Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

mógł być sie dowiedzieć jak tym idzie ? i jak sobie radzą tarcze z pobieraniem ziaren gdy jest np. pół pojemnika nasion ... czy nie łupie ich bo np. bierze po 2 ziarnka

U mnie też sieje 😏 szału niema ale idzie, ziarna nie łupie  ,jak odmiana z grubym ziarnem to sieje rzadko pewnie trzeba by tarczki z większymi otworami założyć i ogólnie trzeba wolno jeździć bo inaczej nie nadąża zabierać ziaren

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

troche pomysłu i podsiewacz za grosze można dorobić ;)

z podsiewacza nie mam zamiaru rezygnować bo jest duża różnica w kukurydzy

Stare do jest dobre wino ;)

Umeczysz się tym pewnie i gra nie warta świeczki ..

Nie lepiej do pneumata dozbierac ? 

Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

To że po woli to wiem ;) tak samo jak przy siewie buraków 

Ale przecież on ma przekładnie to można zmieniać ilość wysianych nasion na hektar 

Na przekładni też ustawia

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

i jest różnica w wysiewie jak sieje drobne i grube ziarno ?

Troche jest przy grubych musi jeździć jeszcze wolniej żeby było ok 

Żeby talerzyk zdążył zabrać grubsze ziarno

Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

Jak się ma cena takiego Arbosa do markowego siewnika, średniej klasy ? Tak z ciekawości

https://www.otomoto.pl/oferta/arbos-ms-8130-siewnik-pkt-arbos-ms-8130-6-rzed-wer-z-podsiewaczem-i-aplikatorem-ID6BM8fx.html?

1 godzinę temu, Marecki2922 napisał:

Nowy Kuhn  czy Monosem jest blisko tej ceny  , więc taki arbos nie łatwo będzie sprzedać zwłaszcza że tu jest jako używany pewnie  ,, po pokazowy ,,

Tak właśnie patrzę w ogłoszenia po OLX i widzę że jakiegoś Gaspardo, czy Khuna można w podobnych pieniądzach wyrwać więc nie wiem czy się w tej cenie dużo tych siewników sprzeda.

Ciekawe czy się ciągniki Arbos sprzedają! Mi się bardzo podoba jeden sadownik z nich.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, slawek74 napisał:

Na kilka ha to lepiej wziąś usługę niż to omijać na podwórku czy też w garażu☺

co roku bierze sie usługi monosemem z podsiewaczem ale lubie bawić sie odmianami i siać nawet po worku kilku odmian a nie którym to nie pasuje że co chwile trzeba dosypywać

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

akurat ten co sieje to nic nie gada tylko sypie i sieje tak jak mu sie powie

Ten mój znajomy ma jako jedyny w bliskiej okolicy i sieje tym u kilku rolników od kilku lat ,pewnie że bez porównania lepszy by był pneumatyczy😏,kupuj najwyżej jak nie spełni twoich oczekiwań to sprzedasz i już 

Opublikowano

Ludzie... 

Arbos nic nie produkuje. Tylko maluje na biało zielono.

Ciągniki Arbosa to chińskie Lovole z silnikiem Kohler. 

Wszelkie siewniki i opryskiwacze to wszystkim dobrze znany Mater Macc 

Jeżeli ktoś chce kupić sadownika to za 60-70% Korbankowego Arbosa ma niebieskiego Lovola

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@slawek74 tylko tyle że tak jak ustawił wysiew nasion i nawozu na początku tak sie od kilku lat i nic nie przestawia tzn. nasiona w granicach 111 tyś na hektar i nawóz 200kg na hektar
nawóz mi pasi ale wysiew można by było inny spróbować

a jednak swój to swój ... sie sieje jak chce ile chce gdzie chce i nic nikomu nie trzeba tłumaczyć

Edytowane przez Rolnik7343
  • Like 1
Opublikowano

nawozu troche za malo a  nasion zdecydowanie za duzo-nawet jak na kiszonke, na naszych glebach to 80-90 tys siejemy, nawozu 250- obornika ze 30 lat nie widziala ziemia i sztucznego trzeba sypac, 300kg mocznika przedsiewnie idzie czasami. 

tak jak pisza koledzy albo usluga, albo nawet jakas stara polska unia, u nas bioro 100 za ha , wiec jaki jest sens kupic maszyne ktora pare godzin w roku bedzie uzywana ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v