Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki ciagnik wybrac DF agrofarm100, zetor forterra11441 czy pronar P5 5135.

Ktory z nich bedzie najlepszy na ok 50ha? Ich ceny sa chyba zblizone. Ciagnik ma pracowac z ladowaczem, plugiem, agregatem upr-siew 3m prasa sipma farma2

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Jaki ciagnik wybrac DF agrofarm100, zetor forterra11441 czy pronar P5 5135.

Ktory z nich bedzie najlepszy na ok 50ha? Ich ceny sa chyba zblizone. Ciagnik ma pracowac z ladowaczem, plugiem, agregatem upr-siew 3m prasa sipma farma2

Jak masz wybierać między tymi to Polecam pierwsze 2 (DF i Zetora) osobiście wybrałbym Zetora ze względu na prostą budowe, dostępność części i naprawy możesz wykonać sam, DF oferuje większy komfort jednak jest bardziej skomplikowany. Pronara nie polecam.

Wybór należy do Ciebie

Opublikowano

Pronarek to odpada teraz trudny wybor miedzy Agrofarmem a Zetorem. Chyba lepiej brac zetora do pluga jest ciezszy i masywniejszy a i tur jest oryginalny. W agrofarmie masz strasznie malutko kabine i jest leciutki ( jesli bys bral w wersji GS to bylby lepszy do TURa) wiec trudny wybor

Ale w sumie to Zetor 110 koni bedzie chyba lepiej chodzil niz Agrofarm z 93 koniami a na te 50 ha no to chyba najlepsza bedzie forterra no bo i najwiecej oferuje w swojej cenie.

Opublikowano

z tych co podałeś jeśli miał bym wybierac to wziołbym zetora . w okolicy jest pare takich i dobrze sie sprawują, nawet sam jeździłem takim. Dobre maszyny. i Cenowo chyba nie sa takie złe chociaz ostatnio chyba podrożały.

Opublikowano

agrofarm bylby dobry do ladowacza rewers natomiast do prac ciezkich juz nie za lekki moim zdaniem pronar jest fajny ale jeszcze nie tak sprawdzony jak zetor a zetor moze nie malo pali ale do tura jokos by byl no ale zato ciezki i do ciezkich robut w sam raz no ja bym bral zetora

Opublikowano

jak dla mnie Pronar będzie lepszym wyborem

silnik od zetorowskiego oszczędniejszy (chyba że ktoś na opale będzie jechał to wtedy lepsze coś z rzędową pompą)

a przekładnia ZF to i w deutzach montowana

więc jeśli Pronar to możliwie poskładał to ciekawa propozycja

a w standardzie to chyba ma najwięcej do zaoferowania, poza tym 50ha na taki ciągnik to nie jest za wiele....

Opublikowano
Zetor oferuje najwiecej za swoja cene i chyba Zetor bedzie najodpowiedniejszy

No właśnie Zetor oferuje najmniej bo do wszystkiego trzeba dopłacać i na koniec okaże się, że jest najdroższy, mój typ to DF potem Pronar i Zetor na końcu ze względu na przestarzały silnik z lat 70 którego troche podrasowali pod kątem emisji spalin.

Opublikowano

Ja jestem za Zetorem sprawdzony traktor, ciężki , można nim ciągnąć naprawde konkretne maszyny no i robota w polu szybciej ci zleci, i nie pali tak dużo jak to niektórzy piszą chyba że jeżdzisz z gazem w podłodze .

Opublikowano

panowie wytłumaczcie mi pewien komflikt W p[ronarach jest przekładnia ZF i chydraulika Boscha a w deytza też jest to samo Różnica miedzy tym jest taka że pronar cieknie i zgrzyta ,a deutz chodzi idealnie jaka to rużnica ???????

Opublikowano

Pronary z serii P5 maja silniki iveco, podobnie jak seria P7 wiec powinny byc spoko. Z tego co widzialem to najubozsze wyposazenie w standardzie ma własnie zetor, trzeba doplacac chociazby za siedzenie dla pasazera. Pronar powinien byc niezły, bo nie wiele ma wspólnego z modelami SA czy TSA, mozna o nim poczytac na stronie pronara, w dziale download gdzie sa kwartalniki do pobrania. W jednym z nich czytalem opinie rolnika ktory ma takiego wlasnie pronara. Z tego co pamietal chwalil go sobie tylko cos wspominal ze po kilku mth pracy zaczal siec rozdzielacz czy cos podobnego, ale ponoc serwis "szybko usunał usterke"

