Polecane posty

grzesmaly    692

Witam troszke fora mi sie pomieszaly z tym pytaniem hehe nie moge znalesc nic na forum jak ustawic nadmuch w piecu defro optima plus mianowicie zamontowalem tymczasowo piec w domu obsluguje go starsza kobieta 70 lat mianowicie juz mam dosyc bo co pojade do niej to chebel i smole zdzieram z pieca ustawiam nadmuch jak naj mniejszy i dalej tworzy sie smola na sciankach juz przerobilem go tylko na dolne spalanie zatykajac jedno przejscie dymu moze to moj blad i powinienem ustawic nadmuch okolo 50% a nie 20% myslac ze cieplo nie bedzie uciekalo w komin ciag jest dobry piec dogrzany 70/65na powrocie w domu mam olejowe tak wiec nawet nje mam rozeznania co ijak paliwo stale troszke drzewa reszta wegiel piec jest pierwszy sezon po nastepnym zostanie przeniesiony do mojego warsztatu 120 m2 a tam pojdzie olej albo gaz z gory dzieki za podpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
siwymirek    1

moze masz mokry towar do palenia... tez sie moze tak robic... sprobuj nie zamykac wylotu do komina niech bedzie otwarty na cale i dmuchawe ustaw na okolo 40% reszte pieca zamknij i obserwuj co sie dzieje moze cos pomoze... pozdt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    260

Mokre drzewo smołuje piec. Tego typu paliwo powinno byc sezonowane przynajmniej ze dwa lata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

jacek3773    20

jaką masz instalację grawitacja czy podłogówka jakaś , jaka moc pieca i jaki metraż ma ogrzewać , nie jestem specjalistą ale nadmuch to strata energii  a sadza to zły stosunek tlenu do spalającego się paliwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesmaly    692

Miedziowo- aluminiowe zadnej podlogowki piec ma 11kw na metraz 110m nadmuch robi robote bo ile mozna zagladac do pieca pompa wody tez jest


rozmawialem z kilkoma osobami i wegiel z tego skladu zekomo tez sie smoli w kuchniach weglowych i grzybkach w tym roku juz tego nie sprawdze bo bylem zmuszony wyjechac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek3773    20

wg  mnie za duży kocioł można się pokusić o zmniejszenie komory paleniska ale to szerszy temat ,mój 14kw ogrzewa prawie 200mkw  z lat 70tych i rzadko sie zdarza by chodził pełną parą( muszą być duże mrozy) , proponował bym wywalenie i zaślepienie otworu po dmuchawie( bo wywala za dużo ciepła i gazów a to przeciesz energia)  w komin i założenie miarkownika ciągu ( wystarczy mech. ok 100zł) sprawdzone i ekonomiczne , przy paleniu drewnem sosna i topola mam nalot sadzy  , ale przy węglu węglem kocioł w śeodku jest bielutki , oczywiście jakość węgla ma b. duże znaczenie  :)  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek3773    20

wg  mnie za duży kocioł można się pokusić o zmniejszenie komory paleniska ale to szerszy temat ,mój 14kw ogrzewa prawie 200mkw  z lat 70tych i rzadko sie zdarza by chodził pełną parą( muszą być duże mrozy) , proponował bym wywalenie i zaślepienie otworu po dmuchawie( bo wywala za dużo ciepła i gazów a to przeciesz energia)  w komin i założenie miarkownika ciągu ( wystarczy mech. ok 100zł) sprawdzone i ekonomiczne , przy paleniu drewnem sosna i topola mam nalot sadzy  , ale przy węglu węglem kocioł w śeodku jest bielutki , oczywiście jakość węgla ma b. duże znaczenie  :)  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesmaly    692

Dmuchawa ustawiona na 25% przyslona na dmuchawie przymknieta na polowe i to samo na kominie na drzewie jest lepiej ale na wengli to juz masakra smola jedna tylko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebastian84    5

 w komin i założenie miarkownika ciągu ( wystarczy mech. ok 100zł) sprawdzone i ekonomiczne , przy paleniu drewnem sosna i topola mam nalot sadzy  , ale przy węglu węglem kocioł w śeodku jest bielutki , oczywiście jakość węgla ma b. duże znaczenie  :)  :)  Potwierdzam to działa i piec marki DEFRO jest do tego przystosowany , mam taki piec i działa super . Polecam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek3773    20

czyli nie jestem sam z miarkownikiem :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: plus dodatkowe powietrze nad opał z drzwiczek zasypowych i jest rewelka a dmuchawkę na półkę w garażu he he ;) a pro po jaka temp na piecu

Edytowano przez jacek3773

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesmaly    692

Na piecu mam 65/60 mikser robi robote nadmuch jest wlasnie w popielnik piec kupilem taki bo na takiego mialem kase aktualnie a bede go przenowil do warsztatu i zasilanie bedzie olejem przepracowanym z alternatywa wengla na bardzo zimne nocki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek3773    20

piec jest  bdb poza tym coś jest nie halo , kocioł jest przewymiarowany temp 65/60 i sadza w piecu ;) ;)  to przy obecnej temp na zew. powinieneś mieć w domu +40 a dmuchawa robi taką robotę że pól ciepła leci w komin ,,,,,,,,pomału się gubię  moje zużycie na sezon 2m^ drewna kiepskiej jakości i 2,5t węgla średnio przez ostatnie lata  , staram się cie zrozumieć i

pomóc :blink: :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesmaly    692

