Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam troszke fora mi sie pomieszaly z tym pytaniem hehe nie moge znalesc nic na forum jak ustawic nadmuch w piecu defro optima plus mianowicie zamontowalem tymczasowo piec w domu obsluguje go starsza kobieta 70 lat mianowicie juz mam dosyc bo co pojade do niej to chebel i smole zdzieram z pieca ustawiam nadmuch jak naj mniejszy i dalej tworzy sie smola na sciankach juz przerobilem go tylko na dolne spalanie zatykajac jedno przejscie dymu moze to moj blad i powinienem ustawic nadmuch okolo 50% a nie 20% myslac ze cieplo nie bedzie uciekalo w komin ciag jest dobry piec dogrzany 70/65na powrocie w domu mam olejowe tak wiec nawet nje mam rozeznania co ijak paliwo stale troszke drzewa reszta wegiel piec jest pierwszy sezon po nastepnym zostanie przeniesiony do mojego warsztatu 120 m2 a tam pojdzie olej albo gaz z gory dzieki za podpowiedzi

Opublikowano

moze masz mokry towar do palenia... tez sie moze tak robic... sprobuj nie zamykac wylotu do komina niech bedzie otwarty na cale i dmuchawe ustaw na okolo 40% reszte pieca zamknij i obserwuj co sie dzieje moze cos pomoze... pozdt

Opublikowano

jaką masz instalację grawitacja czy podłogówka jakaś , jaka moc pieca i jaki metraż ma ogrzewać , nie jestem specjalistą ale nadmuch to strata energii  a sadza to zły stosunek tlenu do spalającego się paliwa

Opublikowano

Miedziowo- aluminiowe zadnej podlogowki piec ma 11kw na metraz 110m nadmuch robi robote bo ile mozna zagladac do pieca pompa wody tez jest

rozmawialem z kilkoma osobami i wegiel z tego skladu zekomo tez sie smoli w kuchniach weglowych i grzybkach w tym roku juz tego nie sprawdze bo bylem zmuszony wyjechac

Opublikowano

wg  mnie za duży kocioł można się pokusić o zmniejszenie komory paleniska ale to szerszy temat ,mój 14kw ogrzewa prawie 200mkw  z lat 70tych i rzadko sie zdarza by chodził pełną parą( muszą być duże mrozy) , proponował bym wywalenie i zaślepienie otworu po dmuchawie( bo wywala za dużo ciepła i gazów a to przeciesz energia)  w komin i założenie miarkownika ciągu ( wystarczy mech. ok 100zł) sprawdzone i ekonomiczne , przy paleniu drewnem sosna i topola mam nalot sadzy  , ale przy węglu węglem kocioł w śeodku jest bielutki , oczywiście jakość węgla ma b. duże znaczenie  :)  :)

Opublikowano

wg  mnie za duży kocioł można się pokusić o zmniejszenie komory paleniska ale to szerszy temat ,mój 14kw ogrzewa prawie 200mkw  z lat 70tych i rzadko sie zdarza by chodził pełną parą( muszą być duże mrozy) , proponował bym wywalenie i zaślepienie otworu po dmuchawie( bo wywala za dużo ciepła i gazów a to przeciesz energia)  w komin i założenie miarkownika ciągu ( wystarczy mech. ok 100zł) sprawdzone i ekonomiczne , przy paleniu drewnem sosna i topola mam nalot sadzy  , ale przy węglu węglem kocioł w śeodku jest bielutki , oczywiście jakość węgla ma b. duże znaczenie  :)  :)

Opublikowano

w komin i założenie miarkownika ciągu ( wystarczy mech. ok 100zł) sprawdzone i ekonomiczne , przy paleniu drewnem sosna i topola mam nalot sadzy  , ale przy węglu węglem kocioł w śeodku jest bielutki , oczywiście jakość węgla ma b. duże znaczenie  :)  :)  Potwierdzam to działa i piec marki DEFRO jest do tego przystosowany , mam taki piec i działa super . Polecam 

Opublikowano (edytowane)

czyli nie jestem sam z miarkownikiem :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: plus dodatkowe powietrze nad opał z drzwiczek zasypowych i jest rewelka a dmuchawkę na półkę w garażu he he ;) a pro po jaka temp na piecu

Edytowane przez jacek3773
Opublikowano

Na piecu mam 65/60 mikser robi robote nadmuch jest wlasnie w popielnik piec kupilem taki bo na takiego mialem kase aktualnie a bede go przenowil do warsztatu i zasilanie bedzie olejem przepracowanym z alternatywa wengla na bardzo zimne nocki

Opublikowano

piec jest  bdb poza tym coś jest nie halo , kocioł jest przewymiarowany temp 65/60 i sadza w piecu ;) ;)  to przy obecnej temp na zew. powinieneś mieć w domu +40 a dmuchawa robi taką robotę że pól ciepła leci w komin ,,,,,,,,pomału się gubię  moje zużycie na sezon 2m^ drewna kiepskiej jakości i 2,5t węgla średnio przez ostatnie lata  , staram się cie zrozumieć i

pomóc :blink: :blink:

Opublikowano (edytowane)

Na piecu mam taka temperature bo jest zalozony zawur 4drozny zwany mikser w domu na grzejnikach jest 35 stopni zuzylem w tym roku 1.5 tony i toche drzewa jakies 4 wrota wrota od stodoly

Moze szczyt stodoly jutro zona ma prywiesc wegiel z innego skladu lub zobaczymy na innym weglu jaki bedzie efekt bo jak rozmawialem z kolega co ma kuchnie i tym wenglem pali to tez wlasnie nazeka ze mu sie smola robi w na fajerkach i garkach a tam nadmuchu nie ma na czopuchu mam zrobiony zwykly termometr i temperatura jest tam jakies 80 stopni nie pamietam dokladnie

Edytowane przez grzesmaly