Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, konteno napisał:

@extrabyk extrabyq , co o tym sądzisz ? https://www.olx.pl/oferta/okazja-oddam-15-ha-trawy-do-skoszenia-w-jednym-kawalku-CID757-IDwfw7Z.html#8d8d7b56a9

Nie wiem kolego czemu mnie o to pytasz :D ale skoro pytasz to mogę coś napisać...te łąki są dość blisko mnie bo to tylko parę kilometrów. Typowe łąki pod dopłaty. Trochę już wyrównane kosiarkami przez różnych narwańców, którzy próbowali coś tam kosić. Koszone są co roku na siano więc to na plus. Dziwne,że w tym roku oddają na pniu za darmo bo wcześniej przeważnie sami kosili, suszyli i belowali korzystając z usług. Podejrzewam,że słabo na tym wychodzili finansowo więc teraz próbują w ten sposób. Jest to wspólnota więc ewentualne koszty i zyski trzeba dzielić a z tym wiadomo jak jest. Skład botaniczny tych łąk typowy dla takich dawno odsiewanych łąk. Zdarzają się miejsca bardzo dobre ale też całe połacie pokrzyw itp. Generalnie dla koni i bydła mięsnego lub ewentualnie zasuszonych krów i jałówek towar do przyjęcia. Są to jednak łąki torfowe i siano czuć tym torfem a nie wszystkim zwierzakom to pasuje. Mam swoje takie łąki i z nich siana nie zbieram tylko idzie bijakowa. Nie wiem tylko skąd ten gość ma taką wiedzę,że w tym roku będzie tam więcej siana niż rok temu skoro u nas wszędzie jest tak ok. 50% mniej i to nawet na tym bardziej mokrych.

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Taaa , i czasami do GS-u podjechał ...:D

Akurat gość pochodzi ze stron skąd brat ma znajomych że szkoły  i ten znajomy potwierdził wszystko ze sprzęt dbany i prace wykonywane nie za ciężkie. Do dyspozycji miał jeszcze mf255, jd 140km i steyr 180km(nie pamiętam modeli) no i ładowarka. Jak narazie ciężkiej pracy u nas nie wykonywał ale jesteśmy zadowoleni. Kupiony jako pomocnik dla Belarusa 920.3 bo ma tura i tylko przy nim używany,w te żniwa posępne go do agromasza 2,6m ścierniskowego. Z pługami radzi sobie świetnie. Myślę aby kupić do niego agregat uprawowo siewny 3m z siewnikiem do niego tylko nie wiem jaki zestaw dobrać. Może coś doradzicie? Dodam że jeżeli Zetor nie da rady z nim(92KM)4300kg udzwigu to może Belarus pójdzie (84KM) 4500kg.

Opublikowano

@Belaruss820 tylko chyba nie sądzisz że od zawsze miał do pomocy wszystkie te traktory. Tak to z reguły jest że najwiekszy ciągnik po pewnym czasie staje się średnim, a później jeszcze pomocnikiem na podwórku, ale nie ludz się że przez pierwsze lata na gospodarce dali mu ostygnąć, tym bardziej że jak piszesz zdążył zarobić na steyera i johna. Oczywiście nie neguję stanu twojego ciągnika, bo nawet ten intensywnie używany może być naprawdę zadbany

• Like 1
Opublikowano

A agregacie uprawowo-siewnym do tego Zetora zapomnij, że 3m pociągnie. Może jeszcze aktywny ? Jesli już to szybciej bierny 2,5m z lekkim siewnikiem. No chyba że masz całe pole za stodołą równe jak stół i sam piach.

Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Taaa , i czasami do GS-u podjechał ...:D

nie wiem skąd takie podejście że każdy używany traktor , samochód zajechany na maksa, licznik cofnięty o połowę ,nie wszystkie takie są i nie wszyscy tak robią

Opublikowano

Ale też nie wierz w to że kupił chłop  traktor w 96r za kupę pieniędzy żeby tylko do pługa go zapinać i nawoz rozsiać, a całą resztę, przyczepy ze zbożem, agregat, siewnik i cała resztę mf255 robił. 

Opublikowano

No ja też staram się dbać o to co tam posiadam , no ale jakoś jak kupuję to tych z pod koca znaleźć nie mogę B| .

Opublikowano

Przecież stary, uzywany, kilkudziesięcioletni sprzęt nie oznacza że to sprzęt zniszczony, są sprzęty których reanimować się nie opłaca, są dobite, wyrobione z każdej strony, pogięte, zardzewiałe, a są tez takie naprawiane na bieżąco, zadbane, użytkowane z głową, garazowane, i te mimo 20 czy 30 lat na karku są gotowe pracować drugie tyle bez żadnych remontów na już. 

Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

Ale też nie wierz w to że kupił chłop  traktor w 96r za kupę pieniędzy żeby tylko do pługa go zapinać i nawoz rozsiać, a całą resztę, przyczepy ze zbożem, agregat, siewnik i cała resztę mf255 robił. 

a właśnie wierzę bo sąsiad ma Skodę z 94r którą przejechał 68 tys km Toyotę Corollę którą przez 9 lat przejechał ok 7tyś km

na 5 ha pola trzy traktory i bizona to ile godzin ten sprzęt robi ,kukurydza i pszenica bez hodowli ,uwierzysz?

Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał:

a właśnie wierzę bo sąsiad ma Skodę z 94r którą przejechał 68 tys km Toyotę Corollę którą przez 9 lat przejechał ok 7tyś km

na 5 ha pola trzy traktory i bizona to ile godzin ten sprzęt robi ,kukurydza i pszenica bez hodowli ,uwierzysz?

Tylko pewnie nic z tego nigdy nie sprzeda, następcy brak, liczy że zabierze wszystko ze sobą do grobu. A przyjdą spadkobiercy, i ożenią wszystko hurtem handlarzowi za pół pieniędzy, i tyle będzie z tych rarytasów w idealnym stanie.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

1m3 zboża to około 800kg, zalezy od gęstości. 20 pojemników to 16 ton, a weź się z tym szarp i przestawiaj. Dobre dla gołębiarzy na 2 tony ziarna :D

Prędzej bym powiedział że 1m3 waży max 800kg... Skrzyniopalety bez sensu, za 1/10 kasy masz raz użyte bigbagi np po cukrze a efekt ten sam - a nawet masz wiązany spust na dole 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, bratrolnika napisał:

@Belaruss820 tylko chyba nie sądzisz że od zawsze miał do pomocy wszystkie te traktory. Tak to z reguły jest że najwiekszy ciągnik po pewnym czasie staje się średnim, a później jeszcze pomocnikiem na podwórku, ale nie ludz się że przez pierwsze lata na gospodarce dali mu ostygnąć, tym bardziej że jak piszesz zdążył zarobić na steyera i johna. Oczywiście nie neguję stanu twojego ciągnika, bo nawet ten intensywnie używany może być naprawdę zadbany

Nie,no wiadomo że musiał na nie sobie zarobić,ale też wiem że pomagał mu przy tym kolega( tu nie wiem jakim ciągnikiem). Ale jeżeli chodzi o stan ciągnika to poszanowany(z opini kolegi brata to gość dbał o sprzęt). 

24 minuty temu, soltys48 napisał:

To ile on tych pługów ciągnie??2 czy wiecej??

Oj czepiasz się za słowa 😀grudziądzkie 5 stare (od nowego bo takie kupił z ciągnikiem) u siebie ciągał a u nas bomet 4x35(kupiony do ursusa 902).

42 minuty temu, jahooo napisał:

A agregacie uprawowo-siewnym do tego Zetora zapomnij, że 3m pociągnie. Może jeszcze aktywny ? Jesli już to szybciej bierny 2,5m z lekkim siewnikiem. No chyba że masz całe pole za stodołą równe jak stół i sam piach.

Pola równe no i tu się składa że klasa 5 i 6,piachy konkretne to to nie są ale pyli jak nie wiadomo co. Siewnik meprozet może?? A agregat to bierny jedynie, ale nie wiem jaki by dobrać

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jahooo napisał:

1m3 zboża to około 800kg, zalezy od gęstości. 20 pojemników to 16 ton, a weź się z tym szarp i przestawiaj. Dobre dla gołębiarzy na 2 tony ziarna :D

Tylko ten pojemnik ma na moje oko max 06-0,7 m3. I BB na pewno jest lepszym rozwiązaniem. Przynajmniej miejsca nie zajmuje po sprzedaży zboża

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
22 minuty temu, bratrolnika napisał:

Tylko pewnie nic z tego nigdy nie sprzeda, następcy brak, liczy że zabierze wszystko ze sobą do grobu. A przyjdą spadkobiercy, i ożenią wszystko hurtem handlarzowi za pół pieniędzy, i tyle będzie z tych rarytasów w idealnym stanie.

mylisz się , ma córkę ,zięcia wnuczkę

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Którzy tylko czekają na spadek:D

A tak na poważnie nie mówię że nie jest tak jak mówisz, ale takie przypadki zdarzają się nad wyraz rzadko, może jeden na gminę, może nie.

i znów się mylisz już parę lat temu przekazał gospodarstwo córce , zięciowi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v