Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Moim zdaniem zacznie sie opłacać kiedy rolnicy,- wszyscy, pójdą po rozum do głowy i zaczną sprzedawać duże wyrównane partie bez posredników. Nie wiem może jakieś spółdzielnie, grupy albo coś.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

to nic nie da, u mnie sa tacy posrednicy co dziennie dostarczaja do zakładów miesnych po 100 szt, zaden tam rolnik nie osiagnie takich ilosci, z takim posrednikiem ubojnia sie liczy, nie to co z rolnikiem, taki posrednik to za hf-a dostaje tyle co rolnik za miesnego

Edytowane przez odwajler
Opublikowano
odwajler

Kolego to się zgadza ,co piszesz ,że pośrednicy trzepią rolników na kasę i zabierają znaczną część zysku należnego rolnikowi .Jedynie grupy producenckie i zrzeszenia ,oraz giełdy na wzór tej już powstałej są naszą przyszłością i zapewnią nam w miarę opłacalną produkcję .Grupy już istnieją producenckie i to nie takie małe bydła opasowego   :) 

Opublikowano

prawda jest taka nasze byczki piekne ida na eksport za granice a sciagaja do nas syf i nie wiadomo ile chca bo to jest z austri i krzycza a polski byczek jedzie do austrii czy do innego kraju

Opublikowano

Witam. Szukam czystej rasy jałówki Charolaise i pytanie czy paszport jest dokumentem potwierdzjącym procentowość rasy ?? I jescze jak szukałem w ogłoszeniach to czasami spotkałem że posiada żółtą kartę,  co to za karta?? Sorki może głupie pytania ale nigdy nie zajmowałem sie rolnictwem od strony bydła tylko mechanicznej. Z góry dzieki

Opublikowano

Rasa na paszporcie to twoj wymysl, jaka chcesz taka ci wpisze, np raz kupilem hf-y a w paszportach mialy MM a innyn razem kupilem czerwone SM i mialy w paszporcie RW albo MS wiec rasa na paszporcie nie ma sie co sugerowac moim zdaniem

Opublikowano

Witam. Szukam czystej rasy jałówki Charolaise i pytanie czy paszport jest dokumentem potwierdzjącym procentowość rasy ?? I jescze jak szukałem w ogłoszeniach to czasami spotkałem że posiada żółtą kartę,  co to za karta?? Sorki może głupie pytania ale nigdy nie zajmowałem sie rolnictwem od strony bydła tylko mechanicznej. Z góry dzieki

na tej żóltej karcie masz wpisane pochodzenie  ojciec matka babka , ale i ona nie  daje gwarancji, przy kupnie żądaj od sprzedającego potwierdzenia wpisu do ksiąg

Opublikowano

Weterynarz zrobi taki test DNA czy specjalistyczne laboratorium?

Może i zrobi, ale osobiście obawiałbym się co do jego wiarygodności. Lepiej rozejrzeć się za czymś konkretniejszym.

Opublikowano

Dokładnie .Trzeba mieć oczy szeroko otwarte i w tym biznesie nie ma miejsca na skrupuły .Jak zwierzę jest jakieś podejrzane ,to nie ma co kupować .Tym bardziej ,jak kaszle .

A jaką masz pewność że z hodowli pod oceną kupisz czysto rasowe? Często robią krzyżówki z innymi rasami i jak jest zbyt opylają jako czysto rasowe

na tej żóltej karcie masz wpisane pochodzenie  ojciec matka babka , ale i ona nie  daje gwarancji, przy kupnie żądaj od sprzedającego potwierdzenia wpisu do ksiąg

A co taki wpis daje nic za kasę wszystko dziś zrobią