Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko patrzałem kiedy tego dziadka na samochodzie przebije widłami ... Sami sobie bat kręcimy... Koleś z kosą ręczną zarobi pieniądze, ze spalinową rano wyda z 50zł za paliwo, żyłkę itp a zetnie nie więcej niż ten drugi. Na tym polega mechanizacja, kończy się na tym że nic się nie opłaca lepiej z zasiłku żyć 

• Haha 1
Opublikowano

Jeden rano kosę wyklepie, osełka i wio

Drugi wyda kasę na sprzęt, paliwo i olej i osiągnie podobny efekt kilkadziesiąt razy  wyższym kosztem. Na tym polega mechanizacja. 

Opublikowano

Bogaci już dawno wyćwiczyli mechanizm że lepiej nająć podwykonawcę niech zrobi robotę za 10tys, nie zapłacić , dać prawnikowi 3 tys i po sprawie

1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Coś za coś. Zdrowie kosztuje.

Dziwne .... mój brat lekarz najmuje gości do łupania drewna a w tym czasie dźwiga sztangi na siłowni i też za to płaci 

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano

to jest akurat taki przykład trochę skrajny bo porównuje się sprzęt do " pielęgnacji" trawnika do narzędzia którym kiedyś cała eurpa kosiła miliony hektarów a to porównianie powinno się składać z sierpa kosy  kosiarki konej snopowiązałki i na koniec kombajn ew snopowiązałkę zastąpić kosiarką rotacyjną lub dyskową bo to jest sprzęt zastępujący a nie że kiedyś jak wyżej każdy rolnik obrabiał 2 lub 3 hektary i przez tydzień kosił itp a dziś 3 ha to niektórzy w godzine opierdzielją ( ja w 3 rotacyjną )

Opublikowano
2 minuty temu, igor10246 napisał:

to jest akurat taki przykład trochę skrajny bo porównuje się sprzęt do " pielęgnacji" trawnika do narzędzia którym kiedyś cała eurpa kosiła miliony hektarów

Kombajnem akurat tylko operujesz, a z kosą spalinową dymasz więc porównanie dobre po mojemu 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, pawel885 napisał:

Dziwne .... mój brat lekarz najmuje gości do łupania drewna a w tym czasie dźwiga sztangi na siłowni i też za to płaci 

też się dziwię, jeszcze 4 lata temu jak się do stodoły po 1000 kostek zwoziło to nie szło ludzi do pomocy znaleźć a to siłownia i solarium w jednym a oni płacą i się pocą do tej ściany, swoją drogą to w technikum mieliśmy takiego osiłka co ciągle na siłowie itp bic 2 razy większy od mojego itp rzeźba niczym boga ze starożytnej grecji ale jak przyszło do siłowania na rękę to go szybko poskładałem, ale jaki miał wku... i się spytał " Igor skąd taką siłę masz" AAAA bo wiesz ja gnój ciepię 

@pawel885 z jednej strony masz rację , z drugiej to i tak przy każdym się narobisz bo dziś to inaczej ale na bizonie też się nawajchujesz czy tam nawdychasz a już nie mówiąc o kosiarkach czy snopowiązałkach ciągnionych przez konie 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła już olx chce za części do maszyn rolniczych kasy😡😡😡

🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯 1939

💣🔫🇩🇪

Od kiedy takie coś weszło? Może wyczerpany limit darmowych ogłoszeń?Tak też może być. Czyli teraz przewracarki bym nie wystawił.

Opublikowano
3 godziny temu, sebe1033 napisał:

Druga sprawa że idzie mechanizacja o ile w tym 2002 roku można było jeszcze mieć mało i się opłacało , a teraz maszyny są to i trzeba mieć więcej co z tego że się narobisz jak ktoś zmechanizuje i za tę samą pracę wyhoduje więcej . 

Mam faktury z lipca 2000 świnie szły na żywo po 5 zł. W tym samym roku ojciec dokupił 25 ha pola 3 klasy po 3 tys za ha. Sprawdź sobie jeszcze po ile w 2000 była mączka mięsno kostna, teraz młodzi rolnicy nawet nie wiedzą co to jest

• Like 1
Opublikowano

Dziadostwo podobno. Rwie się bardziej niż srajtaśma z biedronki. Na folii nie warto oszczędzać.

Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Potem jeszcze ją do zgrabiania. 

Przypomniały mi się czasy jak luzem siano wozilismy to też się podobnie robiło tylko wzdłuż pokosu się jeździło i się tak suwało a resztki grabiami. Tak samo liście z buraków cukrowych się zbierało ale już było trudniej bo ciężkie a jeszcze buraki wystające. A odnośnie rozwoju i mechanizacji, u rodziców kiedyś się poiło bydło wiadrami,ojciec się wkurwił i założył poidła i ogólnie wodę na całą oborę (mały budynek ale ułatwienie duże). I ponad 10  i lat człowiek  i się nie dźwigał z tymi wiadrami. Przyszedłem za zięcia a tu niespodzianka,wodę wiadrami noszą,chce założyć poidła ale dużo przeróbek bo wody nie ma w oborze pociągniętej,studnia kopana. Jedyny plus że obornik traktorem da się wywieźć ale jak by były poidła to bym powyrywał pewnie. I tak ta mechanizacja wygląda,albo dorobię się garba na wiadrach,albo na wywalaniu obornika widłami bo nie można tych dwóch rzeczy połączyć żeby miało to ręce i nogi. Wyciągu też się nie da zrobić bo stoi budynek za ścianą.

Opublikowano

My mieliśmy spych ma 60ce do takiego zbierania w kopy. Rama z ceownika a na dole poziomo zęby z bron i jazda wzdłuż wałków. 

Nie rozumiem jak może ni być miejsca na poidła? Pomiędzy krowami zawsze jest miejsce jak nie od żłobu to od stanowiska.

Opublikowano
8 godzin temu, farmtrac8244 napisał:

W taki razie teraz to zmienili.

A dziś normalnie i za darmo przedłużyło🤔

Może błąd systemu był, wczoraj kilka razy próbowałem i z aplikacji i z przeglądarki i komunikat płatne, a dziś normalnie jak zawsze🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v