Na piecu mam taka temperature bo jest zalozony zawur 4drozny zwany mikser w domu na grzejnikach jest 35 stopni zuzylem w tym roku 1.5 tony i toche drzewa jakies 4 wrota wrota od stodoly

Moze szczyt stodoly jutro zona ma prywiesc wegiel z innego skladu lub zobaczymy na innym weglu jaki bedzie efekt bo jak rozmawialem z kolega co ma kuchnie i tym wenglem pali to tez wlasnie nazeka ze mu sie smola robi w na fajerkach i garkach a tam nadmuchu nie ma na czopuchu mam zrobiony zwykly termometr i temperatura jest tam jakies 80 stopni nie pamietam dokladnie

Edytowano przez grzesmaly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesmaly    692

Panowie a teraz jak myslicie jak sie wypalil i jak zostalo w piecu wegiel sprawdzony wziety od kolegi co nim opala u siebie w domu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez rafals2
      Jaką halę opłaca się bardziej postawić ma mieć wymiary 40x12x4,5. Przeznaczenie to magazyn zbożowy jak również na maszyny. Której koszt postawienia jest mniejszy ??
    • Przez Pawel89pl
      Witam . Od jakiegoś czasu zastanawiam się na stworzeniem budynku w którym można przechowywać zarówno płody rolne jak i maszyny rolnicze .  Interesuje mnie hala o wymiarach mniej więcej 12 na 20 metrów . Teraz tak na rynku jest dość  duża rozbieżność cen . Hala  blaszana w ogłoszeniach wychodzi około 50tys zł a hala z  konstrukcji stalowej to już koszt około 70-80tys  . Czy ktoś coś doradzi ?  Z góry dzięki za pomoc
    • Przez chillout89
      Witam, czy ktoś posiada wagę samochodowa na swój własny użytek. Czy warto jest zainwestować w np. wagę osiową i czy jest wystarczająco dokładna?
    • Przez iroo10
      Witam. 
      Mam w planach wykorzystać pomieszczenie w starej oborze jako garaż/warsztat. Wymiary pomieszczenia to ok 7m długości, 6m szerokości i ok 3m wysokości wewnątrz. W chwili obecnej nie ma tam stopu, natomiast w poprzek pomieszczenia leżą 3 belki a na nich drążki na których jest słoma. Mam zamiar usunąć starą słomę i drążki, więc zostaną same belki. W warsztacie będzie używana szlifierka kątowa i spawarka i tu zaczyna się moje pytanie jak oddzielić dach te pomieszczenie od dachu który jest odeskowany? Najlepszym rozwiązaniem byłoby zalanie betonowego stropu ale to są spore koszta. Myślałem nad zrobieniem "stropu z blachy" ale ze względu na skraplanie na powierzchni blachy odpada. Kolejnym wyjściem nad którym się zastanawiam jest płyta OSB, tylko co z palnością przy szlifierce i spawarce? 
      Może ktoś macie jakieś inne pomysły jak to stosunkowo tanio wykonać?
    • Przez jeziu89
      Dzień dobry,
      na początek krótka wizytówka, żeby łatwiej było Wam mi pomoc
      Na codzień pracuje w firmie nasiennej. Dodatkowo prowadzę z teściem gospodarstwo na 30ha słabych stanowisk na pograniczu lubuskiego i wielkopolski. Główna uprawa: kukurydza na ziarno (ok 20ha)
      Jednym z glowniejszych kierunków działalności są usługi związane z siewem kukurydzy (ok 800ha) i zbiorów zbóż i kukurydzy (łącznie prawie 1000ha) 
      Jaka suszarnie polecicie przy założeniu ze chcielibyśmy skupować od rolników w sezonie ok 1000-1500t mokrej kukurydzy. Do tej pory korzystaliśmy z usługi suszenia. Lecz wiadomo różnie z tym bywa. 
      Zasilanie suszarni tylko LPG. Przechowywanie suchej kukurydzy tylko hala. Budżet 250tys suszarnia. Kosimy głównie to co siejemy czyli DENTy 
      Rolnicy u których kosimy to maja różne pola, 2/5/10 ha co za tym idzie tracimy czas na przejazdy. Wiec dostawy mokrej na suszarnie o różnych częstotliwościach. Dziennie jesteśmy w stanie skosić 20-35ha
      Co polecacie z praktycznego punktu widzenia? 
      Stacjonarna czy przewożona ?
      porcjowa czy o ruchu ciągłym ?
      chłodnica czy bez ?
      daszkowa?
      Jaka wydajność dobowa? Myśleliśmy ok 120/150t/dobę 
      Drzewicz, Araj, PolNet...?
       
      Dzieki za pomoc!
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.