Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tobi866 napisał:

Ma ktoś może na zbyciu noże do przyczepy samozbierającej "jugosłowiańskiej" SIP???. 

Mój sąsiad prawdopodobnie ma , bo kiedyś pożyczałem od niego przyczepę i próbowałem ciąć  , ale to porażka przekładnia padła mi po 0,5 ha i ogólnie  robota tym to męka więc nie polecam 

Ale jak chcesz to kiedyś przy okazji zagadam sąsiada czy ma te noże 

Opublikowano

Tam powinno być 6 albo 4 noże , jakby chciał sprzedać to chętnie bym kupił. Męka nie męka zależy w jakim stanie jest przyczepa. W piątek i sobotę zwiozlem 15 kursów i jakoś bardzo nie narzekam. 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Marecki2922 napisał:

Mój sąsiad prawdopodobnie ma , bo kiedyś pożyczałem od niego przyczepę i próbowałem ciąć  , ale to porażka przekładnia padła mi po 0,5 ha i ogólnie  robota tym to męka więc nie polecam 

Ale jak chcesz to kiedyś przy okazji zagadam sąsiada czy ma te noże 

Najlepiej nie pożyczać wychodzi ze ci się popsuła,u nas mówią,Nie masz swojego nie patrz cudzego.

Zawsze jak pożyczysz to jakoś musi się popsuć.Ja raz pożyczyłem a maszyna była już popsuta prze demno bo ktoś inny ją wcześniej pożyczył musiałem naprawić po honorowemu.I teraz nie pożyczam od kogoś ani komuś.Chyba ze jakieś duperele,worek cementu,drut zbrojeniowy,ze potem ktoś ci odda to samo.

Zresztą są tacy rolnicy co tylko na pożyczaniu jadą a jak coś kupią to takie rzeczy które się nie pożycza jak kombajn ale wtedy za darmo ci nie skosi,lub coś pobudują,Ty kupujesz wydajesz pieniądze żeby mieć a inny patrzy się pożyczyć aby zrobić swoją robotę za darmo.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Ale za to co powiedział na dzisiejszym filmie ma ode mnie wielkiego minusa .... 👎

To znaczy co takiego.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Najlepiej nie pożyczać wychodzi ze ci się popsuła,u nas mówią,Nie masz swojego nie patrz cudzego.

Zawsze jak pożyczysz to jakoś musi się popsuć.Ja raz pożyczyłem a maszyna była już popsuta prze demno bo ktoś inny ją wcześniej pożyczył musiałem naprawić po honorowemu.I teraz nie pożyczam od kogoś ani komuś.Chyba ze jakieś duperele,worek cementu,drut zbrojeniowy,ze potem ktoś ci odda to samo.

Zresztą są tacy rolnicy co tylko na pożyczaniu jadą a jak coś kupią to takie rzeczy które się nie pożycza jak kombajn ale wtedy za darmo ci nie skosi,lub coś pobudują,Ty kupujesz wydajesz pieniądze żeby mieć a inny patrzy się pożyczyć aby zrobić swoją robotę za darmo.

Ja nie mam problemu z pożyczaniem ani od kogoś ani komuś, jakoś sobie wzajemnie pomagamy albo odpracowujemy i sie nie niszczy. Ale pożycza sie miedzy sobą głównie rzeczy, które ciężko rozwalić typu talerzowka, brony, przyczepa na żniwa. Czasem ciągnik nawet jak jest potrzebny i tez nie ma problemu. Jedynie jak mulczer od znajomego pozyczalem to odpalałem mu dole bo to już jest maszyna bardzo droga w utrzymaniu. 

Opublikowano

jak kto uważa nie mówię ze to złe ale ja uważam inaczej.Ale w przyczepie oleje się mieszają i potem galareta się robi.

Nawet takie przysłowie jest żeby mieć przyjaciół nie powinno się pożyczać.

Ludzie dla dopłaty oddają a on by chciał znacznie wiencej wychodzi na to,a łubin słabo sypie za oranie i siew ledwo się wychodzi na plus to lepiej wziąć dopłatę i nie przewalać ziemi.

