Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten od którego brałem pomiot to go badał i wyszło 19 kg azotu w tonie

5-6 ton jest to dawka na hektar rozwożone zwykłym rozrzutnikiem tandem 6 ton z adapterem poziomym, najwolniejszy posuw i prędkość 10 km/h

Opublikowano
2 godziny temu, cotamjaktam napisał:

Ten od którego brałem pomiot to go badał i wyszło 19 kg azotu w tonie

5-6 ton jest to dawka na hektar rozwożone zwykłym rozrzutnikiem tandem 6 ton z adapterem poziomym, najwolniejszy posuw i prędkość 10 km/h

No to towar torpeda. I się właśnie zastanawiałem, jak rozwiezc tak małą ilość. Mam zwykły rozrzutnik 7t na posuwie mechanicznym i sam jestem ciekawy, jak by to szło. I jeszcze jedno. Jaka cena za taki pomiot? Mam straszne piachy i jakoś by trzeba wzmacniać, bo z gnojem robi się problem i horrendalnie ceny, a swojego mam za malo. Pozdrawiam 

Opublikowano
Dnia 5.05.2023 o 08:53, logan3512 napisał:

Który chwastów lepiej wybrać na owies ten nowy trio czy turbo

Ja biorę turbo i dokładam 10g tribenuronu Toscany

Ładnie czyści

Opublikowano

@misiu1123 Ja ładowałem rozrzutnik do połowy jeszcze to udało się tak 5-6 ton rozrzucić akurat.

W sierpniu jak saletra była po 4500 za tonę pomiotu płaciłem 170 z transportem, teraz to jest koszt około 100-110 zł za tonę 

Opublikowano
szwagier24 napisał:

czym prysnąć samosiewy rzodkwi oleistej- tribenerum?

U mnie chwastox turbo załatwił sprawę , rzodkiew pierwsza w kolejności zwinięta była

cotamjaktam napisał:

Owies Romulus w piątek pryskane chwastox nowy trio chwasty już żółkną i się zwijają.

AE9462ED-EFE9-4699-9C71-0600B5AD9696.jpeg

w piątek wieczorem pryskane, wczoraj już było widać że się zwijają . Chwastox turbo .

Opublikowano

Z tym chwastoxem zróbcie zdjęcia w tym samym miejscu za 2-3tygodnie, jestem ciekaw jak po tym czasie będą wyglądały te chwasty, kilka osób mówiło że po chwastoxie potrafią odbić i rosnąć dalej po pewnym czasie.

Opublikowano (edytowane)

Po Mustangu mi odbijały jak jakieś wyszły jesienią w poplonie i talerzówka ich nie zniszczyła, były wyrośnięte za mocno. Jak świeże chwasty to oprysk weźmie. Może być tak, że popryska się przyjdą deszcze i wyskoczą nowe. Ten chwastox turbo ma 2 substancje jest trochę słabszy. W tym roku wziąłem trio który ma już 3 mechanizmy działania, powinien dobrze zadziałać.

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano
2 minuty temu, Raptus902 napisał:

Czym odchwaścić owies z trawą? Chwastox Extra lub Turbo nie załatwi chyba trawy?

Nic nie załatwi trawy jakotakiej w owsie

4 minuty temu, jaco512 napisał:

Ile azotu dostał? Wapnovit, siarczan magnezu, mocznik, do tego miedź, mangan, żelazo, 2-3 zabiegi dolistnie.

Jakies 80 kg N do tego 170 kg polifoski 6 , wapnowit to jest cos jak saletra wapniowa czy jak? 

10 minut temu, cotamjaktam napisał:

Może ph za niskie? Teraz to tylko siarczan magnezu, mikroelementy, aminokwasy i jakieś stymulatory wzrostu mogą mu pomóc.

Nie znam ph zaorane na wiosne i posiane nie było czasu 

Opublikowano
6 minut temu, Raptus902 napisał:

Czym odchwaścić owies z trawą? Chwastox Extra lub Turbo nie załatwi chyba trawy?

zależy jakie trawy...

Opublikowano (edytowane)

Tak to trawa z siana z owsem. Będzie to koszone na kiszonke i zostanie sama trawa. Zostawiłbym to ale dużo komosy wyszło. Tylko czy nie ma przeciwwskazań żeby to skarmić dla zwierząt po oprysku. 

Edytowane przez Raptus902