Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tydzień mnie nie było, skrzypionka się rozgościła na polu :c czym to opryskać, żeby się jej pozbyć? Można to zrobić jednym zabiegiem? Wczoraj ojciec zrobił dopiero herbicydy - chwastoxem. Czy tydzień przerwy między zabiegami wystarczy? 

Czy można połączyć z czymś na skracanie? 

db9b2931-7ab8-4398-beaa-e3e74c7147ee.jpg

2361ee1a-6089-4867-b072-aae821418129.jpg

Opublikowano

Tak czytam ten temat o owsie, obserwuję i słucham, a jednocześnie zastanawiam się, czy nie poszedłem z uprawą owsa za bardzo po macoszemu😀 gruberem na wiosnę został wymieszany poplon z obornikiem, przed siewem 200kg saletry, i siew agregatem. Na to od ziela chwastoczitos turbo i cyperkill, i w planach było zapomnieć o tej plantacji. Będzie co z tego z takiej agrotechniki?

Opublikowano

owies rambo siany około 10 marca już zaczyna pokazywać się wiecha na wierzchu. Ale wczoraj zauważyłem że na dolnych liściach rozgościł się mączniak. Robaka jako tako nie widać napewno nie ma presji. I moje pytanie co robić z tym grzybem. Tyle lat siejemy owies i raczej pierwszy raz widzę żeby aż taki nalot był.

Opublikowano
18 godzin temu, Jaceenty346 napisał(a):

Owies Rambo, nawożenie 100kg N. 

Tydzień temu skracany dawka 0,4l moddusa.

Z wysokości pod kolano, wiecha myślę że ukaże się na wierzchu, za jakiś tydzień.

Obsada 300-320 sztuk na M2, siew 07.03

IMG20250527145058.jpg

Musiałeś mieć sporo wody, bo mój siany też 7 marca, ta sama odmiana oraz nawożenie i jest o 30-35 procent niższy. Tyle że u mnie przez cały kwiecień nawet kropla nie spadła i to go mocno przyhamowało. 

9 godzin temu, wisienka1221 napisał(a):

Tydzień mnie nie było, skrzypionka się rozgościła na polu :c czym to opryskać, żeby się jej pozbyć? Można to zrobić jednym zabiegiem? Wczoraj ojciec zrobił dopiero herbicydy - chwastoxem. Czy tydzień przerwy między zabiegami wystarczy? 

Czy można połączyć z czymś na skracanie? 

db9b2931-7ab8-4398-beaa-e3e74c7147ee.jpg

2361ee1a-6089-4867-b072-aae821418129.jpg

Szkoda że tata nie popryskal wczoraj razem z chwastami. Insektycyd możesz łączyć zarówno z herbicydami, jak i regulacją czy grzybówka. I nie musisz czekać, możesz już pryskać.

Opublikowano (edytowane)

Na całym polu masz ten problem z mączniakiem? U mnie zauważyłem jedynie na pasie pod lasem, gdzie najdłużej gości rosa. Reszta pola jest ok, nic nie zamierzam z tym robić. Możliwe że masz też gęściej roślin, wtedy presją będzie większa 

Edytowane przez Jaceenty346
Opublikowano
3 godziny temu, polskatk napisał(a):

Szkoda że tata nie popryskal wczoraj razem z chwastami. Insektycyd możesz łączyć zarówno z herbicydami, jak i regulacją czy grzybówka. I nie musisz czekać, możesz już pryskać.

Grzybówke chyba też bym zrobil od razu. Nigdy nie robiłem w owsie. Co byś polecał? 

Opublikowano
12 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

Tak czytam ten temat o owsie, obserwuję i słucham, a jednocześnie zastanawiam się, czy nie poszedłem z uprawą owsa za bardzo po macoszemu😀 gruberem na wiosnę został wymieszany poplon z obornikiem, przed siewem 200kg saletry, i siew agregatem. Na to od ziela chwastoczitos turbo i cyperkill, i w planach było zapomnieć o tej plantacji. Będzie co z tego z takiej agrotechniki?

Pewnie że będzie,  nie masz co się martwić.

Jedynie pod korzeń dał bym saletrzak, a potem przy strzelaniu w źdźbło saletrę.

Grzybówka w owsie? Po co? Chyba żeby się lepiej w piecu palił 😄

Opublikowano

Ja wczoraj skracalem owies medaxem to dodałem 0.5l azoksy

Fugeo napisał:

25 kg siarczanu magnezu 25 kg mocznika na działkę 1,9 ha nie przypali owsa? 250 l wody na hektar.

będzie ok tylko nie pryskaj w słońce bo przypalisz

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Pewnie że będzie,  nie masz co się martwić.

Jedynie pod korzeń dał bym saletrzak, a potem przy strzelaniu w źdźbło saletrę.

