Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Moim zdaniem zacznie sie opłacać kiedy rolnicy,- wszyscy, pójdą po rozum do głowy i zaczną sprzedawać duże wyrównane partie bez posredników. Nie wiem może jakieś spółdzielnie, grupy albo coś.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

to nic nie da, u mnie sa tacy posrednicy co dziennie dostarczaja do zakładów miesnych po 100 szt, zaden tam rolnik nie osiagnie takich ilosci, z takim posrednikiem ubojnia sie liczy, nie to co z rolnikiem, taki posrednik to za hf-a dostaje tyle co rolnik za miesnego

Edytowane przez odwajler
Opublikowano
odwajler

Kolego to się zgadza ,co piszesz ,że pośrednicy trzepią rolników na kasę i zabierają znaczną część zysku należnego rolnikowi .Jedynie grupy producenckie i zrzeszenia ,oraz giełdy na wzór tej już powstałej są naszą przyszłością i zapewnią nam w miarę opłacalną produkcję .Grupy już istnieją producenckie i to nie takie małe bydła opasowego   :) 

Opublikowano

prawda jest taka nasze byczki piekne ida na eksport za granice a sciagaja do nas syf i nie wiadomo ile chca bo to jest z austri i krzycza a polski byczek jedzie do austrii czy do innego kraju

Opublikowano

Witam. Szukam czystej rasy jałówki Charolaise i pytanie czy paszport jest dokumentem potwierdzjącym procentowość rasy ?? I jescze jak szukałem w ogłoszeniach to czasami spotkałem że posiada żółtą kartę,  co to za karta?? Sorki może głupie pytania ale nigdy nie zajmowałem sie rolnictwem od strony bydła tylko mechanicznej. Z góry dzieki

Opublikowano

Rasa na paszporcie to twoj wymysl, jaka chcesz taka ci wpisze, np raz kupilem hf-y a w paszportach mialy MM a innyn razem kupilem czerwone SM i mialy w paszporcie RW albo MS wiec rasa na paszporcie nie ma sie co sugerowac moim zdaniem

Opublikowano

Witam. Szukam czystej rasy jałówki Charolaise i pytanie czy paszport jest dokumentem potwierdzjącym procentowość rasy ?? I jescze jak szukałem w ogłoszeniach to czasami spotkałem że posiada żółtą kartę,  co to za karta?? Sorki może głupie pytania ale nigdy nie zajmowałem sie rolnictwem od strony bydła tylko mechanicznej. Z góry dzieki

na tej żóltej karcie masz wpisane pochodzenie  ojciec matka babka , ale i ona nie  daje gwarancji, przy kupnie żądaj od sprzedającego potwierdzenia wpisu do ksiąg

Opublikowano

Weterynarz zrobi taki test DNA czy specjalistyczne laboratorium?

 

Może i zrobi, ale osobiście obawiałbym się co do jego wiarygodności. Lepiej rozejrzeć się za czymś konkretniejszym.

 

Opublikowano

Dokładnie .Trzeba mieć oczy szeroko otwarte i w tym biznesie nie ma miejsca na skrupuły .Jak zwierzę jest jakieś podejrzane ,to nie ma co kupować .Tym bardziej ,jak kaszle .

 

A jaką masz pewność że z hodowli pod oceną kupisz czysto rasowe? Często robią krzyżówki z innymi rasami i jak jest zbyt opylają jako czysto rasowe

na tej żóltej karcie masz wpisane pochodzenie  ojciec matka babka , ale i ona nie  daje gwarancji, przy kupnie żądaj od sprzedającego potwierdzenia wpisu do ksiąg

 

A co taki wpis daje nic za kasę wszystko dziś zrobią

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez sawyer23
      Witam.Czy w wiacie bez pozwolenia do 50m2 moge hodowac bydło?
    • Przez micgal39533
      Z jaką firmą obecnie najlepiej podpisać umowę na hodowlę bydła. Bo planujemy zwiększyć ilość i przydałoby się coś ogarnąć. 
    • Przez młodyrolnik2000
      Siema. Mam gospodarstwo około 20 hektarów i hoduje okoły 50 świn i 10 sztuk bydła. Planuje zlikwidować świnie i powiekszyć chów bydła do około 20 sztuk oraz bardziej skupić sie na produkcji roślinnej czyli zboża, rzepak lub kukurydze na ziarno. Tylko nie wiem czy mi się to opłaci. Może ktoś zmieniał coś w tym stylu jak ja to planuje? Myślicie że sie opłaci? Z góry dzięki za odpowiedz. dodam że ziemie klasy 3, 4 i 5.
    • Przez KlaudiaRolniczka
      Mam zamiar pobudować oborę na 15 sztuk byków mięsnych interesuje mnie czy lepiej jest trzymać na uwięzi czy luzem i czy jak będą luzem to nie będą się bodły ?
       
       
    • Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?
       
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v