Opublikowano
9 minut temu, KlimekPL napisał:

ciężko rozwalić typu talerzowka, brony, przyczepa na żniwa. 

Mam dwie przyczepy - pożyczka je tylko dwóm osobom. Rok temu okazało się, że ktoś mi podpierdolil koło - złapał chyba kapcia i nie robił tylko przełożył całe koło. Oczywiście miałem świeże opony, a założył jakieś gówno, które zaraz się rozlazło. Winnych brak. W tym roku wyrwany siłownik z gniazda. Winnych brak. W drugiej przyczepie bort wygięty od ładowania balotów. Winnych brak.

Nie widziałem takiej jeszcze 

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-CID757-IDC5wsM.html

W sumie jakby można było tylnia os blokować, to i siłownik niepotrzebny :)

Opublikowano
15 minut temu, KlimekPL napisał:

Ja nie mam problemu z pożyczaniem ani od kogoś ani komuś, jakoś sobie wzajemnie pomagamy albo odpracowujemy i sie nie niszczy. Ale pożycza sie miedzy sobą głównie rzeczy, które ciężko rozwalić typu talerzowka, brony, przyczepa na żniwa. Czasem ciągnik nawet jak jest potrzebny i tez nie ma problemu. Jedynie jak mulczer od znajomego pozyczalem to odpalałem mu dole bo to już jest maszyna bardzo droga w utrzymaniu. 

U nas też co potrzeba to się pożycza od sąsiadów albo sąsiada ... Na żniwa to nawet 4 przyczepy jeżdżą u sąsiadów, kiedyś rozsiewacz się rozsypał a musiałem rozsiać nawóz to pojechałem od sąsiada pożyczyć a jak przyszło co do czego to pożyczył rozsiewacz razem z ciągnikiem 

Opublikowano (edytowane)

Platforma do zwijek to co chwilę u kogoś jeździ 

W tym roku qq była na zielono koszona to nawet sąsiad sam zaproponował żebym wziął od niego jednorzedowke żeby nie męczyć się z ręcznym wycinaniem 

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

Oj tam , różnie bywa z tymi pożyczkami np w tym roku pewien znajomy zaskoczył mnie chciał pożyczyć talerzówkę na 20-30 hektary ciężka ziemia i zaschnięta na beton 😒

Ogólnie ma około 150ha więc dziwie się że przyszła mu do głowy taka myśl , powinien nie pierdzielić się i kupić nową , bo to nie pierwsze jego podejście kiedyś porzyczyłem mu na testy to zrobił 15 ha 

• Confused 1
Opublikowano

Najgorsze w pożyczaniu jest to że jak pożyczysz to później oglądasz np przyczepę dwa tygodnie na podwórku u niego, i gdy Tobie potrzebna to sam musisz po nią pojechać i zabrać, w dodatku cała u*****a albo ziemia albo gnojem, zawias złamany i niby że już był i samemu trzeba spawać. 

• Like 1
Opublikowano

Ja też czasami coś pożycze ale wtedy to dbam nawet lepiej jak o swoje 😏 A w drugą strone jak pożyczam swoje komuś to tylko zaufanym , takim co jestem pewien że nie rozpierdolą

Opublikowano

Kiedyś pożyczyłem od sąsiada opryskiwacz - wjezdzalem na podwórko pod nisko zawieszonym kablem, patrzyłem tam gdzie niżej wisi, a zachaczylem lancami tam gdzie był wyżej (do dziś nie wiem jak to się stało) - w efekcie u znajomego 3godziny rownalismy te lance, plus potem malowanie, jeszcze do tego duszki że starości chyba 3sie rozsypały. Tzn nakrętki. 

Pożyczać starym się tylko jeśli naprawdę muszę. 

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Platforma do zwijek to co chwilę u kogoś jeździ 

W tym roku qq była na zielono koszona to nawet sąsiad sam zaproponował żebym wziął od niego jednorzedowke żeby nie męczyć się z ręcznym wycinaniem 

No tak ale są ludzie co kupią sobie prawie nowy luksusowy samochód zamiast lawety i będą ciągać twoją za darmo a ty będziesz jeździł jego nowym autkiem czy ci da.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v