Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kumpel ostatnio kupił 4-dniowego HO za 700 zł i 3 dniową jałoszkę za 600 zł. Cielaki nie były ważone ale miały coś między 40-50 kg.  Ręce opadają.

Edytowane przez mlodyhef
Opublikowano

od 2tyg szukam na olx cielaka w promieniu 30km,nawet po 2godzinach cielak jest sprzedany,szukam tylko dlatego bo mam mleko,a znajomi mają dopiero wycielenia mieć,więc chciałem chociaż 1go kupić by nie poić 4miesięcznych. podjechałem dziś do handlarza -i tak-miał z 4małe cielaczki [jeżeli tak można to nazwać] skóra i kość i wielki brzuch po 1000zł, i 2jałoszki mm,w wadze około 120kgmax 130kg jedna nawet nawet z wyglądu,druga strasznie wychudzona i jakby coś z płucami po 2tyś zł sztuka-niby ceny do delikatnej negocjacji. Dla mnie to bezsens kupić taki towar za takie pieniądze,tu nawet ta dopłata 70euro nie ma znaczenia. Lecz widocznie są napaleńcy co kupią,ja podziękowałem.

• Like 1
Opublikowano

Podaje do waszej wiadomości bo obiecałem, apropo odhowu cieaków

http://olx.pl/oferta...957ab9;promoted

Firma która ma te produkty z firm które wytwarzają mleko i kaszki dla dzieci...np. danone czy nutricia

Bardzo fajne produkty rolnicy po nie przyjezdzają fajne dla cielaków trzody.... wiadomo ze jak do dzieci to napewno produkty mleczne.  Wczoraj gadałem własnie z jednym z rolników który cielakom daje kaszkę mleczną niby rewelacja. Nie kroją na tych produktach bo to nie jest paszarnia tylko firma która zajmuje sie obsługą. Własnie tego typu produkt wypuscił EurolPol mozecie sprawdzic...kaszka ryzowo mleczna tam kosztuje ok 5000 za tone, a u "źródła" 2000 zł. 

Jak cos to wysyłaja po ok. 2 kilo probki

pozdrawiam

Opublikowano

Mam do sprzedania byczka ho ok 90kg oraz byczka i jaloszke nrf 60-70kg. Handlarz daje po 10zl/kg i pewnie sprzedam w tym tyg. woj. podlaskie okolice wys.maz.

moge przeslac zdj na pw

Opublikowano

byczki z Łotwy widać trochę zmęczone ale chętnie jedzą siano i śrut z pojeniem też nie ma problemów postaram się wrzucić foty podglądowe i sami ocenicie. Dopiero zaczynam zabawę z bykami 

Opublikowano

sprzedany HF czerwony 60kg za 880zł kilka dni wcześniej dałem ogłoszenie w regionalnym portalu za 650zł to kilku dzwoniło i mówiło że drogo przyjechał handlarz i dał 880zł

Opublikowano

handlarz zawiezie tam gdzie jest parcie na cielaki i jeszcze zarobi :lol: a ogłoszenie dałeś w regionalnym czyli dzwonili z regionu a wiadomo,że podlaskie zbyt wysokimi cenami cieląt pochwalic się nie może ;)

Opublikowano

zależy w jakiej kondycji są te sztuki bo wszystkie równe napewno nie są. Krzyczec możesz dużo, ważne żeby sprzedac z zyskiem.Myśle że 1500zł możesz krzyczec a ile dostaniesz to już inna sprawa,ale parcie na cielaki jest więc kto wie....

Opublikowano

Też bym za tyle sprzedał po co trzymać do 300 kg i też tyle dostaniesz ;)

Opublikowano

Jak tak to ja też chętnie sprzedam byczka HO, 2 miesięczny, 90 kg -1000pln.

Bardzo zdrowy i żywiołowy, dziś mi spier....lił do lasu i ganiałem go 2 godziny zanim dał się złapać!!! ;[

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Dominik0
      Witam jakie byki polecacie na opas Limousine czy Hereford i dlaczego ?
  • Dodaj nową pozycję...
v