Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam byczka mieszańca, pod koniec stycznia skończy rok wazy ok 350-380kg i od pewnego czasu stracił apetyt, wczesniej dostawał siano, sianokiszonkę, 2x2kg ziemniaków surowych, i 2x1,5kg śruty z dodatkiem sanbull, po wcześniejszych radach odstawiłem ziemniaki, zmniejszyłem ilość śruty, odrobaczyłem, a nawet przegłodziłem i nadal je tak jakby z przymusu jak mogę temu zaradzić bo nic nie przybywa na wadze?

Opublikowano

ja mam tez takie 2 problematyczne byczki po hfach, ogolnie jak je uwiazałęm na łancuch jak by je cos trafiło juz ze 2msc beda uwiazane i szalu w poborze zarcia nie ma - wysłodki i qq + śrut jecz-pszenzyto zaczełem im podawac pansen pilot z josery to jak by wogole nie chciały pobierac.. moze inne drodze czy cos innego ? byczki moje z własnej obory, obok mam w takim samym wieku chyba po miesnym jest to zupełnie inaczej wyglada i żre, az mi sie wierzyc nie chce ze taka róznica w rasie moze byc...

Opublikowano

czyli zwykle paszowe czy jak, bo w sklepie z bajerami josery maja tylko ten pansen pilot jako drodze i po nim wogole nie maja apetytu jak by im nie smakowało, w poniedziałek jade w trase to moze po drodze gdzies znajde jakis punkt z drodzami paszowymi i ile za wora mniej wiecej? bo za te z josery płaciłem 98zl za 20kg

Opublikowano

Witam otworzyliśmy kiszonkę z kukurydzy po 9 tygodniach i dajemy ją bykom wiadomo zawsze coś zgnitego się znajdzie ale ta kukurydza w środku nie jest zgnita ale się grzeje cały czas jest ciepła w środku zawsze wszystko było ok nigdy tak nie mieliśmy i jestem ciekaw czym to jest spowodowane ? Może wiecie dlaczego tak się dzieje? Proszę od odp i Pozdrawiam ;)

Opublikowano (edytowane)

No u nas właśnie też w środku nic zgnita ale ciągle ciepła jak by nie wiem cały czas fermentowała nigdy tak nie mieliśmy nie wiem czy źle ubite czy co od czego to zależy ? Pomóżcie koledzy :unsure:

Edytowane przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

My kupujemy cielaki teraz ostatni zostały zakupione takie tygodniowe i zawsze przez 3 miesiące dajemy im mleko w proszku a po 2 miesiącach trochę już zaczynają dostawać troszkę kukurydzy i sianka a tak jeszcze oprócz mleka dostają paszę w granulkach a po tych 3 miesiącach normalnie zaczynają dostawać jak większe byki :)

Nie cytuj poprzedniego posta.

Opublikowano

No u nas właśnie też w środku nic zgnita ale ciągle ciepła jak by nie wiem cały czas fermentowała nigdy tak nie mieliśmy nie wiem czy źle ubite czy co od czego to zależy ? Pomóżcie koledzy :unsure:

A przy pobieraniu zostawiasz ją odkrytą czy zakrytą?

Opublikowano

Panowie jakie macie zdanie o byczkach mieszańcach hf x angus ja tym sporo kryje bo dają bardzo łatwe porody ale hodowcy którzy to ode mnie biorą narzekają że rośnie małe jak jersey macie jakieś doświadczenia z angusami?

Opublikowano

ja miałem jałówkę pokrytą angusem czarnym, lekko się sieliła jak na jałówkę a byczka sprzedałem sąsiadiowi i w wieku 19 miesięcy sprzedałi wazył 830kg i jeszcze może by i go trzymał ale miał taki kark, że co troche zdejmowałłańcuch przez głowę bo nie miał rogów

Opublikowano

moze jakas konkretna nazwa koncentratu energetycznego?

te byczki ktore zakupiłem maja od 4-6 miesiecy i waga od 130-170kg...rewelacj nie ma...ale cena dosc kuszaca była...dawałem i granulowana pasze z ferm paszu i trez co dac im?od razu koncentrat dla normalnych opasów czy od starteru zaczac?moze jakies nazwy tez podajcie...koncentratów energetycznych...sano produkuje jakies?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak energetyczny to może zwykła gliceryna paszowa? Najczęściej jest zalecana w żywieniu krów ale opasom i młodym byczkom zaszkodzić nie może.