Grzybówka w owsie? Po co? Chyba żeby się lepiej w piecu palił 😄

A w czym jest lepszy saletrzak od saletry? 
Żebym miał wilgoć to bym rzucił 100 ssletry jeszcze, ale wilgoć jak przyszła, to owies już jest zbyt duży żeby sypać. Sloma mi nie potrzebna 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.05.2025 o 15:30, Miodek11500 napisał(a):

A w czym jest lepszy saletrzak od saletry? 
Żebym miał wilgoć to bym rzucił 100 ssletry jeszcze, ale wilgoć jak przyszła, to owies już jest zbyt duży żeby sypać. Sloma mi nie potrzebna 

Według mnie ( mogę się mylić, ale z doświadczenia moich stosowań nawozów) RSM bije i saletrę i saletrzak i inne azotowe nawozy( może źle granulki stosowałem) tylko trzeba z głową RSM dawać doglebowo ( kiedy jest woda w ziemi, więc na suche rośliny przed wieczorem i dobrze trawić w okienko między deszczami( typu dzisiaj ładnie popadało i zapowiadają za 1-4 dni  kilka dni deszczy, więc najwcześniej kolejnego dnia idzie RSM w pole na uprawy( a przedsiewnie  zwykle małą dawkę daje chociaż różnie ludzie robią)... U mnie rośliny nadal mają azot, bo nie wyparował jak z granulki niektórym sąsiadom, którzy sypią przed zapowiadanym deszczem, który nie zawsze pada... RSM ( według mnie) będzie wydajniejszy od granulek przy tej samej dawce azotu, bo z granulki straty zanim granulka dostanie się do gleby będą spore ( według mnie, a nie jestem expertem w tym temacie, więc mogę się mylić) kilka razy wyższe...  nie znalazłem potwierdzonej badaniami informacji na ten temat( dlatego to tylko hipoteza i można na nią patrzeć z przymrużeniem oka). No, ale nikogo nie namawiam... Ja już granulek nie stosuje od wielu lat... Tylko RSM,  siarczan magnezu płynny i mikroelementy ( do dolistnych dodaje RSMu lub mocznik (mocznik w zalecanych dawkach dla danej fazy rozwoju rośliny), RSM w podobnej lub ciut mniejszej ilości co siarczan magnezu.)  Chociaż dolistnych już też nie robię w tym roku.  A najlepsze dla przyrody nawozy to  naturalne-> świńska gnojowica, inne płynne, przekompostowany obornik... Obornik lepiej kompostować. Ewentualnie jakieś strączkowe w płodozmianie można dać i wtedy azotu mniej kupować. Na piachach bez zwierzęcych nawozów i/lub poplonów oraz płodozmianu nie pociągnie się za długo, a i tak może przyjść słabszy suchy rok i słaby zbiór ( mokre lata nie szkodzą raczej na piachu, bo przecież na piachu wody nigdy za dużo (może jedynie ziemniaki mogą zgnić dołkami, ale nie uprawiam już takich ilościach jak dawniej tylko trochę dla siebie)

P.S.

Jak jest za sucho to żaden nawóz nie zadziała tak jak trzeba, więc pieniądze wywalone w błoto jak dasz w "pustynię" RSM to tak jakbyś go nie dawał. 

Edytowane przez Agrohobby
Po przemyśleniach zmieniłem nieco treść, szczególnie te fragmenty, które mogły być źle zrozumiane lub nie mogę ich udowodnić ( poza swoim doświadczeniem)
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
19 minut temu, Agrohobby napisał(a):

RSM bije i saletrę i saletrzak i inne tylko trzeba z głową go dawać doglebowo ... U mnie rośliny nadal mają azot bo nie wyparował jak z granulki ( przy suszy RSM będzie nawet 8-10 razy wydajniejszy od granulek przy tej samej dawce azotu, bo z granulki straty w suszy są 70-90%( a może i ciut ponad 90%). No ale nikogo nie namawiam... Ja już granulek nie stosuje od wielu lat... Tylko RSM,  siarczan magnezu płynny i mikroelementy ( do dolistnych dodaje RSMu w podobnej ilości co siarczan magnezu.)  Chociaż z dolistnych już też nie robię w tym roku.  A najlepsze dla przyrody nawozy to  naturalne-> świńska gnojowica, inne płynne, przekompostowany obornik... Obornik lepiej kompostować. Ewentualnie jakieś strączkowe w płodozmianie można dać i wtedy azotu mniej kupować. 

No muszę cie zmartwić ale czy rsm czy mocznik z saletra to takie same straty praktycznie, z większych jego zależy to 3 formy azotu, cena, równomiernosc aplikacji, łatwość magazynowania. 

9 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja zaś jadę na granuli i jest wszystko ok 

Bo granula jest dla bogaczy, jest droższa i nie każdego stać 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.05.2025 o 16:05, Tomek90 napisał(a):

No muszę cie zmartwić ale czy rsm czy mocznik z saletra to takie same straty praktycznie, z większych jego zależy to 3 formy azotu, cena, równomiernosc aplikacji, łatwość magazynowania. 

