone??

Opublikowano

juz nawet miałem jechac w lubelski (mam tam rodzinę) po cielaki ale mam tylko przyczepkę za samochód i 3 szt na taką droge to max.z tej partii 20 szt to nawet nie było w czym wybierać bo wszystkie były jednakowo ładne :P , jedynie moznaby wybrać jedną wagę,bo tanio wychodzą po 80 kg i u cielaków które wazą ponad 110kg kazdy kg powyżej 110 jest za darmo, bo tam skupują tylko do 110kg :P

cielaki kupiłem za pieniądze zakładu, ale zakład chce coś w zastaw potwierdzone notarialne.

te dwa co stoją na zdjęciu to są z krotoszyna, a polska czerwona jest niby krzyzówka z limousine

Opublikowano

Ja jak narazie to mam pelen stan,ale moze kiedys uda nam sie zgadac i zalatwi sie jakis transport to wzieloby sie chociaz ze 40 sztuk. Ja tez mam mala przyczepke bo takich wiekszych po 100kg to wejdzie max z 5 sztuk.

Opublikowano

odnosnie biegunki to sprobuj normalnych srodkow przeciw biegunce takich z apteki u mnie pomaga ostateczne ugotuj kore debowa i zamiast wody do mleka dawaj ten wywar

Opublikowano

czy stosujecie dla opasow koncentraty sano? jak sie spisują

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja żadnych koncentratów nie stosuję, dla 15 byków jest to nieopłacalne. Za dużo trzeba dokładać...

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez peres100
Gość Profil usunięty
Opublikowano
to jak karmisz swoje byki

Daje im sianokiszonkę, kiszonkę z kukurydzy i wysłodki oraz śrut...

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Ja zamierzam trzymac 10 -15 byków na 10 ha ziemi i 4,5 łak od sasida wezme lisci od buraków z 2 ha i siana i zarcia beda mialy w ryj

U nas sąsiad też trzyma tyle sztuk... ma on 6ha, w tym 3ha łąk... też bierze liście, i ma troche wyslodków i kukurydzy... zawsze jakoś wyżywi, nawet mu zostanie...

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez peres100
Opublikowano

To zalezy od wielu czynników (ilość łąk , ornych , klasa ziemi). Musisz sie liczyć z tym ze aby uzyskać te 800kg to musisz trzymać ok.2 lata takie opasy a wiec jesli chcesz kupować co roku młode cielaki (zeby mieć co roku dochód) to ilość opasów bedzie mniejsza.Wedlug mnie to tak 15 do 20 cielaków co rok mozesz kupić i takim sposobem bedziesz miał od drugiego roku co rok ok. 30- 40 sztuk cielaków i tych starszych (ale moge sie mylić) :P

A tak wogole to po ile chodzą takie cielaki 2 tyg. i takie roczne 300kg?? Jak byś mógł to napisz w jakim woj. :P