Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

U nas krowiarze łapią owies.

Pszenżyto 800-900 sprzedawałem na wiosnę, a owies nawet 1200. 

Krowiarz stan umysłu przecież jęczmień bardziej opłacalny dać. Chyba że chodzi o jakieś wypełnienie czy coś owsem 🤔

9 godzin temu, michalcium napisał(a):

U mnie odkąd cena owsa poszybowała w górę przestawiłem się na jęczmień bo było opłacalnej i tak już zostało 

Masz mleczne czy opasy? 

Opublikowano

Pewnie, że jęczmień lepszy, kolega kupuje ze żniw kilka patelni, ale większość woli owies.

Pszenżyta boją się jak ognia.

Dlatego sieję trochę owsa. Wolałbym pszenżyto bo dużo bardziej stabilne i słomy opór, ale jak klientela na co innego jest to się sieje. 

Jęczmienia nie mam bo nie chce mi się kolejnego rodzaju zboża na magazynie oddzielać 

Ojciec u mnie kiedyś też tylko owies z jęczmieniem i nic innego bo zapalenia zaraz będą. Jak ja zacząłem to mieszanki tylko trochę szło dla okrasy, a 80% pszenżyto 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Krowiarz stan umysłu przecież jęczmień bardziej opłacalny dać. Chyba że chodzi o jakieś wypełnienie czy coś owsem 🤔

Masz mleczne czy opasy? 

Mleczne i opasy 

Opublikowano
22 minuty temu, drobny napisał(a):

Snowbird siany końcem września

snow.jpg

Ładny. Jaka obsada? Coś pod korzeń dostało? Jaka klasa ziemi bo słyszałem że ten zimowy wymaga dobrej ziemi 😛

Opublikowano
7 godzin temu, drobny napisał(a):

Snowbird siany końcem września

snow.jpg

Fajnie to wygląda. U mnie ozimy z RGT odmiana, późno siany jest w fazie 2 liści i nie zanosi się żeby coś jeszcze podrósł do zimy :( nie wiem czy to da radę przezimować w tak małej fazie.

Opublikowano

Odmiane mam nn. W styczniu się zdarzyło raz posiać w lutym często. W grudniu jeszcze nie siałem, ale kolega siał i mu się udawało, chce spróbować tym bardziej że działka mała. Straty dużej nie będzie 

Opublikowano
11 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Jak tam u was zasiewy owsa w 2026 ? Dużo siejecie? U mnie mało być 6ha a wyszło że będzie 15 bo działki wpadły 😁

Pewnie znów będzie problem z sprzedażą 

Podejrzewam, że matiff się nie zawali od 9ha więcej 😉 

Skoro masz problem ze sprzedażą to po co siejesz? Żeby było na co narzekać 🤔 

Mało to innych rzeczy? 

U mnie owies idzie więc zwiększam kosztem pszenżyta 

• Like 1
Opublikowano

@pedro2 Problem z sprzedażą taki że w tym roku w moich okolicach to co drugie pole było obsiane owsem, to skupy zasypali to nic dziwnego że wstrzymali skup, na zimę co miałem obsiac to obsiałem, owsa też się trochę przyda bo później nie mam samosiewów w jęczmieniu ozimym lub pszenżycie  

Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał(a):

Spróbować możesz bo strączki zostawiają fajne stanowisko i inne zalety też mógłbym wymienić tylko obecnie jest problem ze zbytem

Pozniej na poplony mozna sprzedac a jak nie ziarno wykorzystac u siebie na poplony...

Opublikowano
18 godzin temu, livebird napisał(a):

Panowie jakie siewy jak leży 15 cm śniegu🫣 nie mówiąc o mokradle w polu a co dopiero jak jeszcze snieg stopnieje🤣

Wczoraj wapno siane, nawet koleiny się nie robiły. Wody w glebie jest tyle co kot napłakał