Co zasiać na 1ha pola
-
Podobna zawartość
-
Przez ROBERTINHO
Witam.
Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
Przez PepijnLenferink
Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli.
W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
-
Przez ziaba28
Dzień dobry,
Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
Czy w takiej sytuacji:
trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
-
Przez Asija
Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Ustawienie amazone d7 special II do mieszanki traw gorzowskich.
Claas Dominator 96