Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 23.12.2020 o 20:16, Marecki2922 napisał:

@Piotrek1975 który z tych trzech trzech najwięcej posypał 

Miałem w tym roku Nawigatora i właśnie Harnasia. Nawigator (rok po kwalifikacie) w zależności od pola i ziemi ale od 4,6 t do 6 ton sypał. Co do Harnasia miałem z kwalifikatu i raczej ostatni raz. Objętościowo to zajmuje dużo ale wagowo to jest bardzo lekki. Wprawdzie sypnął mi 4,3 tony z hektara, ale przy nawożeniu 100 N i 200 kg polifoski 6 + 100 kg soli potasowej. Ogólnie na 12 tonowej przyczepie wypełnionej równo z brzegami było 6 ton Harnasia. Gdzie Nawigatora na tą przyczepę weszło 9 ton.

• Thanks 1
Opublikowano
58 minut temu, Marecki2922 napisał:

@pawelus1986 a bingo siałeś , masz jakieś porównanie do nawigatora 

A może miałbyś tego nawigatora na sprzedaż na siew 

Miałem Bingo tylko, że chyba do końca nie było to czyste Bingo i na działce po łące więc nawet nie będę porównywał. Znajomy ze skupu zbóż mówił, że jemu sypie ponad 6 ton, tylko że on z centrali kupuje. Ja w tym roku też chcę kupić z centrali i spróbować obsiać te 1,5 ha. Niestety co miałem Nawigatora to sprzedałem, tylko sobie zostawiłem na siew.

Opublikowano (edytowane)

Jak czytam to różne opinie są na temat bingo , nawigator 

Ja mam bingo i średnio w tym roku 5 t z ha , tylko że ma małą gęstość jest lekki i ma wąsy co potrafi drażnić przy siewie zdarzało się że się zawieszał w siewniku dlatego myślę spróbować nawigatora bo plon myślę że będzie podobny a gęstość będzie lepsza 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Marecki2922 napisał:

Już tu wcześniej było o cenie i nie ma co beczeć przy takim plonie cena jest normalna 

5 t x400 zł =2000 zł

2t x 600= 1200zł

Co to za wyliczanka bo nie rozumiem, poza tym ostatnie lata owies z gęstością sprzedawałem 700-800zl, plon 4,5-5t. 

Jaki nakład przy owsie?? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Co to za wyliczanka bo nie rozumiem, poza tym ostatnie lata owies z gęstością sprzedawałem 700-800zl, plon 4,5-5t. 

Jaki nakład przy owsie?? 

Co roku nie sieję owsa ale w sezonie 2018/19 nakład wyszedł u mnie coś lekko ponad 2000zł/ha

Opublikowano

Witam koledzy

W tym roku planuje zasiać po raz pierwszy owies, bo rok w rok jest jęczmien lub pszenica.

Planuje zasiać 2,8ha owsa, mam kupione 600kg ziarna lecz nie mam pojęcia jakim nawozem podsiać ani w jakiej ilości.

Pole po pszenicy.

Prosił bym o porady bez złośliwości.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Jeżeli nie dawałeś obornika na jesieni to przedsiewnie możesz dać 200 kg jakiegoś NPK i np 200 kg salmagu lub saletry tez może iść przedsiewnie lub po wschodach później oprysk na chwasty możesz również poleciec z mocznikiem i siarczanem magnezu dolistnie a i uważaj na skrzepionke bo mocno atakuje liście owsa wiec jakiś insektycyd też musi być plony przy takim nawożeniu i zabiegach mam 5 ton pozdrawiam 

Opublikowano
22 godziny temu, Przemoooo napisał:

Jeżeli nie dawałeś obornika na jesieni to przedsiewnie możesz dać 200 kg jakiegoś NPK i np 200 kg salmagu lub saletry tez może iść przedsiewnie lub po wschodach później oprysk na chwasty możesz również poleciec z mocznikiem i siarczanem magnezu dolistnie a i uważaj na skrzepionke bo mocno atakuje liście owsa wiec jakiś insektycyd też musi być plony przy takim nawożeniu i zabiegach mam 5 ton pozdrawiam 

Czyli łącznie wszystkiego 200kg tak?? Czy 200polifoski i 200 jeszcze saletry?? I później ewentualnie odżywki, dobrze rozumiem??

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

. A tak poza tym możesz obserwować kanał "gra o plon" - gość będzie siał 30ha owsa 😀😉🤯

zmienił plany ,będzie siał 60 ha rzepaku🤣😂

Opublikowano
7 minut temu, mf362 napisał:

Rzepak 60ha też coś tam wymodzzic chce gra o plon

Ale to po zniwach,więc owies będzie siał.A po żniwach stwierdzi,że 60 ha nie zasieje,tylko 6😃.On już miał tyle planów ,że ho ho

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Najpierw 200kg polifoski i potem 200kg saletry kolega miał na myśli. A tak poza tym możesz obserwować kanał "gra o plon" - gość będzie siał 30ha owsa 😀😉🤯

Najpierw,to trzeba zaorać😁

Opublikowano
Dnia 8.01.2021 o 19:31, iwanek7 napisał:

Witam koledzy

W tym roku planuje zasiać po raz pierwszy owies, bo rok w rok jest jęczmien lub pszenica.

Planuje zasiać 2,8ha owsa, mam kupione 600kg ziarna lecz nie mam pojęcia jakim nawozem podsiać ani w jakiej ilości.

Pole po pszenicy.

Prosił bym o porady bez złośliwości.

Pozdrawiam 

W zależności od zasobności gleby możesz dać 150-200 NPK (np. Polifoska 6). Ja osobiście daję przedsiewnie też mocznik w ilość 100-120 kg/ha. Jeżeli gleba zasobna w magnez to nic nie daje jak mało to dorzucam jeszcze kizeryt. Przed fazą strzelania w źdźbło dorzucam jeszcze około 60 kg moczniku. Odchwaszczanie to wiadomo. Robię też oprysk siarczanem magnezu + odżywki i tyle. W zależności od stanowiska i odmiany ale sypało od 4,5 tony do 6 ton z hektara. 

Opublikowano

owies prosta sprawa: pod agregat 200kg poli 6 i 100kg mocznika potem siew u mnie zawsze 200kg/ha czekasz aż owies i chwasty podrosną i jedziesz 1l gold za ok 90zl i masz chwasty załatwione chyba ze chcesz mustang forte to juz ok 100zl dawka. Czekasz 2 tygodnie i jedziesz z mocznikiem i siarczanem magnezu+ coś na skrzypionke i zostawiasz pole do zniw z plonu zawsze byłem zadowolony i stal do końca. W tym roku pierwszy raz sprzedałem wszystko i wyszło 6t,wcześniej byki zjadały wszystko