Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Etykieta przeczytana, jest napisane, że nie można stosować po przymrozkach i przed spodziewanymi przymrozkami, ale nie napisali jaki jest bezpieczny okres czasu przed przymrozkami (np 2 dni). I to jest teoria a praktyka bywa często inna. 

Opublikowano

Co mogę w przyszłym tygodniu po wypłacie sypnąć na owies z centrali siany 15.03? Mam tego 1.5ha za domem w ramach hobby nie jestem "zawodowym" rolnikiem to tylko hobby w które nigdy specjalnie nie inwestowałem, sprzęt mam swój chociaż wszystko pamięta PRL i ZSRR. Gleba od 3a do 4b. Jedno pole po pszenicy zimowej drugie po pszenżycie zimowym i wszędzie był poplon z mixu gorczycy, gryki, facelii, rzodkwi oleistej. Przed siewem było wapno granulowane zwykłe, bo magnezowego brakło w składzie. Pod korzeń nie dawałem nic, bo już "brakło" wolnych środków na cele "gospodarki". Czym by teraz sypnąć, jakiś azot z magnezem czy jakaś polifoska z magnezem? Po tegorocznych żniwach planuje na całości pszenice zimową.

Opublikowano

10 dni temu robiłem zabieg Goldem w owsie dawka 1.1l chwasty ładnie już pokręciło ale owies wygląda słabo, taki jasnyjest mimo 150kg mocznika pod korzeń. Dolne liście usychaja jak na zdjęciu a górne maja obwódkę fioletową. Pewnie nałożyło się na to wiele czynników przymrozki, susza i herbicyd spowodował fito.

20250502_143956.jpg

Opublikowano
6 minut temu, lukasz1995 napisał(a):

Dlaczego.Ja wczoraj skracałem

Czym skracales? Wielkościowo na całym polu nie jest taki jak na zdjęciu , ja mam antywylegacz płynny został mi 

Opublikowano
Leni933 napisał:

Jaka temperatura była w nocy po oprysku? Z Goldem trzeba uważać żeby nie było za zimno. Ciężki rok na owies ogólnie.

Po oprysku noc była ciepła ale po 3 dnich przyszły przymrozki w nocy 2x -4* C stosuje gold kilka lat i nigdy nie miałem takiego przypadku.

Opublikowano
58 minut temu, Pawel599123 napisał(a):

Czym skracales? Wielkościowo na całym polu nie jest taki jak na zdjęciu , ja mam antywylegacz płynny został mi 

Wolałbym go nie używać w owsie 

Opublikowano

Ja antywylegacza nie uzywam od paru lat odkad naczytalem sie ze skraca korzeń🤣🤣 jedynie modus i to poszedl w tym roku tylko w dawce 0.3 litra na pszenice a owies nie wiem czy bede skracal w zeszlym roku nie skracalem wyleglo cosn tylko na nakladkach a teraz tez sucho to ryzyko skracac jak nie przyjda opady z reszta z dwa tygodnie na owsie nie bylem bo nima czasu ,🤣🤣 cza sie jutro przejechac

• Thanks 1
Opublikowano

Owies bingo - nasienie z centrali. Siany 22.03. województwo podlaskie. Podsiewany salmagiem przed prognozowanym deszczem ale spadło tylko 3l i długo leżał. Ostatnie 3 tygodnie praktycznie bez opadów. Przebarwienia na końcówkach liści od braku wody? W weekend, w końcu  spadło 18l deszczu. 

Pole nierówne jeśli chodzi o kolor zboża, są miejsca gdzie jest blade a też gdzie jest ciemne. 

Wjadą jeszcze aminokwasy, Basic power i siarczan magnezu ale dopiero jak temperatura wzrośnie oraz oprysk na chwasty - w suszę nie chcieliśmy robić. Coś jeszcze mu dorzucić? 

IMG_20250505_112452814_HDR.jpg

IMG_20250505_112408725_HDR.jpg

Opublikowano

jemu tylko wody brakuje, możesz dołożyć kasy i kupić te aminokwasy i siarczan magnezu ale bez wody to tu nic nie urosnie. Następnym razem siej początek marca a nie koniec miesiąca to będziesz miał szansę na lepsze ukorzenienie

Opublikowano

Ja w tym roku 8.03 a mieszkam okolice Siedlec i za rok jak pogoda pozwoli to będę próbował jeszcze wcześniej od siewu było kilka przymrozków po -5 * i żadnych negatywnych objawów.