Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czym skracacie owies bo bo deszczach poprawił się dostał 100kg moczniku 200kg polifodki 6 plus dużo poplonu mix gorczycy z łubinem

ładnie sie zapowiada i może jeszcze coś bym sypnął ale nie więcej niż 30kg N/ha

nigdy jeszcze nie musiałem skracać owsa bo zawsze był na piachu 5,6 klasa i ostrożnie nawoziłem

planuję CCC ok 1l

Opublikowano
20 godzin temu, Roki212 napisał:

Wreszcie zaczęło padać, pada równy lekki deszczyk wcześniej nie rozsiewałem nawozu bo nie byłem pewny czy przyjdzie ten deszcz :) czy w czasie takiego deszczu mogę rozsiać po owsia saletrę ?

ciekawe pytanie bo jak rozsiejesz na mokre rosliny to mogą być poparzenia , według mie jak masz możliwosci techniczne to warto spróbować chociaż dla przykładu , z deszczem od razu przemiesci sie w głab ziemi , chociaż na małym kawałku , ja mam rozsiewacz bez plandeki to niedał bym rady , ale itak daje pod korzen .

Opublikowano

Nawozem nigdy jeszcze nie przypaliłem i w deszcz i na mokre rośliny ,po  RSM już tak na mokre pali nawet po rosie.

Opublikowano (edytowane)

Stabilan 750 ma zalecana dawkę 1,5l, a antywylegacz 725 2l. Jaką dawkę stabilanu zastosować, zalecana czy żeby wyszło tyle substancji co z 2l antywylegacza, czyli z 1,9l? Owies rośnie jak głupi, codziennie pada. 

Edytowane przez jajonasz
Opublikowano

Podpinam sie do pytania wyżej. Dzis jade na lepszych ziemiach z drugą i ostatnią dawka,będzie to juz lacznie 100kg N. Jaki antywylegacz najbezpieczniejszy będzie?Boje sie ze legnie bo ladnie popadalo a jest dość duży już.

Opublikowano (edytowane)

20190516_182646.thumb.jpg.544724f620141d637de62ef753386d60.jpg

Co to za chwast bo mam tego mnóstwo w polu, wygląda niby na poziewnik szorstki, ale wole się upewnić żeby dobry oprysk kupić. 

Edytowane przez daroo9876
Opublikowano
13 godzin temu, MafiaLolek napisał:

Co robić? 

received_414256375820870.jpeg

received_289567841952177.jpeg

Nić w tym roku nie zrobisz jedynie za rok na wierz te miejsca obornikiem,podkładem z pieczarek.Lub nawet słomą.

Opublikowano
3 godziny temu, daroo9876 napisał:

Co to za chwast bo mam tego mnóstwo w polu, wygląda niby na poziewnik szorstki, ale wole się upewnić żeby dobry oprysk kupić. 

Nie pamiętam co to za chwast, ale Goldem go u siebie załatwiłem. 

Opublikowano
12 godzin temu, daroo9876 napisał:

Premier D i poskładało po 3 dniach 😁

Opublikowano
Dnia 14.05.2019 o 10:36, RolnikTivi napisał:

Mój owies po kukurydzy ładnie powschodzil i siedzi zżołkł, oprysk go trzyma jeszcze, teraz po deszczu może się bujnie :)

Używał ktoś? 

Screenshot_20190518-073304.png

Opublikowano
15 minut temu, Wojtek026 napisał:

czy jest sens jeszcze sypnąć mocznikiem lub saletrą na owies??? w sumie wygląda ładnie  deszcze nadają ale czy to ma sens na owies na 6ta kl?

jest jeśli dobrze padało tylko nie więcej niż 30kg N na hektar

Opublikowano

Co sie dzieje z owsem. Jakis owad go gryzie czy co? Jeszcze nie odchwaszczałem. Jak przestanie padać prysne Granstar ultra sx i dam siarczan magnezu mocznik i jakiś plonvit czy cos. Wiem ze nie powinno sie odżywek razem z herbicydem dawać ale nie mam czasu jeździć po wszystkim po dwa razy bo pracuje na etacie. Macie jakieś pomysły od czego takie zasychanie końcówek? I to na głównych pędach przeważnie.

20190518_141127.jpg

20190518_141101.jpg

Opublikowano
Dnia 17.05.2019 o 15:19, Sim95 napisał:

Witam. Czy można zastosować w owsie herbicyd Tristar 50 SG? Na etykiecie z jarych jest tylko jęczmień. 

Można,on ma w sobie tribenuron metylu  czyli to samo co Granstar 75 WG

12 godzin temu, MafiaLolek napisał:

Używał ktoś? 

Screenshot_20190518-073304.png

Ja używam

Opublikowano

Na zdjęciu to prawdopodobnie uszkodzenia mrozowe.