-
Podobna zawartość
-
Przez dominikl95
witam zastanawia mnie jedna kwestia,czy żyto siane pod koniec października może być lepsze niż siane we wrześniu.( starzy ludzie tak u mnie mówią że siane późno dało lepszy plon.od czego to jest uzależnione i chciałbym podkreślić że ziemię 6 klasy i teren niedługim okresem wegetacji ( chłodny obręb)
-
Przez przemo93pl
cześć mam pytanie jestem zielony w uprawie hybryd a chce zasiać troche żyta hybrydowego jeśli ktoś sieje takie niech się podzieli doświadczeniem onim ziemie którą bym przeznaczył po tąm uprawe to 4 i 5 przedplon to łubin wąskolistny zeus ?
-
Przez damiandg
Witam może temat jest trochę dziwny ale mam do was pytanie. Potrzebuje nazwę żyta ozimego populacyjnego żeby miało jak najwięcej odstających ości żeby zniechęcało to zwierzynę w szczególności dziki przed robieniem szkód. Teraz mam żyto ale ono ma strasznie zbite te ości i dziki czy jelenie chętnie zjadają te kłosy. Obok mam pszenice ostkę i ona stoi a żyto zeżarte. Nie chce kupować kilku odmian na testy więc pytam was.
-
Przez nunekq
Witam ile siejecie na kg na h zyta hybrydowego odmiany igor zalecana ilosć to 2 jednostki na h ale jestem ciekawy ile wy siejecie ?
-
Przez patryk170
Ile bali 160 mogę się spodziewać z 6 ha żyta hybrydowego bez skracania, żyto nie wygląda żle. Dostałem propozycję 30 zł za takiego bala, prasowanie i zwożenie po stronie kupującego. Zastanawiam się czy warto sprzedać tą słomę czy lepiej ją ściąć i zostawić, to zawsze jakiś nawóz i próchnica. Bo tnę słomę co roku od 5 lat i słyszałem że od nadmiaru słomy w glebie mogą się pojawić choroby grzybowe. Nie mam obornika jak coś a słomy podczas orki nie widać.
-