Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najrozsądniej to wydzierżaw . Jeśli chcesz koniecznie coś tam robić to najpierw zorientuj się co i gdzie możesz sprzedać....
No jeśli chobbistycznie to możesz tam zasiać choćby koperek......

Opublikowano

Skoro pole już oddałeś w dzierżawę to od tak nie możesz nikogo z niego wygonić. Chyba, że nawet ustnej umowy nie macie tylko od tak sobie wjechał za Twoją zgodą. Jeżeli nic z tego tytułu nie masz- Twój błąd i Twoja strata.

Posiadasz jakieś maszyny?

Opublikowano

Przeczytaj poprzednie posty i jeszcze raz odp: na jakiej zasadzie ta dzierżawa, czy masz maszyny i jaka klasa ziemi. Wszystko wpływa na opłacalność bo może być tak, że gorzej na tym wyjdziesz uprawiając sam niż dogadując się i oddając w dzierżawę.

Opublikowano

Dzierżawa jest na zasadzie że tylko powiedziałęm rolnikowi żeby obrabiał pole ,a żadnych umów nie podpisywaliśmy.

A jeśli chodzi o maszyny to niedułgo zamierzam kupić ursusa c360 i oczywiście jakieś agregaty i kultywatory.

Opublikowano

Właśnie jaka to jest ziemia bo jak słaba to może las zasadzić i za kilkadziesiąt lat będzie pożytek.

Jeśli nie masz maszyn i zamierzasz dopiero je kupić to ja bym proponował dogadać się z tym kolesiem co to obrabia żeby jakiś czynsz płacił i tyle.(obstawiam że on składa o dopłaty?) Bo z 1ha to jakiś kokosów nie będzie maszyny trzeba kupić o ile w ogóle się zamortyzują to musi minąć dużo czasu, no chyba że to takie hobby by było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
  • Dodaj nową pozycję...
v