Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

270 ? ja sieję 170-200 i przy 200 wydaje mi się za gęsty

Pozno siany(w kwietniu) to i zwiekszylem. W tym roku na jednym kawalku siany 250kg/ha(1 kwietnia) i jest bardzo przyzwoity, na drugim kolo 220 kg(10 kwietnia) i jest za rzadki. Material swoj, sila kielkowania ok 80%. Nie przeliczam ilosci ziaren. Pszenzyto jare tez sialem od 200 -270 i tam gdzie najgesciej siane, jest zdecydowanie najladniejsze. Jabym mial skladniki w glebie pouzupelniane, ph odpowiednie, sial wczesnie, to i mniej pewnie bym wysiewal. No ale robi sie tak jak najlepiej wychodzi w praniu.

Opublikowano

z tego co się orientuje to zwiększenie normy wysiewu przy opóznionym terminie w przypadku owsa nic nie daje. 80% z 200 kg to jest 160 kg także szału nie ma.  ja posiałem kiedyś bingo 90-100 kg ha i średnia mi wyszła z 11 ha 3,8 t

Opublikowano

Mi na jednym mozaikowatym polu wyszlo jakies 200-210 na ha i w dolku wydaje sie byc za geste ale na lzejszej ziemi obsada wyglada na prawidlową choc jej nie mierzylem. Jeszcze sie nie kladzie mimo ostrych nawalnic jakie nas teraz nachodza. Ale teraz oczekiwanie do zniw to z kazdym dniem coraz wieksza nerwowka

Opublikowano

Ja w tym roku sialem bingo 3 rok po centrali 130 na hektar ziemia 4-6 klasa i jest dobrze. Nie jest mega gesty ale zdzbla grube i nie ma strachu o glebe. Od 3 lat nie sieje gesciej jak 150 i nigdy nie bylo gleby a plon nie schodzi ponizej 5t. Ciekawostka w zeszlym roku na kawalku 1ha 3-4klasa zebralem 6,7t z ha wysiew 150 na ha. Potargalo go yylko na najlepszej ziemi ale nie do gleby fajnie sie kosilo.

Opublikowano

Ja w tym roku sialem bingo 3 rok po centrali 130 na hektar ziemia 4-6 klasa i jest dobrze. Nie jest mega gesty ale zdzbla grube i nie ma strachu o glebe. Od 3 lat nie sieje gesciej jak 150 i nigdy nie bylo gleby a plon nie schodzi ponizej 5t. Ciekawostka w zeszlym roku na kawalku 1ha 3-4klasa zebralem 6,7t z ha wysiew 150 na ha. Potargalo go yylko na najlepszej ziemi ale nie do gleby fajnie sie kosilo.

Jaka zasobnośc gleby jakie ph przy jakim nawożeniu?
Opublikowano

Ogolnie owsa na swojej ziemi nie sialem od kilku lat odkad mam kilka hektarow dzierzawy idzie tam. Ziemia 3-6 klasa zalezy od kawalka, ph od kilku lat rosnie i juz praktycznie ponizej 5 nie ma. P i k raczej niskie do sredniego magnez wysoki. Nawozenie polifoska 6 ok 250 azot przewaznie tylko przesiewnie okolo 70kg. Dodatkowo pole regularnie widzi obornik/gnojowice.

Opublikowano (edytowane)

Czy u was owies też się zaczął odnawiać? Na piaszczystych górkach, gdzie podczas bezdeszczowej pogody całkiem pozasychał to teraz po tych ulewach odżył i dopiero zaczyna wyrzucać wiechę podczas gdy reszta plantacji już zaczyna dojrzewać i żółknąć. I mam teraz taki miszmasz na polu i nie wiem czy to opóźni zbiór czy po prostu zignorować te spóźnialskie rośliny

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

U mnie kiedyś też tak się stało i po moich doświadczeniach mogę powiedzieć że nie ma innej opcji tylko desykacja. Jak będzie tego sporo to gnój na przyczepie a jak będziesz czekał to się zacznie osypywać. No chyba że jest tego mało...

Opublikowano

Nie skracałem bo łan nierowny mialem. W jednym miejscu ma jakies 1,5 metra a w innych mniej niz 0,5. O dziwo jeszcze stoi wszystko (nie liczac placow wygniecionych przez sarny z mlodymi).

Pewnie zrobie tak ze to co normalnie rosnie skosze oddzielnie zeby nie mieszac, bo raczej bede mial tylko jeden dzien na zniwa (najmowanie kombajnu)

Opublikowano

Czy u was owies też się zaczął odnawiać? Na piaszczystych górkach, gdzie podczas bezdeszczowej pogody całkiem pozasychał to teraz po tych ulewach odżył i dopiero zaczyna wyrzucać wiechę podczas gdy reszta plantacji już zaczyna dojrzewać i żółknąć. I mam teraz taki miszmasz na polu i nie wiem czy to opóźni zbiór czy po prostu zignorować te spóźnialskie rośliny

Wyjątkowo w tym roku tego problemu nie zauważyłem  i to z prostego powodu .......mój jest zieloniutki i ani myśli dorzjżewać

U mnie kiedyś też tak się stało i po moich doświadczeniach mogę powiedzieć że nie ma innej opcji tylko desykacja. Jak będzie tego sporo to gnój na przyczepie a jak będziesz czekał to się zacznie osypywać. No chyba że jest tego mało...

często miałem odbitki , dwa lata temu jak skosiłem to ściernisko było zielone jak łąka ja wyznaję jedną zasadę jak tych odbitek jest z 5% to koszę i nic się nie dzieje

Opublikowano

Siałeś wcześniej i dojrzewa później, ciekawe :P Chyba, że to taka charakterystyka odmiany, w moim przypadku jest to Bingo, ale w takich największych dołkach to w sumie też jeszcze zielony. Ale jednak 80% całej uprawy już równo żółknie.