Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Turbina  kolego ,co to za firma tak naciąga ?.Są inni kupcy ,co rzetelnie badają % kuku między innymi elewator w Koronowie .

Ale mowisz o CCMie tak? przez grubera przepuszczasz? Czy całe ziarka do magazynu?

Przez bąka z dwoma wylotami przepuszczam na sitach ,lub takiej zastawie i do kopca.Wszystko zależy od zawartości % wody .od 35 procent i mniej jadę na sitach wydajność na godzinę do 4 ton  daję zakwaszacz ''Silokwas '' cena za 5 litrów 47 zł na 50 ton .Następnie ubijam kuku i na to folia i piach .Latem trochę mi się psuł CCM ,ale to dlatego ,że wcześniej dziki uszkodziły mi kopiec z CCM.

Opublikowano

Znam takowe urządzenie "bąk". Przy robieniu ccmu jest inaczej bo tam konserwacja nastapuje samoczynnie jak przy koszonce  zkukurydzy. Właściwie zakiszanie a nie konserwacja. Moze troche i drogo u mnie ale roboty duzo mniej i zadnych kopców robić nie musze zima czy nie zima ziarno w magazynie i pasze robie bez problemu.

Opublikowano

Przypomnę że tematem rozmowy jest cena trzody chlewnej , hodowla w tuczu ekstensywnym na własne potrzeby to inny temat  . CCM -  mało kto stosuje jeśli już to na ziemniakach  i zbożu na własne potrzeby .

Opublikowano

Nie zgodzę się z Tobą Andrzeju .Ja stosuję CCM i jak przeczytasz forum to zauważysz ,że jeszcze inni też stosują CCM .Dodam ,że tucz z CCM jest intensywny dla Twojej wiadomości .A cena to słaba jest na tucznika bodaj 3,2 netto.

Opublikowano (edytowane)

Nie neguję tych co stosują tę technologię , u mnie to jest nie znane , tak czy inaczej cena na tuczniki jest nie opłacalna ..... patrzyłem na forum na tych co mają umowę - czyli kontrakt i ci się z nas śmieją

Edytowane przez andrzej612b
Opublikowano

Lubelskie. Dzisiaj rano woziłem tuczniki na skup. Cena 3.20 zł + VAT i raczej nie zanosi się na podwyzki. Trzeba wypaść reszę zapasów zbóż i już nowe zasiewy zrobić przenicą, która pójdzie na handel. Przy tegorocznych nie rewelacyjnych cenach i tak lepiej było ją sprzedać niż spaść trzodą.

Opublikowano

Ja tam będę trzymał nawet jak za gnój będę robił. Zboże sprzedasz i co pieniądze na nawóz, a sprzedaż świnie co raz i kasa ciągle jest i gnój na pole. Na pustym nie urośnie.
Cena 3 +vat
Ja tam będę trzymał nawet jak za gnój będę robił. Zboże sprzedasz i co pieniądze na nawóz, a sprzedaż świnie co raz i kasa ciągle jest i gnój na pole. Na pustym nie urośnie.
Cena 3 +vat

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jak beda po 2 zł to tez bedziesz trzymał 

Opublikowano

na to że pis-owski rząd coś poradzi  ja bym nie liczył w żaden sposób bez łamania prawa ue nie zablokują importu do polski a nas właśnie to wykańcza 

kontrole mięsa z importu też nic nie dają bo się zrobiło o tym głośno i stare mięso już dawno w parówki poszło 

co do zmowy cenowej tego się praktycznie nie da udowodnić chyba że się ktoś przyzna a na to bym nie liczył 

mi osobiście zostały się jeszcze 94 sztuki (54 sprzedam w ciągu 3 tygodni resztę koniec stycznia)  i się poważnie zastanawiam czy kupić następne warchlaki  

dziś słyszałem że na skupie płaci 2.8-3+wat

Opublikowano (edytowane)

Importować nikomu raczej z UE zabronić nie możemy bo za to będziemy gdzieś indziej cierpieć. Ale nikt nam nie zabroni ściśle kontrolować tego co do nas importują. Druga sprawa to wprowadzenie w sklepach obowiązkowej informacji o tym z jakiego kraju jest mięso. Przywiezione warchlaki z Dani powinny figurować jako duńskie a nie jak jest teraz, że ktoś je pod tuczy sprzeda i już figurują jako Polskie jakim niby cudem? Dlaczego do loch nie zostały wprowadzone dopłaty by faworyzować Polską hodowle w cyklu zamkniętym? Ostatnia sprawa to szukanie nowych rynków zbytu poza UE mogą być nawet te Chiny otchłań bez dna.

Jeśli te rzeczy były by zrobione to z powrotem cena mogła by oscylować w granicy 5 plus vat.

Edytowane przez jaco25
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v