Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie szacowania szkód w uprawie aronii. Policzyli mi straty w tej uprawie na 0% ponoć ze względu iż ta uprawa nie jest kwalifikowana. Straty natomiast wyniosły 80%. Jak u was w gminach było z wyszacowaniem tej konkretnej uprawy? 

Resztę policzyli mi tak jak wpisałem.  Wyszło prawie 80% strat bez produkcji zwierzęcej z trzech gmin. Nie mieli bardzo wyjścia bo jak mieli obliczyć skrzyp polny albo arcydzięgiel na nasiona. Babka w gminie mówił że czerwoną linie mieli przy moim wniosku z urzędem wojewódzkim :P.

Opublikowano

Mi w uprawie mieszanki jarej pszenica jęczmień owies pow Chojnicki brak zwierząt klasa 4b 5 i 6 straty 10% słownie DZIESIĘĆ procent. Śmiech na sali. W polu straty minimum 50% a oni tylko 10% wyliczyli a na polu nikogo z komisji nie widziałem.  Jak teraz tylko tyle wyliczyli strat to poprzednie lata to chyba nadprodukcję miałem. Wybory ich z tego rozliczą.

Opublikowano (edytowane)

nam wyliczyli 31.6 w całej gminie 17 gospodarzy się załapało. Podobno komputer to wylicza a oni przepisuja tylko. No i oczywiście komisja wypisana w składzie ... a na polu nikogo nigdy nie było

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

u mnie w gminie ci co mają deszczowaną cebulę i plon ok.60-70t łapią się na "pomoc" suszową, bo komisja siedzi w gminie i wylicza, a na pole nie chodzi, a ci co mają zaschniętą kukurydzę i młócą po 3-5t nie łapią się, bo kukurydza na ziarno nie ucierpiała !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

A na jakich klasach ziemi mieliście uprawy na których wyliczali wam szkody?? Nie ma przepisu jakiegoś że komisja musi być na polu? Znajma w innej gminie niż moja jest w komisji i mówiła że jak chodziła po polach i nie było już zbóż (były skoszone) to wpisywała 0% strat bo inaczej nie mogła a u siebie się pytałem w gminie to pow że śmiało można kosić. Co gmina to inne wytyczne ja widzę...

Opublikowano

W mediach wszedzie trąbią że trzeba mieć 30%strat i tyle ale nikt nie mówi że te 30%strat ma być w DOCHODZIE! liczonym na podstawie 3 lat. Ceny i plony GUSowskie to smiech na sali a pod wage brane są straty z tabeli a nie rzeczywiste...dochód na obecny rok jest wyliczany prognozą z zeszłego roku a jak pamietamy warzywa były pod psem, zboża miały rekordowe wydajności....czyli srednie ceny są niższe niż srednie 3-letnie

Ktoś tam na gorze ma łęb do myślenia bo cel został osiagniety a mianowicie: wielka susza, duże pieniądze a mało kto dostanie bo "nie miał strat"

Opublikowano

Koledzy kto jest z północnego mazowsza? Doszły mnie słuchy, że w mazowieckim inaczej liczyli straty. Z tego co wiem do wyliczania strat nie brano pod uwagę dochodu uzyskiwanego z mleka. Prawda to czy plotka? W czwartek w Olsztynie jest oragnizowany protest. Będą się domagać od wojewody ponownego szacowania strat suszowych. Nie wiem co oni chcą ugrać.

Opublikowano

WLKP przez kilka dni prognozy zapowiadały że popada  deszczyk we  wtorek sroda troszkę pomogło by ozminom jednak sprawdzałem teraz prognozy  zero deszczu do następnego wtorku, ale nie ma co im wierzyć ,po za tym panienki od zapowiadania pogody w telewizji takie zadowolone że mogą zapowiadać słoneczne dni

Opublikowano

Dziś z ciekawości wywiozłem trochę obornika na poplonowe pole(gdzie nie gdzie łubin wysokości 10cm), jako na zimową orkę i ledwo co pług wchodzi (nowe lemiesze dłuta stan ok, pług ustawiony agresywnie)... miejscami mimo nowych płóz pług ucieka w stronę nie oranego pola :mellow: klasa 4ai b.

Na bokach mam luźno z powodu kamieni. Strasznie się orze zero wilgoci!  takiej suszy nie pamiętam...

Deszczu w prognozach brak. Jak nie będą zapowiadać ulew w całym kraju to nie do mięknie...

Opublikowano

Był zasiany poplon a nie urósł. Nie dziwie się tylko stwierdzam fakty, że jest sucho jak nie wiem. Jako, że to temat o suszy, to napisałem.

A jak nie masz sucho w polu, to nie wiesz co to susza... Jak by ci spadło z 100l w ciągu roku to byś wiedział.

Opublikowano

Mam sucho, tylko po co się pogrążać w jeszcze większą suszę siejąc poplon? Zaraz po żniwach talerzówka, potem brony ze 2 razy aby nic nie rosło i jako taka wilgoć jest oziminom wystarczy, po kukurydzy czy trawie popiół normalnie

Opublikowano

Tylko, że nie którzy muszą wysiewać poplony w związku z zazielenieniem  albo programami rolno-środowiskowymi.  U nas jest tak sucho, że nawet ciężkie pługi obrotowe mają problem zagłębić się w ziemię. Ostatni deszcz był koło 10 września...

Opublikowano

obecnie traw weryfikacja hektarów przez arimr  po jej weryfikacji min rol ogłosi wysokość pomocy suszowej na ha  a arimr naliczy dopłaty mówiona ze od 10 października nastapi  realizacja płatności

Opublikowano

przykład naszej gminy , kiedy spisywany był protokół były uwzglednione uprawy , rzepaku buraków kukurydzy , motylkowych itp , w piątek kiedy było wiadomo ile ludzi złozywło wnioski i były warzne przyszły nagle i szybkie zmiany , zostaly wycofane z suszy uprawy rzepaku buraków motylkowych , kukurydzy na ziarno , zostały tylko zboża i kukurydza na kiszonke , wiec u mnie w gninie przed zmianami gdzie susza była pomoc dostało by około 70 gospodarst , po zmianach dostanie około 2 gospodarstw ,te 68 pomimo w dniu składania wniosku spełniały wymogi nic nie dostanie , spowodu zmian regół w trakcie gry , jak to powiedział pan w gminie tych 450 mln zostaną przekazane na pomoc kopalnią , od kogoś trzeba było pieniądze zabrać żeby komuś dać , niestety trafiło na nas