Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ja też daje polifoske 6 z 150-200kg lub superfosfat+sól potasowo i 200kg saletrzaku pod korzeń a potem jak co to saletrą wzmacniam, błędem jest nie danie azotu pod korzeń w owsie bo liczy się szybki start żeby szybko rosło, zakrzewiło się i dało cienia glebie puki wilgoć w glebie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dziś przymrozki do -3 nadają. Przy gruncie będzie -5 jak nic. A owies już powyłaził. Pewnie szlag go strzeli... Jęczmień jeszcze w ziemi, ale już tuż tuż i też straszno. 

Opublikowano
1 godzinę temu, MF3120 napisał:

Mój jęczmień miał już -4. liście zżółkły ale rośnie dalej. Jedyne co mu teraz brakuje to deszcz.

u mnie też już były przymrozki do kilku stopni na owies nie zaszkodziły ale na jęczmień już podziałały bo liście zżółkły w jednej części pola, zobaczymy co z nim dalej będzie, woda jest bo u mnie polało w sobotę porządnie ale te piachy szybko obsychają

Opublikowano
7 godzin temu, Wiesi0 napisał:

ja też daje polifoske 6 z 150-200kg lub superfosfat+sól potasowo i 200kg saletrzaku pod korzeń a potem jak co to saletrą wzmacniam, błędem jest nie danie azotu pod korzeń w owsie bo liczy się szybki start żeby szybko rosło, zakrzewiło się i dało cienia glebie puki wilgoć w glebie.

Roślina do 3 liścia bierze skladniki z ziarniaka. Od 4 lat nie daję azotu pod korzeń. Całe nawożenie azotowe robię jak widać ścieżki do 3 liscia.

20190409_104150.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Roślina do 3 liścia bierze skladniki z ziarniaka. Od 4 lat nie daję azotu pod korzeń. Całe nawożenie azotowe robię jak widać ścieżki do 3 liscia.

20190409_104150.jpg

No tutaj bym polenizowal z Toba. Przykład: mój owies dostał  około 70kg N/Ha w postaci mocznika  a sąsiada nie dostał nic. Roznica bardzo duza  jego owies  mial szpilke dlugą wąską i jasna. A nasz niższa szpilka szersza i ciemna.

Opublikowano (edytowane)

I pojechałem i już wzeszło ,siany 22,03.

20190412_092021.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 9.04.2019 o 18:27, bambrzwlkp1 napisał:

No tutaj bym polenizowal z Toba. Przykład: mój owies dostał  około 70kg N/Ha w postaci mocznika  a sąsiada nie dostał nic. Roznica bardzo duza  jego owies  mial szpilke dlugą wąską i jasna. A nasz niższa szpilka szersza i ciemna.

Ale to nie musi świadczyć o azocie danym pod korzeń.

Opublikowano
Dnia 6.04.2019 o 17:00, damian007 napisał:

Zna ktoś przyczyny takiego stanu rzeczy??

168C0DBD-6D08-4AD8-BB5D-172F08D11FF8.jpeg

E6FD43F9-6468-4005-8924-E10552ED5493.jpeg

Podobno -5 sam nie mierzyłem. Wygląda tak jak u kolegi wyżej. Wziąłem kilka roślin do domu na mokry ręcznik do sprawdzenia. Na szczęście tak wygląda niewielka część roślin.

Opublikowano
19 godzin temu, daroo9876 napisał:

Podobno -5 sam nie mierzyłem. Wygląda tak jak u kolegi wyżej. Wziąłem kilka roślin do domu na mokry ręcznik do sprawdzenia. Na szczęście tak wygląda niewielka część roślin.

Przymrozilo go ale nie ma się czym przejmować odbije i śladu nie będzie po tym z 3 lata temu od samej łąki u mnie tak z 0,20 ha ścięło odbił i niczym się nie różnił od tego co nie ucierpiał