Skocz do zawartości

Zewnętrzne sterowanie podnośnikiem (Zetor 5211 - 7745)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najnowszy wynalazek :) Sterowanie podnośnikiem z zewnątrz w 7211 ;)   Działa w pełnym zakresie wysokości. Dźwignia jest krótka ale przełożenie powoduje, że działa lekko. Zaczepianie maszyn naprawdę stało się łatwiejsze... (bez zbędnej gimnastyki, czyli wsiadaniu i wysiadaniu po to aby wyregulować podnośnik) Jeśli ktoś chce to mogę mu zrobić (pasuje do wszystkich z kabiną bk 6011 - 5211,7211,5245,7245,7711,7745), gotowe elementy łatwo zamontować. Bez demontażu żadnych elementów traktora. Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę pisać!.

post-153555-0-96553000-1433338538_thumb.jpg post-153555-0-79835300-1433338547_thumb.jpg

post-153555-0-72159500-1433338554_thumb.jpg post-153555-0-59654100-1433338560_thumb.jpg

Gość BestZetor
Opublikowano

Fajny pomysł, mógłbyś napisać jaki jest tego koszt i jak to zrobić ?

Opublikowano (edytowane)

O kosztach mówić ciężko... Wszystkie materiały już posiadałem. Co do zrobienia to trochę zamieszania było :P Ściągaliśmy całą podłogę wraz z fotelem żeby pomierzyć dokładnie długości oraz kąty jakie mają być. Trochę gwintowania oraz spawania :P Trzeba było tak zrobić żeby oddziaływać jak najmniejszą siłą na prowadnicę tych wszystkich cięgieł od sterowania podnośnikiem. Próby sterowania pod złym kątem kończą się dużym oporem, który aż przegina całą "rurę" z której wychodzą dźwignie do sterowania podnośnikiem w kabinie.  Teraz przy odpowiednich podgięciach i kątach wszystko funkcjonuje lekko i nie przekrzywia niepotrzebnie dźwigni w kabinie. Zobaczcie filmik :)

https://www.youtube.com/watch?v=Ls0ylHsC024&feature=youtu.be

Edytowane przez Rolnik_Szuka
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najprościej zrobić to elektrycznie. Nie wystają żadne wajchy, i sterowanie może być po obu stronach ciągnika.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez grzybekkee
      Witam. Mam problem z nowo nabytym ciągnikiem Case 5130. Problem polega na tym, iż nie ma możliwości sterowania podnośnikiem, ani przyciskami na błotnikach, ani dźwignią na panelu. Sterować można jedynie joystickiem, lecz te sterowanie również jest zepsute, ponieważ na 5 z 6 pozycji podnosi, a w jednej pozycji opuszcza. Do tego pokrętło z trybami pracy można przekręcić o 360°. Aha, i ta kontrolka (N) ciągle mruga.

Poprzedni właściciel twierdzi, że problem pojawił się podczas regeneracji pompy, więc jest taka możliwość, że coś źle podczepił.
    • Przez ZimowyZolnierz
      Witam w katalogu części naszego Zetora występują 4 świece żarowe w głowicy, natomiast fizycznie mamy świece płomieniową w kolektorze. Czy to oznacza że głowica jest nieoryginalna czy w starszej wersji z mostem zetorowskim po prostu tak jest? Oraz mam mega problem z rozruchem, w mrozy jak złapie początkowo chodzi na jeden cylinder, pora się szykować do remontu?
    • Przez Gospodarz18882
      Tak jak w temacie, podnośnik opuszcza po zgaszeniu ciągnika, po 5 minutach cięgna są już w dolnej pozycji. I z ciężarem i bez. Po rozebraniu siłownika na tłoku jest tylko jedna uszczelka i jej stan jest jak na zdjęciu, może być ona przyczyną? z tego co widzę można ją kupić tylko zamawiając z włoch.

• Przez Azor07
      Jaki wybrać krokodyl do zetora 7245 ? Jakiej firmy i jaka szerokość będzie najlepsza?
    • Przez PiotrUrbaniak
      Witam grono, Chcę podnieść moc w moim Zetor Forterra HSX 110 mr.2013. Obecnie ma 107 km i bardzo dobrze sobie radzi, ale teraz potrzebuje podwyższyć moc do 137 km. Moje pytanie to: Jakie firmy polecacie do tego typu operacji? Ile płaciliście za podwyższanie mocy w Forterce lub Proximie? Jakie są efekty? i czy jesteście zadowoleni? Dodam że mój Zetorek ma mechaniczną pompe paliwa a nie Comon Rail. Pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v