Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

W tym roku żniw nie będzie

Uschnie zanim urośnie.

Toż schnie wszystko. Przenzyto na górkach już rude i przymrozek dobije jeszcze lepiej a na końcu ziemia zasypie jak było przedwczoraj świata widać nie było. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 17.04.2020 o 17:09, dzikiWschód napisał:

już kilka razy słyszałem w radiu jak mówili że warzywa i pieczywo będzie drogie bo zapowiada się susza, a dziś mówił i że każdy kto ma możliwość niech sieje warzywa w przydomowych ogródkach bo ceny mogą porazic i będzie ich mało. Jak już w radiu takie rzeczy mówią...

Pieczywo znów podrożeje bo powiedzą że susza, a z drugiej strony będą skupować zboże po 550/600 zł netto za tonę 

Opublikowano (edytowane)

To temat o owsie, po prostu pieniądz robi pieniądz jak jest pieniądz to robi pieniądz jak go niema to trzeba sprzedawać i taka to sprawa.

Zresztą Polak najmądrzejszy i wcale nie mowie ze nie,ale z tym nastawianiem się na jedno co tv promowała to zawsze wychodzi bokiem.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Ja tam posiałem swój trzy tygodnie temu. Ziemia V klasa. Pomimo, ze nie padało od tamtego czasu i połowa nocy to przymrozki też pole już zielone. Jak pokazuje życie to co pisałem w lutym czy marcu się sprawdziło. Siew zboża w lutym czy marcu zwłaszcza na cięższych ziemiach, które są "zimniejsze" nie ma sensu.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

A myśleliście o sianiu nawozu na owies?czy czekacie na deszcz? który nie wiadomo kiedy będzie.

Owies podchodził doc ładnie jak na susze. Zakontraktowalem  100t w dobrej cenie tylko już mysle czy tyle nakosze

Opublikowano
slay6 napisał:

A myśleliście o sianiu nawozu na owies?czy czekacie na deszcz? który nie wiadomo kiedy będzie.

Owies podchodził doc ładnie jak na susze. Zakontraktowalem  100t w dobrej cenie tylko już mysle czy tyle nakosze

Gdzie takie ilości konteaktuja i na co przerabiaja ?

Opublikowano

A ja już doszlem dlaczego mój owies od między 20cm jakiś pasek żółty po długości to nie mróz a moja orka obornika i jedna skiba głębiej była i żółtego wykotlowalem. Patrzę na pogodę a deszczu zero ja nie pamiętam takich cudów w maju też mało będzie 🤔

Opublikowano

Mam możliwość kupić działke 1.1ha za 25tys ale patrząc za okno i mając w pamięci ostatnie 2 lata suszy, i nie wyplaconego suszowego z zeszłego roku a z tego roku nawet nie ma co liczyć to zastanawiam się czy inwestować w pole mając 10ha, a może też zacząć sprzedawać póki ziemia ma wartość bo kolejne 2 lata suszy i nikt nie kupi chyba że za 5 tyś ha

Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

Gdzie takie ilości konteaktuja i na co przerabiaja ?

Zachodniopomorskie.  Muszą gdzieś mieć zbyt na niego. Cena 650 przy minimum 100 t.

Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

Mam możliwość kupić działke 1.1ha za 25tys ale patrząc za okno i mając w pamięci ostatnie 2 lata suszy, i nie wyplaconego suszowego z zeszłego roku a z tego roku nawet nie ma co liczyć to zastanawiam się czy inwestować w pole mając 10ha, a może też zacząć sprzedawać póki ziemia ma wartość bo kolejne 2 lata suszy i nikt nie kupi chyba że za 5 tyś ha

Lepiej kup za te pieniądze sadzarke do ziemniaków, sadzeniak i beczkę na wodę. 

Opublikowano

@Piotrek1975 w tym roku pośpiech nie był wskazany. 

Ja swój siałem 25 i 26 oraz 28 maca i nic mu narazie nie dolega po za brakiem wody.