Opublikowano
Pronarek to odpada teraz trudny wybor miedzy Agrofarmem a Zetorem. Chyba lepiej brac zetora do pluga jest ciezszy i masywniejszy a i tur jest oryginalny. W agrofarmie masz strasznie malutko kabine i jest leciutki ( jesli bys bral w wersji GS to bylby lepszy do TURa) wiec trudny wybor

Ale w sumie to Zetor 110 koni bedzie chyba lepiej chodzil niz Agrofarm z 93 koniami a na te 50 ha no to chyba najlepsza bedzie forterra no bo i najwiecej oferuje w swojej cenie.

a jakie ma wyposarzenie ta wersja GS i ile kosztuje?Jesli dobrze pamietam to agrofarm ma 96koni.

Opublikowano

moim zdaniem P5 albo DF są dobre, w zetoże płacisz za wszystko- teraz nawet z chalogeny i wycieraczke z tyłu, obciążniki z przodu i tyłu, siedzenie pasażera, dolny zaczep transportowy- cena po dodaniu tego wszystkiego przerośnie i P5 i DF.

Opublikowano

wiec wiekrzosc jest za df albo za zetorem, ja tez nie mam przekonania do pronara.Znajomy byl w fabryce i rozmawial z pracownikiem i sam pracownik powiedzial ze pronar to bubel marne materialydaja na nie ale p5 jest tylko u nich skladany z podzespolow innych firm.Ale i przy montazu moga cos sknocic :huh:

Opublikowano

Wszyscy nażekaja na pronary bo kotś coś im powiedzial że są do du.... i się psują ale to chodzi jak już o 82tsa itp. P5 to nie jest zły ciągnik ma niezła ceną i wyposażenie Jakbym mial kase to bym go kupil.

Opublikowano
panowie wytłumaczcie mi pewien komflikt W p[ronarach jest przekładnia ZF i chydraulika Boscha a w deytza też jest to samo Różnica miedzy tym jest taka że pronar cieknie i zgrzyta ,a deutz chodzi idealnie jaka to rużnica ???????

A kto ci powiedział że te z serji p5 ciekną, pierwsze słysze. Te starsze modele oparte na podzespołach Belarusa i owszem ciekły ale te to zupełnie inna konstrukcja i jak widze ty je opiniujesz po tym że gdzieś tam słyszałeś o przeciekach ale się załoze że to chodziło o 82a lub tsa, niestety te modele wyrobiły złą marke Pronarowi i jak widze trudno im będzie to zmienić.

Opublikowano
silnik od zetorowskiego oszczędniejszy (chyba że ktoś na opale będzie jechał to wtedy lepsze coś z rzędową pompą)

ziomek zts oszczedniejszy od perkinsa oszalales ????

Opublikowano
a jakie ma wyposarzenie ta wersja GS i ile kosztuje?Jesli dobrze pamietam to agrofarm ma 96koni.

Wersja GS to rewers elektro-hydrauliczny, 40 biegow przod i tyl, polbiegi, klima a z tymi koniami w DF to taka nuie wyjasniona sprawa jeden diler mi mowil ze 96 a drugi mowi ze w nich to jest homologacja na 93 koni.

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Ja jestem za Zetorem sprawdzony traktor, ciężki , można nim ciągnąć naprawde konkretne maszyny no i robota w polu szybciej ci zleci, i nie pali tak dużo jak to niektórzy piszą chyba że jeżdzisz z gazem w podłodze .

Z kompletem obciążników Zetor waży tylko 200 kg więcej od Pronara, za to bez obciążników tylko 4300 kg.

Ja bym się poważnie zastanowił nad Pronarem, masz silnik do wyboru, dosyć dobre wyposażenie, jednak jest to ciągnik o numer mniejszy od Zetora. Wszystko zależy od prac jakie ma wykonywać.

Opublikowano

Jak to jest w końcu z tą wagą Forterry-widzę tu zawsze mnóstwo tekstów że Zetor jest dobry w polu bo taki ciężki-z kolei Mariusz pisze że waży 4300 (tyle to i seria JD 5020 potrafi ważyć z troszkę większymi kółkami )-a uchodzi za lekki ciągnik.Może ktoś w końcu konkretnie napisze ile dajmy na to Forterra 11441 waży ?(bez obciążników)-tyle ile podał Mariusz ?Znaczyłoby to że ma niedowagę :huh:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Już podaję:

Bez/ z max obciążeniem

8641 4312/4758

9641 4330/4758

10641 4330/5085

11411 4330/5085

Forterra nie jest szczególnie ciężka, dopiero z max obciążeniem ma rozsądną masę.