Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bogaci już dawno wyćwiczyli mechanizm że lepiej nająć podwykonawcę niech zrobi robotę za 10tys, nie zapłacić , dać prawnikowi 3 tys i po sprawie

1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Coś za coś. Zdrowie kosztuje.

Dziwne .... mój brat lekarz najmuje gości do łupania drewna a w tym czasie dźwiga sztangi na siłowni i też za to płaci 

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano

to jest akurat taki przykład trochę skrajny bo porównuje się sprzęt do " pielęgnacji" trawnika do narzędzia którym kiedyś cała eurpa kosiła miliony hektarów a to porównianie powinno się składać z sierpa kosy  kosiarki konej snopowiązałki i na koniec kombajn ew snopowiązałkę zastąpić kosiarką rotacyjną lub dyskową bo to jest sprzęt zastępujący a nie że kiedyś jak wyżej każdy rolnik obrabiał 2 lub 3 hektary i przez tydzień kosił itp a dziś 3 ha to niektórzy w godzine opierdzielją ( ja w 3 rotacyjną )

Opublikowano
2 minuty temu, igor10246 napisał:

to jest akurat taki przykład trochę skrajny bo porównuje się sprzęt do " pielęgnacji" trawnika do narzędzia którym kiedyś cała eurpa kosiła miliony hektarów

Kombajnem akurat tylko operujesz, a z kosą spalinową dymasz więc porównanie dobre po mojemu 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, pawel885 napisał:

Dziwne .... mój brat lekarz najmuje gości do łupania drewna a w tym czasie dźwiga sztangi na siłowni i też za to płaci 

też się dziwię, jeszcze 4 lata temu jak się do stodoły po 1000 kostek zwoziło to nie szło ludzi do pomocy znaleźć a to siłownia i solarium w jednym a oni płacą i się pocą do tej ściany, swoją drogą to w technikum mieliśmy takiego osiłka co ciągle na siłowie itp bic 2 razy większy od mojego itp rzeźba niczym boga ze starożytnej grecji ale jak przyszło do siłowania na rękę to go szybko poskładałem, ale jaki miał wku... i się spytał " Igor skąd taką siłę masz" AAAA bo wiesz ja gnój ciepię 

@pawel885 z jednej strony masz rację , z drugiej to i tak przy każdym się narobisz bo dziś to inaczej ale na bizonie też się nawajchujesz czy tam nawdychasz a już nie mówiąc o kosiarkach czy snopowiązałkach ciągnionych przez konie 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła już olx chce za części do maszyn rolniczych kasy😡😡😡

🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯 1939

💣🔫🇩🇪

Od kiedy takie coś weszło? Może wyczerpany limit darmowych ogłoszeń?Tak też może być. Czyli teraz przewracarki bym nie wystawił.

Opublikowano
3 godziny temu, sebe1033 napisał:

Druga sprawa że idzie mechanizacja o ile w tym 2002 roku można było jeszcze mieć mało i się opłacało , a teraz maszyny są to i trzeba mieć więcej co z tego że się narobisz jak ktoś zmechanizuje i za tę samą pracę wyhoduje więcej . 

Mam faktury z lipca 2000 świnie szły na żywo po 5 zł. W tym samym roku ojciec dokupił 25 ha pola 3 klasy po 3 tys za ha. Sprawdź sobie jeszcze po ile w 2000 była mączka mięsno kostna, teraz młodzi rolnicy nawet nie wiedzą co to jest

• Like 1
Opublikowano

Dziadostwo podobno. Rwie się bardziej niż srajtaśma z biedronki. Na folii nie warto oszczędzać.

Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Potem jeszcze ją do zgrabiania. 

Przypomniały mi się czasy jak luzem siano wozilismy to też się podobnie robiło tylko wzdłuż pokosu się jeździło i się tak suwało a resztki grabiami. Tak samo liście z buraków cukrowych się zbierało ale już było trudniej bo ciężkie a jeszcze buraki wystające. A odnośnie rozwoju i mechanizacji, u rodziców kiedyś się poiło bydło wiadrami,ojciec się wkurwił i założył poidła i ogólnie wodę na całą oborę (mały budynek ale ułatwienie duże). I ponad 10  i lat człowiek  i się nie dźwigał z tymi wiadrami. Przyszedłem za zięcia a tu niespodzianka,wodę wiadrami noszą,chce założyć poidła ale dużo przeróbek bo wody nie ma w oborze pociągniętej,studnia kopana. Jedyny plus że obornik traktorem da się wywieźć ale jak by były poidła to bym powyrywał pewnie. I tak ta mechanizacja wygląda,albo dorobię się garba na wiadrach,albo na wywalaniu obornika widłami bo nie można tych dwóch rzeczy połączyć żeby miało to ręce i nogi. Wyciągu też się nie da zrobić bo stoi budynek za ścianą.

Opublikowano

My mieliśmy spych ma 60ce do takiego zbierania w kopy. Rama z ceownika a na dole poziomo zęby z bron i jazda wzdłuż wałków. 

Nie rozumiem jak może ni być miejsca na poidła? Pomiędzy krowami zawsze jest miejsce jak nie od żłobu to od stanowiska.

Opublikowano
8 godzin temu, farmtrac8244 napisał:

W taki razie teraz to zmienili.

A dziś normalnie i za darmo przedłużyło🤔

Może błąd systemu był, wczoraj kilka razy próbowałem i z aplikacji i z przeglądarki i komunikat płatne, a dziś normalnie jak zawsze🤔

Opublikowano (edytowane)

Kombinujesz żeby nie płacić za ogłoszenie ?  Mówiłem sprzedaj jak kupiec był !

Może nie było płatne , a tylko się zasugerowałeś tymi ich "propozycjami" promowanych i płatnych ogłoszeń ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
27 minut temu, Thomas2135 napisał:

My mieliśmy spych ma 60ce do takiego zbierania w kopy. Rama z ceownika a na dole poziomo zęby z bron i jazda wzdłuż wałków. 

Nie rozumiem jak może ni być miejsca na poidła? Pomiędzy krowami zawsze jest miejsce jak nie od żłobu to od stanowiska.

Miejsca jest żeby założyć,ale przy wywożeniu obornika jeździ się przy ścianie i ryzyko urwania poidła duże. Krowy stoją na łańcuchach do ściany. Żłobów nie ma i dlatego nie ma tego zabezpieczenia poidła i musiałoby być "w powietrzu"(u rodziców są żłoby to na nich poidło się wspiera). Zobaczę co teść będzie wymyślał na wiosnę, już coraz bliżej moich rządów bo coś wczoraj wspominał że nie da rady pomagać oczywiście nie mi tylko żonie. Wspominałem kiedyś o polu obok mnie że będzie na sprzedaż, wczoraj zagadał mnie właściciel czy byłbym chętny kupić 3,67ha, dodatkowo przy miedzy może w dzierżawę 1,64. Stawek nie podał jeszcze tylko jak zapytałem po ile to mówił że tak jak chodzi teraz ziemia. Nie jest to ziemia rewelacja ale koło domu. @Rolnik1973 pytanie, po ile u Cb za ha liczą? Bo blisko mam do Cb więc te same tereny i piach taki sam 😀

Opublikowano
35 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Prasa kostka

ojciec swoją sprzedał z 10 lat temu bo stała kilka lat nie używana a kupców , jak by dało rade to by z monitora komutera kasa jako zadetek wyskoczyła aby tylko im sprzedac a szło na ukraine , to był chłonny rynek przed  wojenką z rosją 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v