Zetek80

Pompa wspomagania nsz 16

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Zetek80    61

Witam. Ostatnio przy wymianie pompy wspomagania w moim MTZ pokusiłem się aby założyć nsz 16,Założyłem i ciekła,oddałem i dostałem kolejną.Drugą założyłem i na ok.10 motogodzin było okej i nie ciekła,ale po tym czasie było to samo.Moje pytanie dotyczy tego czy one z reguły tak ciekną czy po prostu trafiłem na kolejny szmelc? Co mogę z nią zrobić aby nie ciekła czy lepiej zmienić na oryginalną nsz 10 jednoczęściową nie skręcaną z 3 części. ( cieknie z połączeń między częściami) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NewBravo82    4

zetek , ja w moim mtz 82 mam 16tke od dobrych trzech lat i sucha jest od samego początku. Wymieniaj na gwarancje do skutku :)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    798

No właśnie. Ja co prawda zakładałem nsz-14 ale nie mam z niż problemów. 


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    151

To chyba by mu 10 godzin nie chodziła :P

Może trzeba dociągnąć te śruby od obudowy pompy.

Warto sprawdzić ciśnienie w układzie czy nie za duże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Ja też kilka razy montowałem NSZ 16 i nie było problemów. Reklamuj do skutku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Milosz27    177

Moja też ciekla i wynikalo to z tego że pompa jest zle obrobiona tzn.plaszczyzna pompy ktora dolega do ciagnika byla krzywa i po dokreceniu jej pojawialy sie naprezenia i ci za tym przecieki na laczeniu. Jedyny sposob to reklamacja. Sprawdz czy u ciebie tez niejest krzywa, moze to tylko moj przypadek ale znajc ruska to raczej nie tylko moj;)


Kupie Jonh Deere 6400, 6410, 6506, 6600, 6610.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    798

O widzisz Miłosz coś mi przypomniałeś.

 

W niektórych przynajmniej tych starszych silnikach gdzie był a pompa nsz-10 pompy nsz-14 i 16 nie wchodzą. Blok silnika ma nadlew który nie pozwala siąść płasko na uszczelce a dowalone na hama na bank skrzywi pokrywę. 

Sprawdź to i jeśli trzeba zeszlifuj nadlew.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zetek80    61

Dzięki Panowie za radę,tak zrobię,że sprawdzę płaszczyznę,jeśli nie przyniesie efektu to dalej reklamuje. Co do śrub to dociągałem i te zewnętrzne i wewnętrzne. A ciekawostką jest to,że gdy wyczyściłem ramę z cieknącego oleju do sucha i ciągnik nie był odpalany  przez 2 dni to i tak po tym czasie był widoczny wyciekający olej. ;/ Pozdrawim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macin2    0

Koledzy czy jest gdzieś manualna regulacja ciśnienia na orbitrolu?pompę mam nsz10 przy aktualnej temp ok 3 stopni na plusie po uruchomieniu silnika dzwoni mi ten przewód zasilający orbitrol od pompy dotknolem go to tak drzal jakbym go przy -20 odpalil.zmienilel olej i dalej to samo.boje się ze cos puści.dodam ze orbitrol jest danfos

Edytowano przez Macin2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    798

Z tego co wiem to nie ma. Miałem to samo na nsz-10.  Rozleciała się  z czasem, założyłem nsz 14 i cisza w zimie.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macin2    0

Z tego co wiem to nie ma. Miałem to samo na nsz-10. Rozleciała się z czasem, założyłem nsz 14 i cisza w zimie.

 

Dzis juz mialem dosyć ze dzwonilo przy temp bliskiej 0 i zrobiłem cos nietypowego wlalem 0,2 l ON do ukl wspomagania.po chwili dzwonienie ustapilo a i jak lekko się kreci kierownicą-zobaczymy co się będzie działo na rozgrzanym oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Mateusz95
      Witam. jestem zainteresowany kupnem belarusa. i czytałem ze jedne maja taka skrzynie a drugie taka. czym sie rózni skrzynia zsynchronizowana od niezsynchronizowanej. i która jest lepsza?
    • Przez BAD80
      Witam,
      posiadam mtz-82 z 96r. jestem jego drugim włascicielem. W ciągniku po dokonaniu zakupu zauwazyłem, że brakuje na spodzie ciągnika pokrywy tu pod tarczą sprzegłową.
      Dopiero podczas pracy uświadomiłem sobie z jakiego powodu - ciągnik jak się rozgrzeje to przez ten otwór wycieka olej. Jak chwilę postoi to pod spodem tworzyła się mała kałuża z oleju bo kapało. Widocznie nie ma tej pokrywy bo inaczej olej by się gromadził i by zaolejał tarcze sprzegłową ( tak myslę sam) Ostatnio musiałem zrobić przegląd, więc postanowiłem dorobić tą pokrywę tymczasowo, tak by nie nakapało na stacji;) Po powrocie i krótkiej pracy w polu zauważyłem, że olej zaczyna wyłazić naokoło szczeliny tu gdzie jest złączony przód ciągnika z tyłem ( tak myśle, że pewnie obracające się sprzegło tak rozbryzgało aż szczelinami olej wyszedł?), postanowiłem wykrecić tą pokrywe pod sprżegłem i wtedy wylało się sporo oleju i dosłownie ciurem się leje teraz jak jest rozgrzany i zwłaszcza wtedy gdy jest załączony WOM, natomiast na tej pokrywce zostało sporo syfu - tylko po jednym dniu. Moje pytanie jest takie skąd on się tam bierze i co mogło puścić? najpewniej przedostaje się ze skrzyni biegów bo tam stwierdzam ubytek oleju. Od spodu widzę, że olej gdzieś z góry wycieka i chyba bez rozpoławiania ciągnika nie da się stwierdzić gdzie jest defekt. Czy ktoś się już spotkał z czymś takim? Może ktoś posiada jakieś rysunki/katalog części gdzie jest narysowane co tam po kolei jest? W załączeniu kilka fotek... Z gory dziękuję za pomoc, mam ten ciągnik od niedawna, więc dopiero się go "ucze"

    • Przez ceston
      Czy jest możliwość kupienia samej gwiazdy na 8 szpilek do mtz 820 na przednie kola?
    • Przez MazurTOP
      Witam!!!
       
      Mam problem w MTZ 82 wyskakuje mi co jakis czas po trasie 9wiątka co jest???. skrzynia cicho pracuje
    • Przez johenek
      Witam
      Przepraszam jeśli temat się powtaża ale zalerzy mi na szybkiej odpowiedzi, a nie mogę nigdzie znaleźć podobnego tematu
       
       
      Mianowicie mam problem z odpalaniem mojego Belarusa, gdyż czasami odpala normalnie z kluczyka, a czasami słychać tylko takie tyknięcie przekaźnika po przekręceniu kluczyka i trzeba odpalać na zwarcie.
      Nie wiem co może być popsute ponieważ nie znam się dobrze na elektryce.
      Może ktoś się już z takim problemem spotkał i wie co trzeba wymienić
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.