Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niby tylko 8% wychodzi stężenie, jeśli robisz wieczorem jak jest chłodno to czemu nie, ja mam sprawdzone 5% i nawet w dzień słoneczny jadę w pszenicę i się nie boję oczywiście temp poniżej 20* bo słońce to jedno ale jak dojdzie temperatura to już pali

Opublikowano
12 godzin temu, dzikiWschód napisał:

najpierw dalej woda połowę opryskiwacza, potem daj mocznik a jak się rozpuści daj siarczan magnezu i w droge. 3% hmm to nie ma z czym jechać ale jeśli się boisz to jedź z tym co masz, ile litrowy masz opryskiwacz?

Biardzki 800 ale i tak na raz nie zrobię. Wychodzi mi jakieś 235 l wody na ha. Owsa mam 2,34 i pszenżyta jarego 1,29. Odpowiednio po 550 i 300 litrów wody. Może bym i to upchnął w tę 800. Ale i tak jedno pole mam z jednej strony domu drugie z drugiej. Mam zamiar to robić dopiero koło 4 czerwca bo mnie nie ma teraz. A warunki nie wiadomo jakie będą. Jak przyjdą upały i brak opadów  to wolę mniej.

10 godzin temu, adamek1942 napisał:

a chwastox turbo przypali powyżej 2 litrów owies ? czy wina suszy ??

U mnie w tym roku wyszło 2,13 litra. mniej więcej zawsze tyle daje mieszam z odżywką i nigdy nic nie było.

Opublikowano

Witam, czy pryskal ktoś chwasty goldem w tym roku? Ja zastosowalem dawkę 1l i 2 tygodnie po zabiegu, przeuscilo mi rumiany miejscami i fiołka a zabieg wykonywany był w ciepły słoneczny dzień bez większego wiatru i w nocy +5

Opublikowano

Może ogólnie to, ze nie najcieplej było przez ostatnie dni miało jakiś wpływ. Mi w jęczmieniu ozimym dopiero po dobrych dwóch trzech tygodniach ziele zaczęło porządnie schnąc. Aż do sklepu jeździłem po jakiś środek by powtórzyć. Ale już nic nie było na BBCH powyżej 32.

Opublikowano

Gold ma w składzie fluroksypyr i 2,4d.

Obie potrzebują ciepła minimum +8 przez 5 dni po zabiegu.

Ja w jęczmieniu po 0,8l mustang forte czyściutko.  Po 2 dniach żółte i padnięte.  Trafiłem w super okno pogodowe.

Warunek jest jeden - zwalczamy chwasty jak najmłodsze, najlepiej jak zboże zaczyna się krzewić.

No i pole czyste przed siewem, a nie jak widzę u niektórych rumian z jesieni, pogłaskany agregatem, pół metra wysokości i pąki kwiatowe na wierzchu. Taki to i po glifosacie przeżyje.

Opublikowano

tak gdzies wyszło lekko ponad 2 litry i zauwazyłem ze gdzie najładniejszy owies to jakby go skręca a tma gdzie mniej azutu sypniete to normalny jest  dam foto tylko jak mi sie uda pstryknąć, a dałek lekko powyzej 2 bo chaber miałem wysoki dość i zawsze mam problem z nim na tym polu na tym kwałaku jest v klasa akurat

Opublikowano

ja zawsze po oborniku w zbożach jarych miałem las chwastów a ostatnimi laty to jakoś opóźniam lekko zabieg, bo chwastów nie ma i nie ma... Pole uprawione dobrze wszystko zerwane co już rosło przed siewem sieje bardzo wcześnie jest zimno chwasty nie wschodzą a zboże jakoś rośnie...

Też mustangiem forte  pryskałem i nawet na miedzy pół metrowe chwasty w moment pożółkły...

Opublikowano

Mam owies po wieloletnim ugorze chwastów dużo i to różnych poszło 0.7 fluroksypyru i 20g tribenuronu opryskane w piątek chwasty już padają, jak dla mnie jedna z najlepszych mieszanin na dwuliscienne i to za małe pieniądze 

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Gold ma w składzie fluroksypyr i 2,4d.

Obie potrzebują ciepła minimum +8 przez 5 dni po zabiegu.

Ja w jęczmieniu po 0,8l mustang forte czyściutko.  Po 2 dniach żółte i padnięte.  Trafiłem w super okno pogodowe.

Warunek jest jeden - zwalczamy chwasty jak najmłodsze, najlepiej jak zboże zaczyna się krzewić.

No i pole czyste przed siewem, a nie jak widzę u niektórych rumian z jesieni, pogłaskany agregatem, pół metra wysokości i pąki kwiatowe na wierzchu. Taki to i po glifosacie przeżyje.

A cos sie stanie jak bedzie poniezj 8 nie wezmie chwastow czy przypali rosliny uprawne ? Jak sobie radzic z takimi przypaleniami ?

Opublikowano

Nic się nie stanie po za niższą skutecznością 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Nic się nie stanie po za niższą skutecznością 

A jak zastosowalem chwastox  turbo przy oprysku bylo 15-17 stopni a w nocy +4 i wiecej czy bedzie nizsza skutecznosc i cos moze stac sie jęczmieniowi i owsowi ?

Opublikowano

Nic się nie stanie,  a skuteczność będziesz widział na polu