Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj zazdrościmy wam że myślicie nad skracaniem owsa u nas susza sama go skróciła zwłaszcza na słabych glebach praktycznie nie będzie się opłaciło sprzątać ,dzisiaj byłem presować siano na usłudze i jechałem obok słabych gleb jak by popadało może jeszcze tę tonę dwie by zebrali z ha tylko skąd dokładać do tego interesu ,miastowi instuowani przez media jak na wsi dobrze kasa leci sama z UNI nie pojmą jak skromnie trzeba potrm wegetować

Opublikowano

dziś i ja byłem na przeglądzie pól i owies wygląda najgorzej,jeszcze z tydzień temu piekny na całym polu dziś liście się skręcają od temperatury, końcówki liścia flagowego przypalone..........

a miałem chyba najlepszy owies w życiu...........

Opublikowano

zapowiadał się pięknie..... miesiąc temu przejechałem jeszcze owies CCC 1,3l/h bo naprawdę był fajny, a dzisiaj już nawet nie chcę jechać na pole zobaczyć co z niego zostało. Dziennie zapowiadają deszcze a u mnie w opolskim nie padało już 5 tygodni.

Opublikowano

A żółwinka zbożowego nie widziałeś przypadkiem?? :D

Opublikowano

Do niedawna breton szedł mi na rekord. Po ostatniej wizycie na polu stwierdziłem, że go we worku do domu przyniosę. Cholerna susza.

Breton ładnie wygląda ale niestety słabiej sypie,przynajmniej u mnie tak było.

Opublikowano

To jeszcze  pocieszyłeś  @donwetera    ;)     mój  Bingo  taki  na 4 +   susza  straszna  na 6  klasie cienki  ale  na 5  w  niektórych  wiechach  naliczyłem   60  ziaren.  :D   deszczu jeszcze  mu trzeba.

Opublikowano (edytowane)

To taki żarcik, wiem że w Kujawsko Pomorskim jest sucho. Był artykuł w Farmerze o żółwinku, że objawy zasychania mogą być powodowane przez niego właśnie. U mnie jeszcze owies się trzyma. Trochę dobrej roboty robią bobry, bo woda z rowu szybko nie spływa. Jak nie popada, to i one nie pomogą.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie wiem jaki będzie przyrost plonu z powodu obecności bobrów. Poza tym należałoby zrobić jakieś badania, żeby ogłoszenie było wiarygodne.

Znalazłem za granicą trochę informacji o uprawie owsa. Siać trzeba 2 - 3 buszle na akr, na głębokość 1-1.5 cala. Nic, tylko naśladować. :D

Edytowane przez a1fe26c2
Gość a1fe26c2
Opublikowano

Może być, pryskałem nim w tym roku i pola są w miarę czyste. W miarę, bo trochę ziela wzeszło po opryskach.

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

U mnie słoma idzie w glebę, ale w etykiecie jest napisane, że słoma potraktowana Mustangiem może być używana jako pasza i ściółka. Kłopotliwe jest stosowanie obornika ze słomy potraktowanej tym preparatem.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Ja mam inny problem, 1/3 pola na wzniesieniu praktycznie już uschła (susza), 1/3 dosycha a 1/3 jest zielona.

Co dalej z tym zrobić? Czy owies osypie się z tej uschniętej części zanim ten zielony dojdzie?

Gość a1fe26c2
Opublikowano

Szansa na to jest spora. W literaturze zaleca się desykację w takim wypadku. Tylko czy chcesz paskudzić zboże chemikaliami?

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Pryskaj preparatami z dikwatem, glufosynatem amonu lub glifosatem. Wejdź na stronę Instytutu Ochrony Roślin i wybierz sobie rodzaj pestycydu "desykant". Ta wyszukiwarka niestety nie wskazuje żadnego preparatu do desykacji zbóż. Będzie problem z doborem herbicydu, żeby nikt się nie przyczepił o użycie nierejstrowanego środka.

Możliwość desykacji owsa jest wskazana w etykiecie Roundup Max 2.

Edytowane przez a1fe26c2