Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Widzę, że sam tego nie ogarniesz, bo nie wiesz co, gdzie i jak mierzyć. Zrób pomiary jak na schemacie poniżej:

98ed71a30b6cde2cm.jpg

Tylko nie sugeruj się jakie powinny być wartości, tylko po prostu podaj wyniki. Zacisk 15 na schemacie to Twój D+.

Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie. Jak bym podłączył dwa przewody pod B+ i jeden dał na rozrusznik a drugi pod kontrolkę i przewód z pod D+ też pod kontrolke czy mogło by tak być bo wtedy kontrolka powinna by zgasnąć

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak powinieneś zrobić na samym początku. Jak nie zgaśnie, to alternator do naprawy.

Opublikowano (edytowane)

czyli co w nim trzeba było by wymienić. Czy gdy hontrolka przestanie swieci powinna byc roznica w ladowaniu

Edytowane przez ciapek16
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wymienić należy to co jest uszkodzone. Ja taki alternator diagnozuję w 5 minut podłączając jeden przyrząd. Ale Ty nie jesteś w stanie tego zrobić.

Opublikowano (edytowane)

Witam, alternator został  sprawdzony  i wszystko było w nim w porządku, lecz po włączeniu świateł i dmuchawy napięcie z 13,5 v spada na ok 12,5 v.  Dzieje się tak zarówno na min jak i max obrotach silnika,  czyżby winna  była ta przetwornica z przodu nad chłodnicą ??  

Edytowane przez kamil496
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czyli słabo był sprawdzony, albo nawet wcale. 13,5V to nie jest ładowanie. Jeżeli takie napięcie jest na B+, to przetwornica nie ma żadnego znaczenia.

Opublikowano

witam sorry że tak długo nie pisałem ale niemiałem kompa.

Sprawdziłem alternator tak jak mówiłeś podpiołem żarówke pod d+ i B i po uruchomieniu silnika zgasła

Opublikowano

WItam mam problem z ładowaniem , nie mam ładowania na prawym akumulatorze 12.5 a na lewym jest 14.5, dodam że wczesniej miałem popsutą tą przetwornice z przodu i wtedy nie ładowało mi lewego i jakiś czas tak jeździłem , a teraz nie mam na prawym, jak włącze światła to wskazówka na 10 spada, ale radio już gra. Jaka może być przyczyna i gdzie jej szukać?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez AgrostokParczew
      Witam, mam na magazynie kilka czapek oryginalnych Belarus, ciepłe obszyte od środka, jakby ktoś był zainteresowany proszę dzwonić pod 516-220-311 

• Przez Kulik
      Witam tak jak w temacie w jaki sposób inżynierowie ustalili ciśnienie na siłownik od womu ?? czy ktoś ma taką wiedzę ? proszę nie pisać że ciśnienie wstala króciec wkręcony w monoblok bo sprawdziłem i jest to nieprawdą jedynie co to on utrzymuje stałe ciśnienie na wolnych obr,podejrzewam że musi być coś w rozdzielaczu z elektrozaworami bo przecież ciśnienie idzie bezpośrednio z pompy i w rozdzielaczu zmniejszą może przez jakiś zaworek czy coś.Czekam na ciekawe pomysły
    • Przez Phosgen
      Cześć, wałkowany temat, do kupienia ciągnik w niewielkich pieniadzach.
      Niemam doświadczenia w tego typu maszynach ile według Was mógłby kosztować (chce go po prostu kupić) i proszę o wyrozumiałość pierwszy raz na forum  silnika nie słyszałem, dużo wycieków taki standard rusin 😁

• Przez kukum
      Witam znalazłem coś takiego https://www.agroinform.com/pl/rynek-arkusz-danych/czesc/czesci-do-ciagnikow/zestaw-do-konwersji-mechanicznej-blokady-mechanizmu-roznicowego-mtz/h_7470875 I interesuje mnie właśnie taka blokada bo powiem szczerze ze nie chce mi się walczyć już z moja oryginalna , myślałem nad pneumatyka nawet ale znalazłem coś takiego jak mechaniczna blokada na dźwigienkę i pytanie moje jest takie czy udało się komuś to ściągnąć z Węgier bo ja nie mogę się wgl z gościem skontaktować 
  • Dodaj nową pozycję...
v