Chyba jesteś w błędzie. Aplikacja RSM w czasie niedoborów wody a aplikacja granulki. Co potrzebuje wody do tego, żeby się rozpuścić i dostać do gleby... Straty oczywiście są w RSM... Strat przy nawożeniu nie unikniesz. Anegdotę mogę podać taką, że jednego roku dając 150 kg RSM miałem dużo lepsze zboże  i plon niż sąsiad,  który wywalił  około 700 kg ( różnych nawozów w tym NPK) nawozu w 4 dawkach granuli na 3/4 ha. Oczywiście poza ilością nawozów różnica w agrotechnice( sąsiad słabo urabia ziemię, nie likwiduje uciążliwych chwastów np. perz, nie daje nawozów od zwiarząt lub chociaż poplonów i pewnie lista błędów jest dłuższa... Ja też robię błędy, ale uczę się na nich ( zazwyczaj). Może na 3 i 4 klasie nie jest to tak widoczne, ale na piaskach 5-6 klasy różnica jest kosmiczna( przy prawidłowym stosowaniu RSM)...  Mówię o okresie niedoborów wody, które są coraz częstsze u Nas w Polsce.

Edytowane przez Agrohobby
Edycja po przemyśleniach i dodanie informacji, które mogą wpłynąć na łatwiejszy odbiór tego o co mi chodziło.
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Większej głupoty to już dawno nie czytałem. Granula dla bogaczy 

Opublikowano
Godzinę temu, Agrohobby napisał(a):

Strat przy nawożeniu nie unikniesz, ale uwierz mi ją dając 150 kg RSM miałem dużo lepsze zboże  i plon niż sąsiad,  który wywalił  około 700 kg  nawozu w 4 dawkach granuli na 3/4 ha.

Napisz proszę co to za nawóz azotowy że przy takiej dawce nie zdziałał cuda? 

2 godziny temu, Agrohobby napisał(a):

( przy suszy RSM będzie nawet 8-10 razy wydajniejszy od granulek przy tej samej dawce azotu, bo z granulki straty w suszy są 70-90%( a może i ciut ponad 90%).

Aha...

Opublikowano

Wczoraj w owsie (mieszanka owies +pszenica) zrobiłem grzybówkę +cyperkil na mszycę i co ciekawe skrzypionki niby mało ale mszyca siedzi w liściu flagowym i czeka na wiechę , lepiej opylić nie czekać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrohobby napisał(a):

Chyba jesteś w błędzie. Aplikacja RSM w czasie niedoborów wody a aplikacja granulki. Co potrzebuje wody do tego, żeby się rozpuścić i dostać do gleby... Straty oczywiście są w RSM, ale w suszę granulat ucieka w powietrze ( azot ucieka)... Strat przy nawożeniu nie unikniesz, ale uwierz mi ją dając 150 kg RSM miałem dużo lepsze zboże  i plon niż sąsiad,  który wywalił  około 700 kg  nawozu w 4 dawkach granuli na 3/4 ha. Może na 3 i 4 klasie nie jest to tak widoczne , ale na piaskach 5-6 klasy różnica jest kosmiczna...  Mówię o okresie niedoborów wody, które są coraz częstsze u Nas w Polsce.

Co ty myślisz że jak w susze zastosujesz rsm to będzie on działać lepiej niż granula? Niema wody niema przemieszczenia w profilu czy to granula czy rsm, kropla rsm leży na wierzchu i amoniak ucieka w powietrze. Pomijam już fakt o stosowaniu nawozu w okresie suszy bo tego się nie robi. 

Jakby co to setki ton rsm rozlane już za mną. 

54 minuty temu, SawekBraczyk napisał(a):

Większej głupoty to już dawno nie czytałem. Granula dla bogaczy 

Młody jesteś jeszcze wsio przed tobą 🤪

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Co ty myślisz że jak w susze zastosujesz rsm to będzie on działać lepiej niż granula? Niema wody niema przemieszczenia w profilu czy to granula czy rsm, kropla rsm leży na wierzchu i amoniak ucieka w powietrze. Pomijam już fakt o stosowaniu nawozu w okresie suszy bo tego się nie robi. 

Który rocznik jesteś? Ja już Rsm u siebie przerabiałem kilka lat. Moim małym opryskiwaczem 400l to dłużej idzie i więcej kombinowania niż jak rozsieje granule. Może jak kupię teraz większy opryskiwacz to może wrócę. Ogólnie tak każdy nawóz jest dobry tylko musi być woda i odpowiednio dany to po każdym będzie ok. 94 rocznik 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

W suszę nie daje się nawozów... Trzeba czekać na deszcz... RSM rozlany tuż przed deszczem robi robotę... I zawsze na suche rośliny!