Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kupujesz go w jednostkach to będziesz widział na worku ile ma wagi i ile wysiać. Dwie na hektar, więc prosta matematyka. Azotu chociaż ze 120kg, bo na 6 ton potencjał to żyto ma.  :) 

Opublikowano

Dokładnie, a najlepiej to w trzech dawkach dać 136N (51+51+34). Polifoski to myślę zwiększyć do 250 kg. Na T1 nie trzeba dawać nie wiadomo jakiego fungicydu, aby tylko zwalczyć mączniaka. Na T2 po wykłoszeniu lepiej zainwestować w coś lepszego. Od siebie Rubin-a polecam.

Opublikowano

Dokładnie, a najlepiej to w trzech dawkach dać 136N (51+51+34). Polifoski to myślę zwiększyć do 250 kg. Na T1 nie trzeba dawać nie wiadomo jakiego fungicydu, aby tylko zwalczyć mączniaka. Na T2 po wykłoszeniu lepiej zainwestować w coś lepszego. Od siebie Rubin-a polecam.

Policzyłeś czy opłaca się taka inwestycja przy cenie żyta 420zł ?

Opublikowano (edytowane)

zachodniopomorskie, Stargard, ATR Agrohandel, nie wiem jak cena teraz.

Ponawiam pytanie:

Przedsiewnie 200kg Polifoski 6(lub coś podobnego)

I dawka 150kg Saletrosanu 26/30

II dawka 150kg Saletry 34N

Do tego coś na T1 i może T2.

Da radę 4,5t przy odmianie Rubin, gleba średniozasobna, klasa IV-V? Może być problem z pH :/

Edytowane przez piertucha
Opublikowano

Policzyłeś czy opłaca się taka inwestycja przy cenie żyta 420zł ?

Też uważam, że cena 420 zł to rozbój w biały dzień ale nikt nie każe po tyle sprzedawać. Moje żyto w tym roku leży i czeka na lepszą cenę. Ja tylko wyraziłem swoją opinię i to jak ja bym to zrobił, a to czy ktoś da 136, czy 68 N to jego sprawa.

Opublikowano

Ponawiam pytanie:

Przedsiewnie 200kg Polifoski 6(lub coś podobnego)

I dawka 150kg Saletrosanu 26/30

II dawka 150kg Saletry 34N

Do tego coś na T1(myslalem Tilt Turbo 0.6l + Mirage 0.4l)  i może T2.

Da radę 4,5t przy odmianie Rubin, gleba średniozasobna, klasa IV-V? Pewnie gleba lekko kwaśna ;/

Opublikowano

A jaki przedplon i czy w przypadku zboża słoma została na polu ? Zamiast dawać saletrosan na pierwszy strzał daj 150kg saletry i na drugą dawkę też tyle samo. Polifoski może być. Póki co fungicydów jeszcze nie wybieraj bo nie wiesz z jakimi chorobami będziesz miał do czynienia. Skracanie po taniości 1l CCC i nie ma bata żeby je położyło. Podstawa to musisz posiać w terminie i nie za gęsto. Taki plon jest w Twoim zasięgu.

Opublikowano (edytowane)

Kurcze zmiana planów, nie dam rady finansowo wyrobić by sypnać 200kg Polifoski6, lepiej dać mniejszą dawkę i np. potas dorzucić wczesną wiosną w postaci soli potasowej czy ewentualnie jakieś inne NPK ale co ma mniej składników? Ilość saletry zostaje 300kg/ha. Najgorzej jest z potasem, bo słoma zebrana, fosfor kilka lat temu w badaniu miał średnią zasobność.

PS. A co myślicie o odmianie Opal, bo dostałem propozycję na tą odmianę?

Edytowane przez piertucha
Opublikowano

Kolego ja sieję Rubin i w tym roku ładnie oddał przy skromnym nawożeniu. Natomiast w tamtym roku przymierzałem się do Opala ale w centrali jego nasiona wyglądały jak jakiś poślad co mnie zniechęciło ale w tym roku zasieję na próbę. 

Opublikowano

Ja będę siał Rubina, ale ciągle mi go nie dowieźli:-( Przemierzam się dać do 250kg zamiennika poli6 (piast 8-19-29), może jeszcze dosypię soli 50kg i superfosdar 40% 50kg, do tego 200kg wapna. Fungi w dwóch etapach (nie mam jeszcze konkretu co do środków) i skracanie. Około 150kg czystego N na ha pójdzie:-)

Podobna agrotechnika pójdzie w hybrydę Binntto, tylko tam skracanie raczej dwa razy, i N pójdzie w 160-170kg(RSM).

Cena w tym roku była ok(770zł). Wypowiem się za rok, czy interes wypalił:-)

Opublikowano

Około 130 kg starczy. Ja sialem w piątek i tyle wysialem. Szkoda nasienia na więcej. Znajomy w zeszłym roku brał odemnie bo takie ładne... wziął 500kg i na 1,5 ha zabrakło. Ze 3 tony mu uķosiłem w te żniwa. U mnie obok z 2,8 ha ważone 18 ton. 2 razy fungicyd t1 propiconazol plus prochloraz i skracanie potem tebukonazol. Nawożenie około 120kg N

Opublikowano

jak zachowa sie rubin wysiany teraz w maju? nie bede kosił na ziarno chce wydusic chwasty bo byl to nieuzytek ale czy teraz dobrze sie rozkrzewi? i coś z niego bedzie na zielonke chociaz? jak sie zachowa zboze ozime siane teraz? zostało mi troche i dlatego pytam

Opublikowano

Żyto jest bardzo dobre na poplony, właśnie ze względu na krzewienie.

U mnie plon rzędu 3t/ha okazało się, że bardzo mocno zareagowało spadkiem plonu na panujące w tym sezonie warunki